Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Trening w domu.

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Trening w domu.

Postprzez Kamil1993 » 30 Lipiec 2011, o 22:35

Witam forumowiczów ;) . Zarejestrowałem się na waszym forum w celu zaczerpnięcia porady. Mianowicie: Chciałbym zwiększyć objętość swojej masy mięśniowej, ćwicząc w domu. Na siłownie raczej nie będę uczęszczał z powodu braku czasu (klasa maturalna), prawdopodobnie pieniędzy i braku komfortu psychicznego jak i również partnera treningowego na owej siłowni. Może teraz trochę o sobie: Mam (niestety) skończone 18 lat, 175 cm. Wzrostu, 75 Kg. Wagi. Mierzyłem biceps (34- 35 cm.), Klatkę piersiową ( 100 cm.) i udo (55 cm.) . Ćwiczę w domu od Grudnia zeszłego roku czyli jakieś 8 miesięcy, rówieśnicy mówią że widzą zamianę w mojej budowie, której ja nie zauważam. Być może dlatego że widzę swoje ciało na co dzień. W domu posiadam: Ławeczkę skośną, lane hantle 3 Kg. I 5Kg; hantle z wymiennymi talerzami, kratownicę ( 12Kg.). Talerze: 2X10 Kg; 2X5 Kg; 2X2 Kg. I 2X1 Kg. W przyszłości zamierzam zakupić drążek mocowany do sufitu z różnymi możliwościami chwytu, zapewne więcej ciężarków i może prosty gryf. Teraz może opiszę jak ćwiczę: Po rozgrzewce najpierw wyciskam 3 serie po 6 powtórzeń ciężarem: Kratownica plus 2 X 10 Kg. I 2X2 Kg. . Choć w ostatnim treningu wyciskałem 6 serii po 6 powtórzeń mniejszym ciężarem ( bez dwu- kilówek). Ćwiczyłem w ten sposób ponieważ przeczytałem że tak będzie efektywniej. Później robię przysiady z kratownicą o takim samym ciężarze, 4 serie po 6 powtórzeń. Rozpiętki na ławeczce: 5 serii po 6 powtórzeń. 150 brzuszków. Po brzuszkach ćwiczę kratownicą, łapie skośne uchwyty i robię 4 serie po 6 powtórzeń ( kratownica plus 2 X 5 Kg. ). Następnie kładę się na brzuchu na ławeczce a pod ławeczką mam kratownicę z obciążeniami 2 X 5 Kg. I 2 X 2Kg. Lub 2 X 10 Kg. I podnoszę ja do siebie , 5 serii po 6 powtórzeń. Później ćwiczę kratownicą łapiąc ją za pionowe uchwyty z obciążeniami 2 X 5 Kg. I 2 X 2Kg. Lub 2 X 10 Kg. Na samym końcu ćwiczę hantlą, Na tak zwane „dopompowanie” 3 serie po 6 powtórzeń ciężarem 2 X 2 Kg. Tak mniej więcej wygląda mój trening. Po każdym treningu jem plus minus 500 g. piersi z kurczaka. Diety się w miarę trzymam, Jem tego kurczaka, piję kefiry, jogurty, jem generalnie produkty bogate w białko i Węglowodany. Piwa i innych alkoholi nie piję . Choć gdy zawitam na jakąś imprezę to na pewno wypiję. Nie chcę też tak trzymać rygorystycznie diety bo życie ma się jedno a ja też nie zamierzam jeździć przecież w przyszłości na żadne zawody, ćwiczę sam dla siebie i dla swojego komfortu psychicznego jak i kondycji. Moje „treningi” odbywają się 3 razy w tygodniu, zazwyczaj w Poniedziałek, Środę i Piątek. Weekend jest wolny. Powiedzcie mi Jakie ćwiczenia mogę wykonywać na dostępnym sprzęcie lub z jego użyciem? Ile powinienem robić przerwy pomiędzy seriami? Czy mogę robić codziennie brzuszki, czy powinienem wykonywać je tylko w dzień treningu? Co źle robię co mogę ulepszyć? Czy ilość serii i powtórzeń zgadza się z zamierzonym celem (masa). Rzeźbę chce uzyskać później bo najpierw muszę mieć co rzeźbić ;) . Generalnie nie jestem człowiekiem silnym, więc proszę się powstrzymać od komentarzy w stylu „ słabiak, mało bierze na klatę.” .Jestem osobą początkującą więc nie negujcie mnie tylko poradźcie co mogę robić lepiej. Wszelkie porady mile widziane. Tak więc z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę efektów;) .

Pozdrawiam Kamil M .
    Kamil1993
    Szeregowy

Miasto: Warszawa
    Data urodzenia: 04 03 1993

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Trening w domu.

Postprzez qlimax-_ » 30 Lipiec 2011, o 23:17

Zrobiłem krok w tył, ale zrobie dwa w przód
    Awatar użytkownika
    qlimax-_
    Chorąży

Miejscowość: Polska
    Pochwały: 3
    Miasto: M-ce

Postprzez Michał » 31 Lipiec 2011, o 08:51

a wiec po 1 to musisz dokupic sobie troche obciazenia i koniecznie sztange prosta.
    Gdy to juz zrobisz mozesz zaczac cwiczyc typowym planem fbw.
    Ten na poczatek sie w zupelnosci nada:

Przysiady ze sztanga na barkach 16,12,10 (nogi)
    Wioslowanie w opadzie tulowia 16,12,10 (plecy)
    Wyciskanie sztangi na lawce plaskiej 16,12,10 (klatka)
    Wyciskanie sztangi siedzac 18,16,12 (barki)
    Uginanie sztangi stojac 18,16,12 (bicepsy)
    Wyciskanie francuzkie lezac 18,16,12 (tricepsy)

Teraz mozesz robic cos podobnego tylko zamiast sztangi kratownica itp
    Jak bedziesz robil ciezkie przysiady, wiosla, MC to nawet mozesz odpuscic trening brzucha bo w tych cwiczeniach dostanie on wystarczajaco. Jednak jesli nie chcesz to po treningu mozesz pocwiczyc brzuch na drazku jak juz bedziesz go mial. Uginanie nog w zwisie itp

Co do diety to nie musi byc w kolko kurczak. Inne miesa tez sa dobre, a nawet lepsze np. miesko z krolika sto razy bardziej wartosciowe niz utarty juz schematem kulturysty kurak :)
    Sterydy to nie sposób na niedożywienie !!!
    obrazek
    Kliknij obrazek, aby powiększyć
    Awatar użytkownika
    Michał
    Generał broni

Pochwały: 101

Postprzez Kamil1993 » 1 Sierpień 2011, o 14:12

Dziękuję za odpowiedź;) . Trochę obciążenia to według Ciebie ile ja na moje małe możliwości? Michał, te ćwiczenia które tu wypisałeś mam zastąpić moimi i będzie dobrze? Czy spokojnie mogę je dodać do swoich lub jakoś wymieszać? Jeśli miałbym dodać to tak jak wcześniej ćwiczyłem to ilość serii się zgadzała? Właśnie a propo serii to nie bardzo rozumiem Twój zapis? Np.: „Przysiady ze sztanga na barkach 16,12,10 (nogi)” To oznacza że mam robić 3 serie, a w pierwszej 16 powtórzeń, w drugiej 12, a w trzeciej 10? Wiem że wszystko jest zależne od indywidualnego przypadku ale może jakieś sugestie co do ciężaru? Ile mam robić przerwy pomiędzy seriami? Co do diety to słyszałem że rybka też jest dobra, indyk itp. ;)
    Kamil1993
    Szeregowy

Postprzez Zioło » 1 Sierpień 2011, o 16:47

Generalnie nie jestem człowiekiem silnym, więc proszę się powstrzymać od komentarzy w stylu „ słabiak, mało bierze na klatę.” .Jestem osobą początkującą więc nie negujcie mnie

Nikt by tak do cb nie napisał chyba że jakiś hejter.
    Jedna podstawowa zasada sportu siłowego:
    WIEDZ PO CO TO ROBISZ!
    Awatar użytkownika
    Zioło
    Podporucznik

Pochwały: 12
    Miasto: Szczerców

Postprzez Kamil1993 » 1 Sierpień 2011, o 21:39

Takie przewrażliwienie, nie raz przeglądałem różne fora i śmiano się z takich zółtodziobów jak ja... Ale widzę że Tu chyba logują się ludzie na poziomie ;) . A wracając do mojej osoby to dodam że często jeżdzę na rowerze MTB "normalnie" jak i wyczynowo ;) . Mam jeszczę krótkie pytanie apropo rozciągania ( szpagat, sznurek ) . Zapene przy treningu na masęjest nie wskazane bo wtedy skupiam mięsień a przy rozciąganiu robię coś zupełnie odwrotnego;).
    Kamil1993
    Szeregowy

Postprzez qlimax-_ » 1 Sierpień 2011, o 22:03

Oni sa mocni w gebie ale jak przyjdzie co do czego to cienka piszcza.Szkoda slow na takich.
    Co do treningu ktory podal Ci Michał.Jest to najkorzystniejszy trening jak narazie dla Ciebie.Jest to trening tzw ogolnorozwojowy ale nie znaczy to ze trenuje sie nim tylko na samym poczatku przygody z ciezarami.Mozna cwiczyc nim caly czas i robic niesamowity progres silowy jak i masowy.
    Zrobiłem krok w tył, ale zrobie dwa w przód
    Awatar użytkownika
    qlimax-_
    Chorąży

Miejscowość: Polska
    Pochwały: 3
    Miasto: M-ce

Postprzez Michał » 2 Sierpień 2011, o 12:18

mozesz sie rozciagac, nawet jest to wskazane.
    obrazek
    Awatar użytkownika
    Michał
    Generał broni

Postprzez Kamil1993 » 3 Sierpień 2011, o 13:12

Panowie, w dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi apropo tych serii ;) . co to za oznaczenie 16, 12 , 10? To są 3 serie i w jednej 16, w drugiej 12 a w 3 10? Generalnie Ja nie dam rady robić tylu serii Dużym ciężarem. Z resztą tu jest chyba za dużo powtórzeń… A Co wy sądzicie o moim poprzednim planie ćwiczeń? Wcześniej doradzał mi były kulturysta. Jakie przerwy pomiędzy seriami?
    Kamil1993
    Szeregowy

Postprzez Michał » 3 Sierpień 2011, o 13:57

16, 12, 10 to liczba powt. Sa to trzy serie jak zauwazyles. Tyle powt pomoze Ci wzmocnic gorset miesniowy. Na mniejsza liczbe powt przyjkdzie jeszcze czas.
    obrazek
    Awatar użytkownika
    Michał
    Generał broni

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 1 gość