przez Marurka » 27 Grudzień 2009, o 19:15
W ostatnich latach cynk robi ogromną karierę w przemyśle kosmetycznym. Jego dobroczynny wpływ na wygląd skóry oraz włosów docenili najwięksi światowi producenci luksusowych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Większość takich produktów zawiera cynk.
Cynk jest drugim co do ważności mikroelementem obecnym w ludzkim organizmie (pierwszym jest żelazo). Każda, nawet najmniejsza komórka potrzebuje cynku do prawidłowego podziału, zaś praca 300 enzymów jest regulowana przez ten ważny pierwiastek. Cynk znajduje się we wszystkich komórkach ciała, a w szczególności w komórkach oczu, wątroby, mózgu, mięśni oraz organów rozrodczych. Jednym słowem cynk to "cudowny" pierwiastek zasługujący na szczególną uwagę.
Smak i zapach
Badania dowodzą, że cynk pomaga aktywować te części mózgu, które odpowiedzialne są za przetwarzanie informacji o smaku i zapachu. Zaburzenia w pracy tych zmysłów coraz częściej wiązane są z niedoborem cynku w organizmie. Dlatego też osobom chorym na zaburzenia smaku,
a nawet anoreksję podaje się farmakologiczne suplementy zawierające cynk, a ich dieta uwzględnia produkty bogate w ten mikroelement.
Pamięć
Cynk obecny jest w części mózgu odpowiedzialnej za powstawanie wspomnień. Wchodząc
w interakcję z innymi, obecnymi w mózgu związkami chemicznymi, stymuluje przesyłanie impulsów do układu sensorycznego, co oznacza, że im większy jest jego poziom w organizmie tym większa sprawność umysłowa. Badanie przeprowadzone w Teksasie pokazało, że kobiety, w których organizmie znajdowało się mało cynku, odznaczały się relatywnie gorszą pamięcią.
System immunologiczny
Cynk jest pierwiastkiem, który stymuluje do działania system odpornościowy. Z tego powodu to właśnie cynk jest pierwiastkiem, który obok witaminy C, jest największym sprzymierzeńcem człowieka w walce z przeziębieniem oraz grypą. Zażyty odpowiednio wcześnie, zmniejszenia symptomy przeziębienia.
Oczy
Cynk odgrywa niezwykle istotną rolę w prawidłowej pracy siatkówki oka, a dokładniej jej centralnej części - plamki żółtej. Jest to wynik interakcji, w jaką wchodzi cynk z najważniejszą dla oka witaminą A, utrzymując jej optymalne stężenie we krwi i zużycie przez tkanki. Aby pozbyć się takich dolegliwości jak na przykład podrażnienie oczu, wystarczy przyjmować 30 mg cynku dziennie przez okres jednego miesiąca.
Skóra
Oprócz dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, cynk jest bezsprzecznie "minerałem piękna". Poprawia wygląd i koloryt skóry, a także bierze czynny udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, co ma wpływ na proces regeneracji. Dodatkowo pierwiastek reguluje gospodarkę hormonalną oraz produkcję łoju wewnątrz skóry, co sprawia, że jest jednym z podstawowych składników maści przeciwtrądzikowych. Wpływ cynku na system immunologiczny powoduje, że skóra na dłużej zachowuje siłę i zdrowie oraz zahamowuje proces powstawanie wolnych rodników.
Paznokcie
Aby ocenić, czy poziom cynku w organizmie jest odpowiedni wystarczy spojrzeć na dłonie. Oznaką jego niedoboru są bowiem łamiące się i rozdwajające paznokcie, które potrzebują cynku do prawidłowej syntezy białka, a co za tym idzie prawidłowego wzrostu. Jeżeli twoje paznokcie łamią się
i rozdwajają, oznacza to, że musisz zmienić dietę i stosować bogate w cynk odżywki.
Włosy
Cynk zaliczany jest do najważniejszych, obok żelaza i miedzi mikroelementów niezbędnych włosom,
a jego niedobór ma ogromny wpływ na ich wzrost i wygląd. Wypadanie i matowienie włosów może zostać powstrzymane przez regularne zażywanie suplementów cynku oraz bogatą w cynk dietę.
Dieta
Gorączkowe tempo życia sprawia, że pokarm, jaki spożywamy nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu na cynk. Tymczasem, jak dowodzą badania, odpowiednio dobrana dieta jest podstawowym źródłem tego pierwiastka. Najbogatsze w cynk są ostrygi zawierające dziesięć razy więcej pierwiastka niż inne źródła. Znacznie mniej łatwo wchłaniającego się cynku znajdziemy w warzywach, dlatego wegetarianie powinni zwracać szczególną uwagę na takie dobranie diety, która jest bogata w sery, jajka oraz pieczywo pełnoziarniste, a nawet rozważyć zażywanie suplementów.
Produkty zawierające cynk:
* ostrygi,
* wątróbka,
* szampan,
* skorupiaki,
* mięso,
* twarde sery,
* ryby z puszek,
* pełnoziarniste pieczywo,
* jajka,
* nasiona roślin strączkowych,
* pestki dyni,
* chude mleko,
* musztarda ziarnista.
Fakty
* Cynk znajduje się we wszystkich komórkach ludzkiego ciała, a w szczególności w komórkach oczu, wątroby, mózgu, mięśni oraz organów rozrodczych.
* W organizmie przeciętnego człowieka znajduje się ok. 2,5 g cynku - blisko 20 razy więcej niż większości innych pierwiastków śladowych, z wyjątkiem żelaza.
* Przeciętne, dzienne zapotrzebowanie zdrowego człowieka na cynk to 15 mg, w przypadku kobiet w ciąży dawka zwiększa się o 100% i wynosi 30 mg.
* Aby cynk był lepiej wchłaniany przez organizm powinien być przyjmowany zaraz po przebudzeniu, na czczo.
* Pocenie się sprawia, że organizm traci 3 mg cynku dziennie.
Niezwykle właściwości cynku zaczynają być doceniane nie tylko, jak to było do tej pory, przez środowiska medyczne, ale także przez kosmetologów, a nawet restauratorów. Na całym świecie otwierane są restauracje oferujące swoim klientom bogate w cynk menu, a salony kosmetyczne proponują zabiegi pielęgnacyjne na bazie cynku.