Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Powrót do ćwiczeń

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Powrót do ćwiczeń

Postprzez MassacraPower » 4 Październik 2011, o 16:29

Siema. Ostatnio dałem posta z planem fbw i wyszło na to, że jest ok, jednak nie miałem jak nim zacząć ćwiczyć, bo zacząłem chodzić na kick-boxing i tam wiadomo-zakwasy, nogi bolały po rozciąganiu. Ale teraz już wszystko ustało (chodzę już miesiąc) i chce dalej zacząć ćwiczyć, a jako, że tamten plan opiera się głównie na ćw. "złotych" to mam kilka pytań:

- czy jeśli MC oraz przysiady będę ćwiczył nie do końca dobrą techniką (bo niestety sam sie jej musze uczyc), ale miał wyprostowane plecy, to czy coś może mi się stać? (chodzi mi o kontuzje, itd

- jesli zaczne od malutkich ciezarow, a potem dojde do duzych, to czy wtedy bede narazony na przepukline? (caly czas mowie o MC i przysiadach)

- czy przysiad ma sie robic dupą bardzo do ziemi? bo jest bardzo duzo sprzecznych taktyk na ten temat i czy lepiej cwiczyc ze sztanga przed glowa czy za?

To tyle :)
    MassacraPower
    Sierżant

Miasto: Jarosław
    Data urodzenia: 02 05 1996

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Powrót do ćwiczeń

Postprzez Oliver » 4 Październik 2011, o 17:13

przed glowa? to jak juz to przedni ale poki co trenuj tylno zza glowy i przysiad prawidlowy to pelen przysiad dupa jak najnizej:)
    zaczynajac od malych ciezarow ciagle bedziesz wzmacnial miesnie, w tym i gorset takze nie masz prawa nabawic sie przepukliny,
    chyba ze masz do tego genetyczne usposobienie to inna bajka, tak samo nic ci sie nie stanie z kregoslupem jezeli zaczniesz od malego ciezaru uczyc sie techniki, najwazniejsze bys sie nie szarpal na chama z ciezarem a bedzie dobrze:)wszystko z glowa
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Powrót do ćwiczeń

Postprzez Menik » 4 Październik 2011, o 17:19

Wiadomo jak zaczynasz, to nie nakładasz dużych cieżarów, najważniejsza dla ciebie jest technika wykonania na drugim miejscu ciężary. Na małych ciężarach i dobrej rozgrzewce przed treningiem nic ci nie będzie. Sam cwiczylem kick boxing i siłkę, a jak bedziesz tak pierdzielil o zakwasach to nic w zyciu nie osiagniesz. "Silnym trzeba być a nie miętkim". I traktuj k1 jako rozciąganie więc jak masz tego samego dnia siłke i kick boxing najpierw siłka.

Przepuklinę :), ćwicz z głową to nic ci nie będzie

Przysiady to temat rzeka, wykonywanie zależy od założeń. Zacznij od robienia pełnych przysiadów na sam dół

Pozdro
    Ostatnio edytowano 4 Październik 2011, o 17:20 przez Menik, łącznie edytowano 1 raz
    Menik
    Chorąży

Pochwały: 6

Powrót do ćwiczeń

Postprzez MassacraPower » 4 Październik 2011, o 17:19

A raz się żyje, więc się tego podejme :) A mógłbyś mi bardziej rozwinąć pojęcie "usposobienie genetyczne"? w necie nie znalazłem, a zależy mi, żeby się nie nabawić przepukliny, bo raz, że już miałem operacje (wyrostek) i nie chce więcej :p, a 2 to 3-5 mies przerwa w siłowni, na dodatek teraz nie moge sie opuscic w nauce, bo testy itd, wiec wszystko mi sie zawali jak dostane przepukline :) I jeszcze jedno: co ile zwiększać ciężar i o ile? co tydzień po 1,5 kg? może być? Jeszcze poszukam kogoś i pogadam, kto by mnie z techniką podszkolił
    MassacraPower
    Sierżant

Powrót do ćwiczeń

Postprzez MassacraPower » 4 Październik 2011, o 17:21

Menik - ja planowałem ilke miec wtedy kiedy nie mam kicka, czyli wt czw sob, ale teraz sie sam zastanawiam, bo ciezko znowu bedzie na kicku z zakwasami, a co wazniejsze nie bede sie mogl przez nie dobrze rozciagac, bo przeszkadzaja :)
    MassacraPower
    Sierżant

Powrót do ćwiczeń

Postprzez Menik » 4 Październik 2011, o 17:33

co ty gadasz, nic nie przeszkadza na doms, ale pytanie kiedy bedziesz odpoczywał mnie interesuje ? Jak co dzień trening.
    Menik
    Chorąży

Pochwały: 6

Powrót do ćwiczeń

Postprzez MassacraPower » 4 Październik 2011, o 17:51

Hmmm... odpoczynek w szkole i ogólnie cały czas, kiedy nie mam treningu, no więc chyba jednak zrobie tak jak mi radzisz, przynajmniej będe mial pozostale d ni w tyg wolne :]
    MassacraPower
    Sierżant

Postprzez Oliver » 4 Październik 2011, o 17:59

MassacraPower chodzi o to czy nie masz genetycznie slabych miesni brzucha, glownie dolnej partii,
    ew jeszcze istnieje cos takiego jak przepuklina pepkowa, wystepuje nad pepkiem tam gdzie mamy najmniejszy i najslabszy miesien brzucha, ale jest duzo rzadsza:) ja mialem dwa razy przepukline pachwinowa, z obu stron,
    jako maly dzieciaczek, teraz nie mam zadnych problemow pomimo ze nieraz potrafie na silowni przesadzic i rzygac po katach:)
    takze jak bedziesz trenowal z glowa i powoli to nic ci sie nie stanie a wrecz przeciwnie cwiczenia beda zapobiegac takim sytuacjom jak przepuklina czy skrzywienie kregoslupa:)
    najlepiej trenuj tego samego dnia co masz kick boxing, z tym ze tak jak napisal Menik silka przed ringiem,
    rozciaganie i cardio zawsze wystepuje po silowce:)
    Oliver
    Generał brygady

Powrót do ćwiczeń

Postprzez MassacraPower » 4 Październik 2011, o 18:06

spokojnie, trening mam na 20:00 wiec silownia na poczatku jak najbardziej :) A co do miesni brzucha, to na kick boxingu robimy takie jakby "półbrzuszki" a potem lezymy i nogi w gore dajemy, czyli to 2 cwiczenie jest nadolne bardziej cwiczymy brzuch gdzies od 2 tyg, czyli suma sumarum 6 dni go cwiczylem i mi sie powoli kaloryfer wydobywa, a wczesniej tylko taki leciutki leciutki zarys, dam zdjecie na dniach jaki teraz jest :] Wiec to ze mi szybko rzezbi sie brzuch to znaczy ze mam slabe miescie czy wlasnie silne?
    MassacraPower
    Sierżant

Postprzez Oliver » 4 Październik 2011, o 18:26

dziwne pytanie, to ze sie "rzezbi" a raczej uwidacznia oznacza ze spalasz tkanke tluszczowa,
    a kazde cwiczenie miesni brzucha je wzmacnia albo pod katem silowym (MC, przysiady) albo wytrzymalosciowym (brzuszki, biegi):)
    tak czy siak suma sumarum wlokna miesniowe sie wzmacniaja o co wlasnie chodzi co nie? :)
    Oliver
    Generał brygady

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość