Hej
Co do wchłanilnosci białka w jednym „posiłku” należy brać pod uwagę skąd go podaliśmy.
Znużmy że podajemy porcję 40g aminokwasów z produktu firmy produkującej suplementy, dochodzi w pewnym momencie do kumulacji aminokwasów w krwi co organizm odbiera jako zanieczyszczenie krwi i organizm rozkłada je w cykl kwasu cytrynowego(szkielet węglowy) a grupa aminokwasów(grupa aminowa) rozkłada je kolejno zostają one spożytkowane w cele energetyczne/ gospodarkę tłuszczową bądź tez wydalone w postaci mocznika.
Kolejno bierzemy odzywkę białkową (bez „spowalniaczy” wchłaniania jak błonnik) tutaj również przy podaży 40g białka jest ryzyko że organizm pewną część aminokwasów w białku potraktuje jak zanieczyszczenie co jest o tyle bardziej prawdopodobne że większość odzywek nie posiada w swoim skaldzie odpowiedniej ilości witamin i minerałów oraz wspomnianych wcześniej przez kolegę 24Kcal pochodzenia nie białkowego co nawet przy pełnym przyswojeniu tych aminokwasów nie gwarantuje nam z zostaną wbudowane w tkanki organizmu, bo cześć z nich zostanie wykorzystana na cele energetyczne, a co ciekawe nawet jeśli zapewnilibyśmy powyższe warunki to organizm i tak 20% białka przekształca w cele energetyczne. To samo odnosi się do samych aminokwasów)
Teraz spożywamy posiłek polędwice wołową plus ryz basmati plus sałatka sałatka z selera orzechów i rodzynek. W tym posiłku nie dość że mamy pewnie koło 200skąłdników odżywczych co gwarantuje nam zagospodarowanie wszystkimi składnikami odżywczymi, przy zachowaniu nam odpowiednich proporcji daje zagospodarowanie białkiem gdyż jest te 24Kcal nie białkowe, oraz białko nie dość że jest podane w formie stałej co powoduje ze organizmowi ich „wydobycie” zajmuje więcej czasu niż z formy płynnej, to posiada skł. które spowalniają jego uwalnianie do krwi choćby np.; tłuszcze co daje nam stopniowe uwalnianie aminokwasów a nie ich kumulacje w małym obrębie czasowym. W takim przypadku jesteś w stanie z posiłku przyswoić nawet 60g białka
W przypadku składników z produktów spożywczych należy brać pod uwagę ze mogą się znajdować skł. antyodzywcze. np. celuloza i lignina w soi czy tez awidyna surowych jajkach.
Itd. Kolejno organizm któremu dostarczasz męso pochodzenia zwierzęcego nie będzie się „bawił z wydobyciem aminokwasów z soi(nie fermentowanej), z racji ze wymaga to dugo nakładu energii i czasu.
Następnie sprawa to jakie podajesz białko jeśli podasz na śniadanie pastę z serem białym i jajkami(30g białka) to twój organizm będzie się rozprawiał z tym przez czas 2 razy dłuższy niż byś podał fileta z kurczaka(30g), wiec już na dzień dzień dobry nie przyswoisz tyle białka co byś się żywił samymi filetami w 6 posiłkach. Mam nadzieje ze rozumiesz o co chodzi>
Kolejno bierzmy pod uwagę przygotowanie tych skł. przed spożyciem czy zostały poddane obróbce termicznej i jaka to była forma, jak np.: gotowanie to jak długo jaką twardość miała woda, do gotowanej czy zimnej wody dodano produkt, gotowano pod przykrywką czy nie w przypadku smalenia długości, jak produkt mocno został skarmelizowany(proces maillarda), w towarzystwie jakich innych produktów był przygotowane itd.
Skąd pomysł o 3g białka i więcej wśród kulturystów którzy stosują środki dopingujące typu(insulina h.wzrostu oraz igf 1) takie postępowanie ma rację bo przez te środki w ich organizmie następuje zwiększona egzogenna produkcja białek. W przypadku tych środków aminokwasy pełnią funkcje glukogenną a nie w pełni budulcową w 100%
W naszym organizmie węglowodany służą jako źródło energetyczne po jej rozpadzie mamy dwutlenek węgla(wydalany) i wodę.
Tłuszcze po rozpadzie powstają ciała ketonowe, w przypadku białek po rozpadzie produktem końcowym jest amoniak(kolejno mocznik), Nasz organizm posiada ograniczoną liczbę enzymów(chyba P450) które przekstałcaja aminokwasy na amoniak(uproszczony opis), wiec przy zbyt dużej ilości amoniaku dochodzi do działania toksycznego naszym organizmie, kolejna sprawa to ze amoniak może w nadmiarze uszkadzać nerki, oczywiście na to trzeba lat, ale jelsi ktoś postępuje tak to sam skazuje się na własne niszczenie zdrowia.
Nasz organizm jest w stanie zwiększyć ilość wydzielania enzymów odp. Za trawienie węglowodanów czy tez zółci odpowiedzialnej za tłuszcz, ale nie jest w stanie wygospodarować większej ilości enzymów trawiących białka.
Jeśli chcecie mieć 24Kcal na zagospodarowanie białkiem to przeliczcie sobie ile musicie dostarczyć węgli i tłuszczy aby białko nie poszło w cele energetyczne bądź tez zostało wydalone, ile witamin ile minerałów aby nie zakwasić organizmu.
Udało mi się coś naskrobać, sorry za pisownie, masz tu mniej i bardziej ważne sprawy jeśli chodzi o przyswajanie białka i jego zagospodarowanie. Choć nie zawarłem tu wszystkich czynników choćby aktywności fizycznej danego osobnika, czy kilka innych spraw.To co pisałem ma cie tylko naprowadzić na właściwy tor rozumowania, resztę wiedzy musisz doczytać douczyć jelsi cie to interesuje, bo opisywanie tego przez forum mija się z celem i mało komu by posłużyło.