Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Nasze Relacje
  • 16 lat 80kg|Dziennik treningowy by Huno

Testujemy na sobie: plany treningowe, diety, suplementy, odżywki, sterydy i prohormony. Prowadzimy dzienniczek i zdajemy relację. Zobacz jak ćwiczą prawdziwi twardziele.

Moderator: Michał Bodzioch

Re: 16 lat 80kg|Dziennik treningowy by Huno

Postprzez Huno » 31 Lipiec 2011, o 18:54

Postanowiłem wymyślić plan, którym zacząłbym ćwiczyć od września.
    Fbw 5x5 w trochę innej formie.

!.
    Przysiad tylni z schodzeniem do kąta prostego- wolno, poniżej - szybko i dynamiczne wstanie 4x5 + regres -25% x max
    High pull chwytem rwaniowym 4x5 + regres -25% x max
    Wyciskanie wąsko 4x5 + regres -25% x max

@.
    MC klasyk na podstawce, ze szrugsem i wspięcie na palce 4x5 + regres -25% x max
    Wyciskanie płasko - siłowo 4x5 + regres -25% x max
    Połmostki biodrowe LUB długi wykrok ze sztangą 4x5 + regres -25% x max

#.
    Przysiad przedni 4x5 + regres -25% x max
    Wiosłowanie nachwytem 4x5 + regres -25% x max
    Poręcze 4x5 + regres -25% x max

Do każdego ćwiczenia 3 serie rozgrzewkowe.
    Oraz po zrobieniu głównych ćwiczeń - kosmetyka 1 obwód ACT:
    Prostowanie nóg siedząc 15p
    Uginanie nóg siedząc 15p
    Wyciskanie sztangielek na średnim skosie dodatnim 15p
    Unoszenie sztangielek na boki 15p
    Unoszenie sztangielek na boki siedząc w opadzie 15p
    Francuskie prostowanie z hantlem, siedząc 15p
    Perfect curl 15p
    Wspięcia na palce siedząc 15p
    Unoszenie kolan do klatki w zwisie na poręczach 15p

W drugim miesiącu FBW dojdzie kolejny obwód ACT.

Co o tym sądzicie?
    Awatar użytkownika
    Huno
    Starszy sierżant

Pochwały: 4
    Miasto: Nakło nad Notecią
    Data urodzenia: 08 02 1995

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez rafimoc » 31 Lipiec 2011, o 22:16

zupelnie szczerze?
    Az nie chce mi sie tego poprawiac.
    Intencje miales dobre, ale plan spali na panewce juz po pierwszych progresjach.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Huno » 31 Lipiec 2011, o 23:09

Chodzi Ci o to, że jest on przesadzony?
    Awatar użytkownika
    Huno
    Starszy sierżant

Postprzez rafimoc » 2 Sierpień 2011, o 18:43

"Przysiad tylni z schodzeniem do kąta prostego- wolno, poniżej - szybko i dynamiczne wstanie 4x5 + regres -25% x max
    High pull chwytem rwaniowym 4x5 + regres -25% x max
    Wyciskanie wąsko 4x5 + regres -25% x max"

w pierwszym cwiczeniu bedzie to awykonalne bo pokazales CUN jak ma pracowac i nagle chcesz opasc szybko na dol i szybko wstac?? to zawsze skonczy sie porazka - pamietaj, ze uklad nerwowy odtwarza droge w dol jak i w gore albo wolno opadasz i szybko wstajesz albo umiarkowanie opadasz i umiarkowianie stajesz, poza tym czemu ma sluzyc spowolnienie fazy ekscentrycznej tylko do polowy ruchu??

cwiczenie trzecie czemu nie, moze zostac, ale jako ze pierwszy raz bedziesz robil regres to wycisku wasko nie potraktowalbym juz regresem - nie wrzucaj regresu gdzie sie da.

