Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Błąd w diecie? Zalewa mnie na masie przy Carb cycling

Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

Moderator: Michał Bodzioch

Błąd w diecie? Zalewa mnie na masie przy Carb cycling

Postprzez orzel » 14 Październik 2015, o 22:19

Hej, najpierw napiszę coś o sobie, a później przejdę do problemu. 2 lata temu schudłem 25kg w 3 miesiące na Vlcd 1000kcal (mój metabolizm przez to ucierpiał dlatego to piszę, jednak później robiłem badania, TSH było w porządku). Po redukcji miałem orientacyjnie 10-12%bf, ale byłem bardzo suchy (jakie 26-27cm w bicepsie...), od tego czasu trenuję. Dołożyłem od tego czasu jakieś 10kg suchego mięsa, wymiary w profilu. Od tego czasu jestem cały czas na carb cycling dt/dnt. Mimo to ciągle zalewa mnie tłuszczem na masie (tylko pierwsze 1-2 miesiące masy po pierwszej redukcji szło sucho). Licze każdą kalorię, manipulowałem makro, choć zawsze było to high fat. Moje macrosy na ostatniej masie:

B: 220g, ~2,8g/kg
    T: 110g-130g, 1,5-1,6g/kg
    WW: DT 410g, 5g/kg, DNT 325g, 4g/kg

Z węglami kombinowałem, próbowałem więcej w dt, mniej w DNT, również zalewało. Uprzedzając pytania - dieta bez śmieciowego żarcia. Wszystko podzielone na 6 posiłków, bez łączenia węgli z tłuszczami.
    W DNT 2 pierwsze posiłki to owsianka z WPC na wodzie (kiedyś robiłem na mleku, bez różnicy). Później białko i tłuszcze (migdały, serki wiejskie, jaja, oliwa).
    W DT śniadanie owsianka z WPC, reszta węgli w przed/potreningowym (zazwyczaj ryż basmanti, bezpośrednio po treningu żelki (glukoza), teraz mam carbo), pozostałe posiłki białko + tłuszcze.
    Na noc codziennie twaróg z oliwą z oliwek. Z białka oprócz tego co wymienione cyc z kury.

Pytanie, co tu jest nie tak, dlaczego robiąc 6kg masy, 4-5kg to fat. W tym momencie robię redukcję na UD2.0 i szykuję się do konkretnej masy, albowiem ostatnio jadłem SARMy, wpadło mi trochę masy, ale niestety skończyło się na bloku, a że nie chciałem robić PCT bez HCG teraz, wszedłem kilka dni temu na mój pierwszy cykl test prop 75mg e2d. Chcę się podciąć i robić masę. Także prośba o pomoc w rozwiązaniu zagadki mojego zalewania, oraz opinie, do ilu BF się ciąć przed rozpoczęciem masy. Pozdrawiam.
    orzel
    Szeregowy

Miasto: Kraków

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez orzel » 14 Październik 2015, o 22:26

Dodam jeszcze przykładową rozpiskę diety, którą zamieszczałem kiedyś na innym forum.

Na początku zaczynałem od około 4,8ww dt i 2,45 dnt i powoli zwiększałem.

Posiłki na masie wyglądały mniej więcej tak:

DT:

1: Śniadanie: owsianka z rodzynkami ~150-160g + szklanka mleka z 30g WPC - ~36b 105ww
    2. Migdały 72g + kurczak - 36b 37,5t
    3. Serek wiejski - 22b 10t
    4. Przedtreningowy: owsiane błyskawiczne/kleik ryżowy + szklanka mleka z 30g WPC - ~36b 105ww
    lub jajecznica z 5 jaj - 38b 28t
    5. Potreningowy: ryż basmanti + WPI i/lub kurczak (np. jeden worek z izolatem, drugi z kurczakiem) ~36b 210ww lub 315ww zależnie od przedtreningowego
    6. Jeśli przed treningiem nie jadłem jajecznicy, jem ją teraz
    7. Przed snem: kostka twarogu + oliwa - 36-40b 37,5t
    orzel
    Szeregowy

Postprzez Michał Bodzioch » 15 Październik 2015, o 09:33

1.Ile pijesz wody dziennie ?
    2.W 100g migdałów jest ponad 10g węgli, wliczasz ?
    3.Mleko odpada w Twoim przypadku, zbyt często - zbyt dużo laktozy.
    4.Przedtreningowy jajecznica z 5 jaj- słaba opcja, za dużo tłuszczy przed treningiem, krew ściągnięta do żołądka w celu trawienia tego co przez tłuszcze jest opóźnione, zamiast do mięśni w trakcie pracy na treningu.
    5.Serek wiejski- zalany śmietaną, bezsens.
    6.Nigdy nie zrobisz na sucho tak, żeby podczas cyklu masowego nie zaciągać tłuszczu, chyba że chcesz się z masą brandzlować rok, żeby 2kg przytyć w miare sucho. Nie ma niestety wyznacznika, każdy organizm jest inny, ale bez SAA jesteś w stanie rocznie zrobić ok 1.5-2kg mięśnia trwałego.
    7.Rozpisałeś makro na masie, ale nie podałeś wagi ciała.
    8.Przed rozpoczęciem masy wytnij tyle ile się tylko da, potem reverse i dokładanie stopniowe kcal- nie powinno Cię przynajmniej na początku zaciągać wodą i tłuszczem.
    http://www.facebook.com/dzikimichal
    ---------------------------------------------
    PLANY TRENINGOWE, PLANY ŻYWIENIOWE I SUPLEMENTACYJNE, TRENINGI PERSONALNE
    *trener personalny
    *instruktor kulturystyki
    *instruktor ćwiczeń psychosomatycznych
    *instruktor trx
    *specjalista ds. żywienia i suplementacji
    *absolwent krakowskiego AWF-u
    Awatar użytkownika
    Michał Bodzioch
    Moderator

Pochwały: 2

Postprzez orzel » 15 Październik 2015, o 09:42

1. Około 3 litrów, ile ma być na masie?
    2. Wliczam wszystko, także białko roślinne do całościowego białka, dlatego wychodzi prawie 3g/kg.
    7. Teraz jest 82kg, załóżmy, że zacznę z 80kg masę.
    orzel
    Szeregowy

Postprzez Konrad Adamczyk » 16 Październik 2015, o 09:46

Hej, napisz troszkę o planach treningowych jeszcze, jak często zmieniasz, ewentualnie wrzuć jakiś przykładowy który stosujesz. Pytam ponieważ może być jeszcze taka opcja że przy stosowaniu jednego planu treningowego 3 miesiące (przykładowo) już brakuje Ci bodźca odpowiedniego.
    https://www.facebook.com/Konrad-Adamczyk-Trenuj-z-cukrzycą-177285445939780/timeline/
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    *Instruktor kulturystyki, trener personalny, specjalista ds. żywienia i suplementacji
    *Plany treningowe, plany dietetyczne, suplementacja, treningi personalne
    Awatar użytkownika
    Konrad Adamczyk
    Moderator

Pochwały: 5
    Data urodzenia: 04 07 1987

Postprzez orzel » 16 Październik 2015, o 11:38

Na początku było FBW, próbowałem też splitów, nie działały na mnie za dobrze, później było HST, całkiem spoko szło, teraz na masie robiłem i będę kontynuował po redukcji partia 2 razy na tydzień:

Klatka, barki, biceps
    Plecy, triceps
    Nogi
    Klatka, barki, biceps
    Plecy, triceps
    rest
    rest

Jeden błąd, który wiem, że robiłem to egolift i ćwiczenie na siłę, zamiast 12-15 reps. Na klatkę robiłem też smolova.
    orzel
    Szeregowy

Postprzez playandwin24 » 16 Październik 2015, o 14:31

Po ile serii na partie robisz? Bo coś ciasno tutaj ;)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Re: Błąd w diecie? Zalewa mnie na masie przy Carb cycling

Postprzez orzel » 16 Październik 2015, o 14:36

Duże partie 6-8 na trening, barki 5-7, bic tric 4-6 serii. Pytanie ile na cyklu powinienem wyrabiać serii tygodniowo?
    orzel
    Szeregowy

Postprzez playandwin24 » 16 Październik 2015, o 15:31

Patrzam i widzę że mogą być problemy z regeneracją :)

Bic daj do Pleców a Trica do Klata + Bar

Po 2 dniach treningów daj wolne i następny dzień Nogi jeśli nie robisz ciężkiego MC przy Plecach.
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Postprzez omamo » 24 Listopad 2015, o 23:25

Brak regeneracji może być przyczyną
    omamo
    Starszy szeregowy

Następna

Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość