Jest to dietka ,która ma za zadanie zarówno wesprzec wzrost mięsni,jak i utratę wagi.Dni dzielimy na typowo białkowe i weglowodanowe.Jest to klasyczna i łatwa w zastosowaniu przeplatanka dietetyczna.
Dni białkowe;(niskowęglowodanowe) -poniedziałek,środa,piątek i niedziela:
W tych dniach wszystkie kcal. pochodzące z węglowodanów nie mogą przekroczyc 20% całości pożywienia,inaczej mowiąc osobnik ważący 85-90kg musi zjadac 1 g węgli na 1 kg wagi ciała. Własnie w tych dniach zaleca sie cwiczyc miesnie brzucha. Z obserwacji wynika, iż dieta wysoko białkowa powoduje utrate tkanki tłuszczowej w obrebie brzucha i towarzyszy temu wzrost tkanki mięśniowej.
Dni wysokowęglowodanowe - wtorki ,czwartki,soboty;
Tutaj zaleca się ,żeby 40% całego pożywienia pochodziło z węglowodanów. W przeliczeniu na sylwetkę w/w(85-90kg) wychodzi 270g węglowodanów.
W obydwu przypadkach zaleca się tą sama ilośc 30 kcal na 1 kg masy ciała.Weglowodany spożywamy o niskim indeksie glikemicznym (wolnotrawionych).
Jemy nie dla przyjemności ,ale dla potrzeb naszego organizmu,które należy zaspokoic. W celu pełnego bezpieczeństwa nie powinno stosowac sie tej metody jak 6-8 tygodni.
Znalazłem tą dietkę w jednym z czasopism sportowych ,ale niestety nie wiem w jakiej -ponieważ arta wyciałemz gazety ze 2 lata temu. Juz własnie przygotowuje sie dla sezonu i mam zamiar na dniach rozpocząc ta dietę.
Potem wstawię przykład -jadłospis

Co myślicie o tym ???