"MC klasyk na podstawce, ze szrugsem i wspięcie na palce 4x5 + regres -25% x max
    Wyciskanie płasko - siłowo 4x5 + regres -25% x max
    Połmostki biodrowe LUB długi wykrok ze sztangą 4x5 + regres -25% x max
    "

Niepotrzeby Ci MC z podstawki na tym etapie, zamiast tego MC ze szrugsem dosyc ciekawe cwiczenie pol-dynamiczne rowniez o przedluzonym ROM'ie a te wspiecia na palce stojac na talerzu to juz calkiem chybiony pomysl - musi byc podloga, czyli powierzchnia nie ograniczona - talerz ma powierzchnie ograniczona robiac szrugsa z jednoczesnym wspieciem na palce zawsze sie przesuniesz lekko w tyl, az w koncu spadniesz z talerza razem ze sztanga - moze byc nieciekawie.

WL - spoko, moze zostac

Polmostki albo dlugi wykrok - polmostki aktywuja inny obszar a dlugi wykrok zupelnie inny to nie sa cwiczenia wymienne.

"Przysiad przedni 4x5 + regres -25% x max
    Wiosłowanie nachwytem 4x5 + regres -25% x max
    Poręcze 4x5 + regres -25% x max"

Ok, ale jak mowilem nie wrzucaj regresu wszedzie gdzie sie da.

"„lekkie przysiady, ciezkie porecze”
    1. Przysiad ze sztanga na barkach 4x 4-5
    2. Front squat 3x8
    3. MC na sztywnych 3x8
    4. Porecze 3-4 x 3-2 + regres -25%, -50% x ilość pow
    + kosmetyka ACT

„Ciagi”
    1. MC:
    A. tydzien ciezko: 3x 2-3 + regres -25%,-50% x ilość pow
    B. tydzien lekko: 4x 4-5
    2. Drazek ciezko 3-4 x 3-4 + regres -25%, -50% x ilość pow
    3. Wycisk wasko 4x6
    + kosmetyka ACT

„Ciezkie przysiady, lekkie porecze”
    1. Przysiad ze sztanga na barkach 4x 3-2 + regres -25%, -50%
    2. Porecze 4x 4-5
    3. Highpull z ziemi 4x5 + regres -15%, -30% x ilość pow
    + kosmetyka ACT"

To bedzie moj nowy plan, zauwaz ze nie wszedzie jest regres.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Huno » 3 Sierpień 2011, o 05:54

Jako, że mam chwilę wolną(i o dziwo jestem wyspany) i chęci, to postanowiłem napisać.

Czym jest uwarunkowany regres w ćwiczeniach? Jakie ćwiczenie musi spełniać wymagania, aby regres był korzystny? A jeszcze jedno:jakie przełożenie ma na budowanie siły regres, skoro przy 'standardowej' siłówce pracują zupełnie inne włókna mięśniowe, niż przy regresie?

Myślę, bo dodać go do 4 podstawowych ćwiczeń, czyli:
    -siady tylnie
    -ciągi
    -wl płasko
    -poręcze
    Zakładam, że około po 15 powtórzeń ten regres by wynosił. Jednak jaki jest sens robienia tylu powtórzeń w mc? To ćwiczenie ma przecież dostarczyć bodźca anabolicznego.

Co do tych przysiadów, to źle się wyraziłem - wydawało mi się, że na pewnym filmie tak robił dwuboista, jednak jak teraz patrzę, to on po prostu płynie siada i zarówno tak samo siada, jak i wstaje(chodzi mi o prędkość).

A co sądzisz o kosmetyce?

Co do poniedziałkowego treningu:
    Przysiad tylni:
    6x50
    (x4)x6x90kg
    regres - 25%
    15x70kg (chciałem wykonać 16 powtórzenie, ale usiadłem w martwy punkt i nie mogłem dalej wstać)
    regres - 50%
    21x50kg(dobrze szło!)
    Przysiad przedni:
    8x65kg
    prostowanie siedząć *stopy równolegle*:
    1x2 sztabki x 25
    Przysiad przedni:
    8x65kg
    prostowanie siedząć *stopy równolegle*:
    1x2 sztabki x 25
    Łydki stojąc *stopy równolegle*
    3x15 105kg

Regres obciążenia w siadach spowodowany jest ciężką pracą fizyczną na budowie. 11,5h pracy, w tym kilka godzin kucia młotem udarowym dało się we znaki prostownikom i dlatego bałem się wejść na 100kg. Serie rozpisane poprawnie, błędy wynikają z chwilowej braku pewności siebie.

PS:Wczoraj nie miałem zakwasów w czworogłowych, a tylko w dwugłowych i lekko w pośladkach. Wczoraj też się zatrułem czymś( raczej wodą) i rzygałem w pracy, cały obiad poszedł do kibla.
    PS2: Wizualizacja raczej działa, choć nie w takim stopniu jak chciałem. Nie chciałem mieć w ogóle zakwasów w nogach, a ograniczyło to tylko do dwójek. Tydzień temu, po siadach, do niedzieli czułem czwórki.
    Awatar użytkownika
    Huno
    Starszy sierżant

Postprzez rafimoc » 3 Sierpień 2011, o 09:38

"Czym jest uwarunkowany regres w ćwiczeniach? Jakie ćwiczenie musi spełniać wymagania, aby regres był korzystny?"

uwarunkowany to nieodpowiednie slowo, bardziej dopasowany - do wszystkich cwiczen, ktore sa molohami ciezarowymi, pomaga usprawnic CUN, poprzez dzialanie na dwie strefy:

- wyzsza
    - nizsza

Strefa nizsza to ta w ktorej pow jest wiecej a ciezary niskie
    Strefa wyzsza odwrotnie

Regresja jest mocna metoda dla budowania masy miesniowej, ale rowniez sily

Masy, poniewaz - wykonujemy wieksza prace i mamy zwiekszona wytrzymalosc, gdyz najpierw dzialalismy w strefie wyzszej by w koncowym efekcie dzialac w strefie nizszej

Sily, poniewaz - zmniejszamy owa strefe na wiecej powtorzen z utomatu jestesmy silniejsi w tej strefie niz gdybysmy probowali zaatakowac ta strefe od razu - to jest tzw. "lekkosc ciezaru" co czuc bardzo wyraznie na regresjach.

"A jeszcze jedno:jakie przełożenie ma na budowanie siły regres, skoro przy 'standardowej' siłówce pracują zupełnie inne włókna mięśniowe, niż przy regresie?"

Wiekszej glupoty nie mogles wymyslic - zanim dojdziesz do ciezaru roboczego musisz przeprowadzic progresje na tej drodze, wiec robisz normalna silowke (progresja) po czym dopiero nastepuje regresja, zeby usprawnic uklad nerwowy - zalozmy ze masz trudnosci ze 150kg w MC na 10pow, zawsze wyciagales okolo 8-9pow a na 2pow pojdziesz az 175-180kg, co robisz zeby przebic te 10pow na 150-tce?? to proste, przeprowadzasz progresje az do 170kg dla 2pow, po czym sciagasz ze sztangi 20kg i bijesz te 10pow jakby nic nie wazylo - to jest caly urok regresji, a jak juz uklad nerwowy "wylapie" informacje ze ten ciezar zostal zaliczony to nie bedzie z nim juz problemow przy normalnej progresji - juz widzisz zwiazek budowania sily na regresji??

"Jednak jaki jest sens robienia tylu powtórzeń w mc? To ćwiczenie ma przecież dostarczyć bodźca anabolicznego."

A to z kolei gdzie wyczytales?? .....
    Uwazasz ze bodziec anaboliczny dostarczasz tylko poprzez duzy ciezar i mala ilosc ruchow? w taki sposob stymulujesz tylko i glownie do pracy testosteron, a co z hormonem wzrostu?? wieksze jego poklady sa wydzielane dla wyzszych zakresow pow i nizszych ciezarow - w przeciwnym wypadku ludzie by nie rozrastali sie cwiczac malymi ciezarami, nawet na koksie, a tak nie jest.

"Myślę, bo dodać go do 4 podstawowych ćwiczeń, czyli:
    -siady tylnie
    -ciągi
    -wl płasko
    -poręcze
    Zakładam, że około po 15 powtórzeń ten regres by wynosił"

Te cwiczenia sa molohami ciezarowymi wiec zamiar sluszny, ale z tym zakladaniem ze to wyjdzie tyle i tyle pow to bym sie pohamowal - przy wyzszych ciezarach ten regres wyniesie nawet 7 czy 8pow a nie 15, poza tym jesli zdecydowales sie na regresje procentowa to jest jeden wyrazny warunek: -25% x MAX ilosc pow - max to max... albo 8 albo 20pow w zaleznosci od ciezaru roboczego.

