Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Mleko - badania, analiza

Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

Moderator: Michał Bodzioch

Re: Mleko - badania, analiza

Postprzez Litwin81 » 12 Kwiecień 2010, o 08:41

Piłem i od krowy i sklepowe,różnica jest zauważalna.No widocznie musze kupować chleb z gipsem,bo kiedyś takich"gratisów"nie dodawali.
    Awatar użytkownika
    Litwin81
    Młodszy chorąży

Pochwały: 12
    Miasto: Gdynia
    Data urodzenia: 02 02 1981

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez KowalX » 12 Kwiecień 2010, o 10:17

Litwin81 napisał:Piłem i od krowy i sklepowe,różnica jest zauważalna.No widocznie musze kupować chleb z gipsem,bo kiedyś takich"gratisów"nie dodawali.

No widocznie kupujesz w złym miejscu.Oglądaj skład i to gadanie o tym,że kiedyś był lepszy to bujdy ,sam jadłem kiedyś chleb i kogo nie spytam mówi ,że to samo(może jeszcze był to chleb z pełnych ziaren w starszych czasach hehe),może jeszcze w czasach socjalistycznych mieliśmy lepszą mąkę :) .W kwestii mleka nie wkręcaj mi ,że smak był inny takiego samego ,bo UHT jeszcze wtedy nie było, sprzedawano tylko pasteryzowane lub mogłeś sobie gdzieś świeże załatwić,ale to można i dzisiaj.Nie było kiedyś również mleka mikrofiltrowanego o takim czymś można było marzyć.Mleko dawne, sklepowe to tylko i wyłącznie pasteryzacja,sprzedawane było w szklanych butlach.Najpierw nie wyszło ,że jest złe to trzeba mówić ,że jest gorsze nisz kiedyś.Wiele naszych produktów w Niemczech w szczególności z nabiału znajduję w sklepach na półkach z żywnością ekologiczną,a u nas stoją normalnie.Weźcie ludzi się ludzie ogarnijcie z tym demonizowaniem.
    Fizjologia, żywienie

Odpowiedzi na pytania dają wiedzę, zrozumienie ich daje mądrość.

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX
    Starszy sierżant sztabowy

Pochwały: 10

Postprzez Litwin81 » 12 Kwiecień 2010, o 12:06

Faktycznie,znalazłeś porównanie.W niemczech,tak jak w stanach lub uk jedzenie jest tak wysoko przetworzone że nasze produkty robią tam furore,nie mówie ze są złe,po prostu nie mają konkurencji.Skończ też teksty że ci wkręcam,po prostu wyrażam swoją opinie,możesz się z nią zgadzać lub nie.
    Awatar użytkownika
    Litwin81
    Młodszy chorąży

Postprzez Kwachu » 12 Kwiecień 2010, o 13:06

Nie ma co się sprzeczac, podejdzcie z usmiechem do dyskusji a wszytko będzie w porządku.

W porównaniu z krajami Belgi czy Holandi jesteśmy z swoimi produktami wręcz rewelacyjni tam wszytsko jest zmodyfikowane i przetworzone.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez Litwin81 » 12 Kwiecień 2010, o 13:23

Skoro już jesteśmy przy pożywieniu,to jak ktoś ma okazje to niech spróbuje owocu,który nazywa się miraculina.Zamienia smak kwaśny na słodki,czyli np. cytryna smakuje jak mandarynka.
    Awatar użytkownika
    Litwin81
    Młodszy chorąży

Postprzez slim shady » 12 Kwiecień 2010, o 13:52

KowalX to Twoja opinia i ja mam inną. Dla Ciebie to jedzenie jest super, niestety mi się nie podobają wszystkie dodatki zwane E i szereg cyfr. Sztuczne barwniki, aromaty, soki słodzone zagęszczoną fruktozą. Nie każdego stać żeby kupować w sklepie ze zdrową żywnością. Ja staram się kupować z farm ekologicznych. Nie mówię, że wszystkie produkty są złe, ale sporo jest chemii i przeszukiwanie sklepu bywa męczące, ale czego nie robi się dla zdrowia. Kiedyś chciałem kupić jogurt bez soi modyfikowanej genetycznie i nie kupiłem ... nie dało się znaleźć w tym hipermarkecie wersji bez. Z czasem wiadomo, zna się składy na pamięć i wie co się kupuje.

Co do siana i trawy z kwiatkami to dla mnie świeża trawa ma więcej wartości odżywczych.
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

Postprzez Kwachu » 12 Kwiecień 2010, o 14:04

Nie wszytskie E sa takie złe.
    E100= to kurkumia
    E160a = prowitaminaA
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez KowalX » 12 Kwiecień 2010, o 15:50

slim shady napisał:KowalX to Twoja opinia i ja mam inną. Dla Ciebie to jedzenie jest super, niestety mi się nie podobają wszystkie dodatki zwane E i szereg cyfr. Sztuczne barwniki, aromaty, soki słodzone zagęszczoną fruktozą. Nie każdego stać żeby kupować w sklepie ze zdrową żywnością. Ja staram się kupować z farm ekologicznych. Nie mówię, że wszystkie produkty są złe, ale sporo jest chemii i przeszukiwanie sklepu bywa męczące, ale czego nie robi się dla zdrowia. Kiedyś chciałem kupić jogurt bez soi modyfikowanej genetycznie i nie kupiłem ... nie dało się znaleźć w tym hipermarkecie wersji bez. Z czasem wiadomo, zna się składy na pamięć i wie co się kupuje.

Co do siana i trawy z kwiatkami to dla mnie świeża trawa ma więcej wartości odżywczych.

Jakie E? no E300 = Kwas askorbinowy,substancje te są raczej nie szkodliwe w szczególności w dawanej ilości .Tak na pewno świeża trawa z pestycydami lub zanieczyszczeniami z powietrza ,bez jaj,jeszcze do tego bakcyle chorobotwórcze jak krowa zapalenie wymion dostanie będzie lepsze ,bo to swojskie.Takie barwniki jak na filmie beta-karoten w jogurcie już nakręcając to ośmieszyli się.Co innych produktów to nie zaprzeczam ,że są dodatki różnego typu ,ale niech mi ktoś nie mówi,że chleba normalnego nie można kupić.Podałem w jakiej sieci niech idzie i obiecuję ,że znajdzie ,zamiast narzekać na smak.Najpierw gadamy o mleku nagle o produktach mlecznych ,a nagle mi soki przytaczacie,opanujcie się :lol: ,soki z natury są z fruktozą ,te dobre.Co do farm ekologicznych mowa o jedzeniu Bio czy Eko?:).Zaręczam Ci Slim,że nie trzeba kupować w sklepach ze "zdrową " żywnością by być zdrowszym.Nic nie jest takie kolorowe mniej glutaminianu sodu = więcej soli.Nie mam w tej kwestii nic do dodania chyba,że założymy konkretny temat ,bo ten z nabiału skończy się ile kto bierze na klate :D

Litwin81 napisał:Faktycznie,znalazłeś porównanie.W niemczech,tak jak w stanach lub uk jedzenie jest tak wysoko przetworzone że nasze produkty robią tam furore,nie mówie ze są złe,po prostu nie mają konkurencji.Skończ też teksty że ci wkręcam,po prostu wyrażam swoją opinie,możesz się z nią zgadzać lub nie.

Oczywiście ,że dobre.Pokazałem ,że u na nie jest tak źle.Pracował w na farmie mleka przy Francji w Niemczech i nie jest tak źle jak myślisz.Owoc jak będzie okazji spróbuję.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez KowalX » 12 Kwiecień 2010, o 15:55

Kwachu napisał:Nie ma co się sprzeczac, podejdzcie z usmiechem do dyskusji a wszytko będzie w porządku.

Slim akurat wie ,że tylko dyskutujemy ,bo znamy się od dawna.Co do Litwina raczej też ,ale go nie znam.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez slim shady » 12 Kwiecień 2010, o 17:20

dla mnie może i być o sokach w nabiale, ważne, że ma to jakąś merytorykę działu

ok nie będziemy tutaj nabijać postów, można założyć inny temat i dyskutować
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość