Mariusz, 30 lat, 191cm, ok 78-80kg, ektomorfik, hardgainer.
Staż: SW (taekwondo WTF, doce pares(eskrima kali), capoiera, kickboxing) staż ok 7-8 lat
Od 15 roku życia, regularnie (szczególnie w okresie wakacyjnym) praca w lesie, drwal, pilarz, wszystko praktycznie ręcznie na użytek własny.
Wiadomo... szczupły, wysoki, łatwo o przeciążenia...
Strzelające stawy skokowe, czasem niesympatyczny ból w łokciu lub krzyżu (sporadycznie), od jakiegoś czasu odczuwalne zmęczenie materiału w nadgarstkach...
Po ok 2 letniej przerwie chcę wrócić na jesieni do regularnych treningów SW oraz jako uzupełnienie jeszcze bardziej wzmocnić swoje ciało treningami Home FBW
(aktualnie jestem w trakcie http://www.kulturystyczni.pl/jestem-czysty-wiec-trenuje-czysto-art-by-rafimoc-t2531.html zmodyfikowanym pod domowe warunki)
Dieta w miarę ok, ew. braki uzupełniam batonami energetycznymi.
Przy regularnych treningach zawsze wysoko cenię odpowiednią suplementację wspomagającą to nad czym aktualnie pracuję, dlatego zwracam się z prośbą o sugestie doboru preparatów.
Cel suplementacji:
Ochrona stawów(priorytet)
Ochrona mięśni przed spadkami
Lepsza regeneracja
Mniejsze zmęczenie psychiczne
Poprawa libido
Aktualnie testuję:
Animal Flex na stawy (brałem też pod uwagę Cissusa Fitmaxa, ale jakoś wydał mi się bardziej preparatem na "świeże" kontuzje niż typowym profilaktykiem) 1x dziennie (saszetka)
NOW FOODS Tri-Amino (Arginina, Ornityna, Lizyna) -> stosuję ze względu na ornitynę do ochrony wątroby, która bywa od wielu lat kapryśna (preparat wychodzi ekonomiczniej niż apteczny Hepatil) 4caps przed snem
HI-TEC Amino Anabol 200 kap./1000mg -> jako antykatabolik przed treningiem 5caps i po 5 caps, albo całość(10 caps) bezpośrednio po treningu, czasem dorzucam do tego 2-3 capsy Tri-amino
HI TEC Carbo Pur -> jako uzupełnienie energii, stosuję elastycznie w zależności od dnia oraz tego co mam do zrobienia, przeważnie popijam tym posiłek aby nadać kaloryczności, dodatkowo przed treningiem i po treningu, 2-3 razy dziennie po 50g
HI TEC Tauryna -> kiedyś stosowałem MEGACAPSY OLIMPU, teraz próbuję Hiteca, stosuję na lepsze samopoczucie, przeciw zmęczeniu, ok 1,5-3g dziennie między posiłkami lub jako dodatek do kawy
PERFORMANCE Hi-Vites -> witaminki, stosuję wyłącznie w okresie najcięższych dni treningowych, inaczej nieźle potrafią przymulić (jak zresztą inne tego typu preparaty które stosowałem)
Dodatkowo filiżanka kawy naturalnej przed każdym treningiem.
Proszę o uwagi, sugestie, propozycje zmian.
Budżet miesięczny ok 150-200zł
Oczywiście niektóre suplementy starczają na ponad miesiąc więc proszę o tym nie zapominać

Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam i czekam na komentarze
Mariusz