Mozesz tez ustalic regresje powtorzeniowa: zrobiles ostatnia serie na 3-4pow dla ciezaru roboczego to regres: 6,10,14,18

badz troche mniej wymagajacy regres, ktory zapoczatkowal poprzednie metody regresji: Up and down the rack - taka droga jaka przyszedles, taka sama wracasz:

60kgx3
    80kgx3
    100kgx3
    120kgx3
    100kgx3
    80kgx3
    60kgx3

tez ciekawy, ale juz wykonujesz mniejsza prace na mniejszych ciezarach, wiec troche ciezko o zbudowanie poteznej sily czy masy miesniowej - to jest taka najdelikatniejsza regresja.

- regresja mocno podatkuje uklad nerwowy, jak przedobrzysz tj. powrzucasz ja tam gdzie sie da jak to zrobiles to guzik z tego bedzie

- najpierw musisz dojsc do ciezaru roboczego metoda progresywna by robic regres, a nie jak niektorzy laicy sadza 1 seria rozgrzewkowa i od razu 170kg na sztange - takie postepowanie jest conajmniej idiotyzmem.

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Huno » 3 Sierpień 2011, o 17:41

Ok, a co z kosmetyką? Nadal mi nie odpowiedziałeś na ten temat.
    Prostowanie nóg siedząc 15p
    Uginanie nóg siedząc 15p
    Wyciskanie sztangielek na średnim skosie dodatnim 15p
    Unoszenie sztangielek na boki 15p
    Unoszenie sztangielek na boki siedząc w opadzie 15p
    Francuskie prostowanie z hantlem, siedząc 15p
    Perfect curl 15p
    Wspięcia na palce siedząc 15p
    Rotacja wewnętrzna sztangielka 15p

Opuszczanie ciężaru około 1-2 sek.
    Awatar użytkownika
    Huno
    Starszy sierżant

Postprzez Huno » 10 Sierpień 2011, o 21:08

Siad tylni
    10xww
    6x 50kg
    4x95kg
    6x90kg
    6x90kg
    6x90kg
    Dalej zrobiłem 3 powtórzenia regresu i nie miałem chęci do ćwiczeń. Poszedłem na trening z jakąś tam motywacją, a wyszedłem załamany. Już drugi dzień dochodzę do siebie po poniedziałkowym ćpaniu. Piękne wejście było, ale zejście... wyczerpujące. Cały wczorajszy dzień pamiętam jak ze snu, a dzisiaj do popołudnia czułem jeszcze się zaćpany. Ogólnie cały wtorek dochodziłem myślami co się wydarzyło w dzień ćpania. Dziś już było lepiej, jednak... POPRZEZ CIĄGŁE MYŚLENIE O NAŁOGU I ĆPANIU WKRĘCIŁEM SOBIE, ŻE JESTEM UZALEŻNIONY FIZYCZNIE. Nogi mi się zaczęły robić miękkie i czułem głód. Jednak jak zacząłem analizować sytuacje, którą kolega mi opowiedział, to przeszło i sobie uświadomiłem, że się wkręciałem.Zmiana jednak została, liczę, że po około tygodniu wszystko wróci do normy. Czy było warto? Tak. Przeżyć halucynacje pierwszy raz... Czy jest warto dalej to robić? Nie. Szkoda wątroby. Prędzej spróbuje lsd, niż dmx znowu. Ogólnie postanowienie do końca roku, to zakaz żadnego ćpania. Chcę do grudnia zrobić 5 kg masy, a to mi przeszkodzi.

Pozdrawiam słuchaczy...
    Awatar użytkownika
    Huno
    Starszy sierżant

Postprzez damiankusak » 10 Sierpień 2011, o 21:12

apacz ładny z Ciebie
    WOLA PSYCHIKI, DAJE WYNIKI
    Awatar użytkownika
    damiankusak
    Porucznik

Pochwały: 9
    Miasto: Bełchatów
    Data urodzenia: 14 04 1994

Postprzez Huno » 22 Sierpień 2011, o 18:41

Awatar użytkownika
    Huno
    Starszy sierżant

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze Relacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość