Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Dieta dla poczującego 17-sto latka

Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

Moderator: Michał Bodzioch

Dieta dla poczującego 17-sto latka

Postprzez magik2208 » 24 Wrzesień 2011, o 15:02

Witam.
    Niedawno zakupiłem sprzęt do treningów. Puki co ćwiczę dopiero 2tyg, ale bez żadnego planu, konkretnych ćwiczeń, konkretnych dni i diety. Z tego co zdążyłem wyczytać bez planu ćwiczeń i konkretnej diety wyniki są mizerne, czy wiele mniejsze niż w odwrotnym przypadku, tak więc poszperałem trochę w necie i znalazłem.

Na początku też podam swoje dane:
    177cm
    74kg wagi
    99cm w klacie na wdechu, 96cm na wydechu
    86cm w pasie
    31cm w bicepsie
    61cm w udzie
    38cm w łydce

Podnoszenie na klatę 65kg max
    przysiad jakieś 90-100kg pełny na raz

Sprzęt do ćwiczeń to:
    1 gryf prosty długi
    2 gryfy krótkie
    ok 130kg obciążenia
    ławeczka pod sztangę, z regulowaną pozycję + wyciąg + możliwość ćwiczeń z boku i na nogach (tutaj niestety brak mi słownictwa, nie wiem jak nazwać)

Rower ze stosunkowo ciężkim stałym przełożeniem (tutaj siłowo jak i kondycyjnie myślę)

Nie wiem czy coś jest jeszcze potrzebne.

Znalazłem na tym forum taki plan ćwiczeń: trening/act-etap-czyli-moja-wizyta-silowni-t3876.html?hilit=act%20etap%201 wydaje mi się, że na początek powinien być ok.
    Miło by było jakby można było dorzucić w tym wypadku ok godzinkę dziennie rower (ok 5-6 razy w tygodniu)

Dietę znalazłem taką :
    "
    7.00
    placki owsiane 200g
    dżem niskosłodzony 40g (mniej więcej)
    oliwa z oliwek 5ml
    orzechy włoskie 30g

12.00
    chleb pełnoziarnisty 50g
    kurczak/schab/karkówka/mielony/ 100g (w trakcie szkoły zamiast tego jem zwykła szynkę, w wakacje mogę sobie na to pozwolić)
    masło 10g
    warzywa

15.00
    ryż 100g
    kurczak/schab/karkówka/mielony 150g
    oliwa z oliwek 5ml
    warzywa

18.00 (po treningu)
    musli z rodzynkami i orzechami 50g
    mleko 200ml
    Banan 120g

20.00
    chleb pełnozniarnisty 100g
    serek wiejski 200g
    szynka 80g
    masło 20g
    warzywa

22.00
    ser twarogowy półtłusty 125g "

Przyznam szczerze, że to by była moja pierwsza dieta w ogóle w życiu, trochę mało się tego wydaje :D
    Czy daną dietę mogę stosować codziennie taką samą?
    Czy dobra będzie dieta w tym stylu?

Jak w temacie - mam 17 lat, ograniczony jestem szkołą, w której licząc dojazdy jestem od parę minut po 6, a wracam do domu zazwyczaj koło 17.00
    Do szkoły mogę wziąć jakieś sałatki, owoce itp, nie same kanapki, bo mam miejsce gdzie mogę w spokoju zjeść, nie na korytarzu.
    Jeśli chodzi o wagę to nigdy z nią nie miałem problemu, ostatnio w krótkim okresie przytyłem ok 10kg (lecz teraz się trzyma na równym poziomie), ale sądzę, że wyszło mi to raczej na dobre.

Proszę o pomoc i z góry dzięki.
    magik2208
    Szeregowy

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Dieta dla poczującego 17-sto latka

Postprzez magik2208 » 25 Wrzesień 2011, o 07:42

To pomoże ktos?
    magik2208
    Szeregowy

Postprzez Kwachu » 25 Wrzesień 2011, o 09:06

Kolego szukaj w moich postach pisałem wielokrotnie jak się dopasowuje dietę pod kątem produktów/pod katem kaloryczności i wiele innych spraw które Ci ułatwią budowanie diety, pisanie tego prze zemnie po raz setny nie ma sensu. :)
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez magik2208 » 25 Wrzesień 2011, o 17:29

Poszperalem w necie, znalazlem wartosci odzywcze danych produktow, potrudzilem sie nad ulozeniem jakiejs diety i cos stworzylem.
    Na poczatku wyliczylem CMP, dodalem 20% do tego, jako ze za cel mam zbudowanie masy miesniowej. Wyliczylem jeszcze ile potrzeba bialka, weglowodanow, tluszczy.

CPM (z dodatkiem 20%) - 3720kcal
    Białko - 150-180g (2-2,5g/kg ciała) - nie doliczalem roslinnych (z otrebow, warzyw i owocow itp takze nie liczyc? bo nie liczylem)
    Weglowodany - 525g
    Tluszcze - 103g

Teraz ulozylem diete i daje do sprawdzenia:

1 Posilek ok 6:00

- 100g otrebow przennych /ew platki owsiane
    - jogurt naturalny 150ml / 300ml mleka
    - 40g rodzynek
    - 2 jajka (na miekko)

[B]23g, [W]66,3g, [T]19,4g, [WE]566kcal

2 posilek (w szkole, ok 10:30)

Salatka warzywna
    - 100g sera bialego
    - 100g jogurtu naturalnego
    - pomidor 100g
    - ogorek 150g
    - rzodkiewka 50g

[B]23g, [W]18,2g, [T]2,4g, [WE] 200kcal

3 posilek (w szkole ok 14:00 )

- chleb razowy ok 200g
    - szynka 100g
    - jajko na twardo
    - majonez (?) ok 30g do chleba

[B]36,5g, [W]92g, [T]36,3g, [WE]821kcal

4 posilek ok 16:10 - 17:30 (w domu przed treningiem)

- ryż bialy, jedna torebka, gotowany w wodzie
    - filet z kurczaka pieczony - 200g / ew udka z kurczaka pieczone
    - jablko
    - pomidor
    - marchew
    - oliwa z oliwek - ok 15ml

[B]44g, [W]107g, [T]17,8g, [WE]725kcal

4.1 W czasie treningu tylko woda

5. bezposrednio po treningu

- 2 banany
    [B]0g, [W]74g, [T]1,2g, [WE]320kcal

6. Po 30-60minutach po treningu

- ryż bialy, jedna torebka
    - filet z kurczaka pieczony 100g, / ew. udko z kurczaka
    - jabłko
    - jakies warzywo

[B]22g, [W]95g, [T]4g, [WE]525kcal

7. Przed snem

- ser bialy - 100g
    - jablko
    - ogorek (ew bez niego)

[B]18,9g, [W]27g, [T]0,3g, [WE]263kcal

Podsumowójac caly dzien wyszlo mi: [B]167,5g, [W]479,5g, [T]81,4g, [WE]3420kcal

Moim zdaniem wyszlo calkiem dobrze, tylko tluszczu dozo brakuje, ale jest to moja pierwsza dieta wiec jestem zadowolony :D

Co byscie ew. zmienili w tej dziecie? [T]19,4g, [WE]566kcal

2 posilek (w szkole, ok 10:30)

Salatka warzywna
    - 100g sera bialego
    - 100g jogurtu naturalnego
    - pomidor 100g
    - ogorek 150g
    - rzodkiewka 50g

[B]23g, [W]18,2g, [T]2,4g, [WE] 200kcal

3 posilek (w szkole ok 14:00 )

- chleb razowy ok 200g
    - szynka 100g
    - jajko na twardo
    - majonez (?) ok 30g do chleba

[B]36,5g, [W]92g, [T]36,3g, [WE]821kcal

4 posilek ok 16:10 - 17:30 (w domu przed treningiem)

- ryż bialy, jedna torebka, gotowany w wodzie
    - filet z kurczaka pieczony - 200g / ew udka z kurczaka pieczone
    - jablko
    - pomidor
    - marchew
    - oliwa z oliwek - ok 15ml

[B]44g, [W]107g, [T]17,8g, [WE]725kcal

4.1 W czasie treningu tylko woda

5. bezposrednio po treningu

- 2 banany
    [B]0g, [W]74g, [T]1,2g, [WE]320kcal

6. Po 30-60minutach po treningu

- ryż bialy, jedna torebka
    - filet z kurczaka pieczony 100g, / ew. udko z kurczaka
    - jabłko
    - jakies warzywo

[B]22g, [W]95g, [T]4g, [WE]525kcal

7. Przed snem

- ser bialy - 100g
    - jablko
    - ogorek (ew bez niego)

[B]18,9g, [W]27g, [T]0,3g, [WE]263kcal

Podsumowójac caly dzien wyszlo mi: [B]167,5g, [W]479,5g, [T]81,4g, [WE]3420kcal

Moim zdaniem wyszlo calkiem dobrze, tylko tluszczu dozo brakuje, ale jest to moja pierwsza dieta wiec jestem zadowolony :D

Co byscie ew. zmienili w tej dziecie?
    magik2208
    Szeregowy

Postprzez magik2208 » 25 Wrzesień 2011, o 19:11

Oj przepraszam.
    Pisałem z telefonu i jakoś końcówka się podwoiła, tego od momentu "[T]19,4g, [WE]566kcal 2 posilek (w szkole, ok 10:30" nie powinno być, reszta ok.
    Co sądzicie o tej diecie?
    Proszę o pomoc :Pokłon: :D
    magik2208
    Szeregowy

Postprzez Lord » 28 Wrzesień 2011, o 11:50

ogólnie zarys jest OK
    Kwachu ma racje dość szczegółowo się rozpisywał w takich tematach poszukaj na pewno nie zaszkodzi

1.rano ja bym dał owsiankę i z 4-5 jajek
    2.Karczek z chlebem pełnoziarnistym do tego warzywa orzechy itd
    3. tak samo tylko np z kurczakiem
    4.tu oliwe chyba bym wywalił bo to przed treningiem chodź też zdania są podzielone jak nie czujesz zamulenia i pełnego żołądka na treningu to ją zostaw.
    Cel: 100+ kg, plecy jak szafa i na brzuchu krata :)
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Pochwały: 63

Postprzez magik2208 » 30 Wrzesień 2011, o 19:33

Ok, dzieki.
    Mam jeszcze pytanie odnosnie diety gdy nie cwicze.
    Ogolnie teraz staram sie codziennie jezdzic rowerkiem, twarde przelozenia i buty rowerowe wiec to traktuje jako trening i kondycyjny i silowy bo na prawde daje na uda i lydki. Tutaj moge zostawic diete jaka jest?
    Czasami nie moge tego zrobic, czy tez zaraz bedzie za ciemno na to, wiec bym chcial zima biegac z rana, co tutaj zmieniac? cos dodac w sniadaniu, ujac po szkole? tylko co i ile :)
    magik2208
    Szeregowy

Postprzez valdunn » 4 Maj 2018, o 05:00

valdunn
    Marszałek

Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984

Postprzez valdunn » 9 Marzec 2021, o 16:15

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
    geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
    hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
    journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
    kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
    сайтlargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
    nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
    papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
    rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
    stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
    valdunn
    Marszałek

Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984

Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość