Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Suplementy i Odżywki
  • T-100 czy to dobry środek?

Sporty siłowe takie jak kulturystyka, fitness strongman czy sztuki walki to także suplementy i odżywki, zobacz jak wspomagać odżywianie aby uzyskać lepsze efekty. Suplement diety jest to dodatek, uzupełnienie diety.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, StalMOD

T-100 czy to dobry środek?

Postprzez Kwachu » 27 Październik 2011, o 17:49

W takim razie czekam na konkrety odnosnie treningu siłowego i podania jakie tłuszcze sie spalają konkretnie w czasie wysiłku na siłowni, ja jak pamietasz podałem tam pewne informacje o jakie tłuscze chodziło, sprawdz dokąłdnie temat. W każdym razie trening siłowy jest głównie wysiłkiem beztlenowym, udział tlenowego jest bardzo mały, miałem anwet na ten temat obszerne badania, jak przyjade do domu to wrzuce.

Co do przemian biochemicznych w przypadku podaznia weglowodanów to mnie wiecej kumam o co chodzi i jakie reakcje dostaniesz mniewiecej. ;) Choc w praktyce nie mozesz sie tylko opierac an pojedynczych reakcjach
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez Oliver » 27 Październik 2011, o 17:57

raz to wysiłek beztlenowy występuje gdy przeholujesz z intensywnością (co wcale nie musi mieć miejsca przy wysiłku siłowym, zależne od danego osobnika i treningu), dwa jeżeli nawet wystąpi to
    beztlenowy ZUŻYWA więcej tkanki tłuszczowej, dlaczego? przelicz ile jest produkcji ATP przy tlenowym a ile przy beztlenowym
    ok 36 przy tlenowym a beztlenowym 2, więc logiczne gdzie będzie organizm szukał energii...
    przykład? ludzie, którzy przepłynęli kanał La Manche przed swoim wyczynem ostro przybierali na tkance tłuszczowej,
    aby potem w wysiłku beztlenowym podczas pływania z nich korzystać jako źródła energii i w kilka godzin palili po kilkanaście kg.
    nie możliwe? możliwe, odsyłam do poczytania na ten temat jeżeli jeszcze info nie zasięgnąłeś :)
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Postprzez damiankusak » 27 Październik 2011, o 18:00

ja rozmawiałem dzis z 4osbmi na temat tego środku bardzo sobie go chwalą
    jak ja bym chciał to brać to bym za bardzo nie mógł bo jeszcze nie mam uregulowanej gospodarki hormonalnej i mi nic nie da podniesienie naturalnego testosteronu, a ten środek jest wskazany od 22lat podajże.
    WOLA PSYCHIKI, DAJE WYNIKI
    Awatar użytkownika
    damiankusak
    Porucznik

Pochwały: 9
    Miasto: Bełchatów
    Data urodzenia: 14 04 1994

Postprzez Kwachu » 27 Październik 2011, o 18:17

Powiem ci że nawet nie wiem co odpisac bo całkowicie z innymi informacjami się spotykałem, niź ty podajesz.Dziwne moze coś źle zrozumiałeś, albo nie dopytałeś do końca. ;) Wez pod uwagę ze nawet wysiłek bez tlenowy masz w pocztkowej fazie treningu aerobowego, znas zpojecia długu i defizytu tlenowego to już zaprzecza twoim informacją?

Co do przemian skł. na ATP to nie muisz mi takich rzeczy mówic bo to podstawy przemian biochemicznych. To że organizm ma wiecej energi z pewnego składnika to jeszcze nie decyduje tym ze bedzie go wykorzystywał, biezr tez pod uwagę jak szybko zachodza reakcje pozyskiwania energii z weglowdanów a jak z tluszczów, zobacz przy seri przysiadów z bardzo duzymobciazeniem organizm nie nadązał by przetwarzac tłuszczów po pewnym okresie byś padł, mówie o sytuacji kiedy nie masz całkowicie zapasów glikogenu, organizm idzie po "najmniejszej lini oporu".

Co do twojego przykąłdu to proste że palili potem tluszcz bo wyczerpali zapasy glikogenu to innego zródła nie ma.

Na pewno nie wyciagaj tak daleko idących wniosków po dwóch wykładach, bo to trzeba przedewsztkim zrozumiec całosc w tedy możnan wydziągac wnioski. Oczywiscie w pewnych kwestiach mogę się mylić z racji ze akurat z biochemi w duzym stopniu jestem samołukiem, wiec mogłem coś pomieszać poplątać czy tez źle zrozumieć.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Re: T-100 czy to dobry środek?

Postprzez Oliver » 27 Październik 2011, o 19:31

na początku zakładasz, że ja mogłem coś źle zrozumieć a na końcu, że Ty mogłeś... decyzja konkretna a nie...
    i tego nie miałem na wykładach, po części na ćwiczeniach a resztę się dowiadywałem w godzinach konsultacji
    zajęcia tego nie obejmują :) podczas długu tlenowego podstawowym źródłem tlenu jest mioglobina i to w żaden sposób
    nie dyskwalifikuje tego twierdzenia... niby czemu? bo tłuszcz jest dłużej przerabiany na energię?
    to nie jest żadne uzasadnienie, jeżeli brakuje energii z zewnątrz to nie ma bata i organizm pobiera go z wewnątrz
    nie ma żadnego wyjścia :) i zacznijmy od tego, że więcej energii ma z zewnętrznych składników...
    powodem czego potem jest niewykorzystanie całej energii i odkładanie się w formie tłuszczu... to chyba wiesz?
    z tłuszczu przecież Tobie napisałem, że mniej energii jest tworzone.
    sugerujesz, że podczas przepływania takiego dystansu to tylko ubytek glikogenu powoduje spalanie tkanki tłuszczowej?
    zresztą trochę dziwnie to napisałeś bo wyżej ująłeś to, że tłuszcze za długo będzie przetwarzać jak glikogenu zabraknie,
    a niżej, że nie ma wyboru i korzysta z tłuszczy.... a na siłowni ma wybór? przy załóżmy 2h treningu siłowym w procesie
    beztlenowym bo niewątpliwie w tak długim treningu on niestety (albo stety) już zajdzie? trochę nie spójne jest to co napisałeś..

PS: warto wspomnieć, że tak jak mówiłem Kcal to tylko miara energetyczna a nie tak jak pisałeś wcześniej...
    od samych kalorii się nie rośnie to samo potwierdził u mnie profesor, jedynie mogą się odłożyć w tłuszcz
    bo tłuszcz to nic innego jak niewykorzystana energia, a kalorie są tylko jednostką energii...
    co do przyrostów w mięśniach pomagają one w transporcie składników odżywczych, także niech każdy
    sobie dopowie co oznaczają "puste kalorie" i czym skutkują, to jest banalne... a źle interpretowane przez większość
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez Kwachu » 27 Październik 2011, o 19:59

Co do Kalori to wykładowca nie brał pod uwagę tego ze osoba trenuje i to jest stymulacja do wzrostu itd.
    Jeśli pujdziecie dalej z materiałem to sam zobaczysz że skł. energetyczne(np;weglowdany) nie tylko służa do transportu, a do wielu innych funkcji jak reakcje zachodzące w kazdej komórce naszego organizmu i wielu innych spraw których nawet nie ma sensu wymieniac bo by miejsca brakło :).

Co do wysilku tlenowego czy bez tlenowego to poczytaj jeszcze raz co pisałem i najlpiej albo zapoznaj sie z literaturą albo popytaj wykladowcy, najlepiej an boku w rozmowie w cztery oczy, zauwazys ze czesto ucza oni według podręcznika który głosi załózmy ze najlepiej przyswajalny jest wapń z prod.mlecznych a potem w rozmowie w cztery oczy powie ci że sytuacja ma sie inaczej. To tak jak Cie uczą w szkoel że najmniejsza czasteczka jest atom a na studiach od znajomych słyszalem całkiem inen informacje, szybka wszyscy mówili ze jest ciałem stałym, a na studiach jest juz ciekłą.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Oliver » 27 Październik 2011, o 20:39

przecież Tobie tłumaczę, że rozmawiałem w godzinach konsultacji... chyba wiesz co to takiego skoro jesteś na studiach tak?
    a skąd Ty możesz wiedzieć co brał pod uwagę skoro nie napisałem co dokładnie mu mówiłem?
    dobrze wie, że chodziło o osoby trenujące bo w tej tematyce ciągle go wypytuje i przecież jestem na takim
    kierunku gdzie głównie trening się liczy, nie jestem na biochemii by nie brał tego pod uwagę...
    i kalorie to nie tylko wyznacznik energii z węgli ale też białek i tłuszczy tego nie wziąłeś pod uwagę odp mi,
    do tego ja nie mówię o samych węglach tylko o ENERGII pozyskanej z ww elementów, a Ty mi tu wyjeżdżasz
    ni z dupy ni z pietruchy o węglach, które nijak się mają do pojęcia kalorii, które przedstawiłem :)
    w odżywianiu u sportowców pojęcie KALORII oznacza JEDNOSTKĘ ENERGETYCZNĄ, czyli ile energii załóżmy przeliczając
    na Kilojule zostanie wytworzone w przemianie danego produktu, to jest tak proste jak H2O.... co Ty chcesz tu nowego
    wymyślić skoro jest tak jak Tobie piszę? tak to opisałem wykładowcy i tak samo mi odpowiedział więc nie wiem
    gdzie Ty się błędów doszukujesz.
    to samo się tyczy wysiłku tlenowego i beztlenowego, miałem to zarówno na zajęciach i gadałem o tym na osobności
    z wykładowcą, rację masz, że różniło się trochę to co mówił poza zajęciami ale głównie tym, że było to bardziej szczegółowe
    bo jeśli chodzi o samą metodę działania tych mechanizmów to jest tak samo
    ale tak nas w błąd nie wprowadza z tym co Ty ująłeś o przyswajalności wapnia, jest to osoba, która ma własne zdanie i poglądy
    i nie przedstawia nam NIESTETY albo STETY teorii podręcznikowych, jak ktoś wspomniał na zajęciach o czymś co np wyczytał
    gdzieś tam w podręczniku w ogólniaku to potrafił zaprzeczyć i wyrównać nieścisłości, także na tej płaszczyźnie się mylisz
    zresztą nie wiem jak możesz wysnuwać takie wnioski nie znając danej osoby i nie mając informacji o rozmowie?
    jest to pewna zarozumiałość z Twojej strony i zbyt duża pewność swoich informacji
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez Kwachu » 27 Październik 2011, o 21:53

Chodzi mi dokładnie o to że jesli dostarczam z pozywienai substraty energetyczne to potem są one wchłaniane kolejno zostają w pewien spsoób zagospodarowane na funkcjowanie całego ustroju, wiec w tym momencie stwarzasz w organizmie środowisko bardziej ku anabolicznemu, jesli nie spożywasz posiłku to jest bardziej srodowisko kataboliczne, a w dalszej kolejności z perspektywy doby którego była przewaga daje konkretny efekt w postaci przyrostu masy miesniowej/tłuszczowej(zaleznie od aktywnosci) albo ubytek masy miesniowej lub tłuszczowej.

Tez miałem Antropomotorykę albo kształtowanie sylwetki i w ten spsoób było te zto tak pokazane.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Opu » 29 Październik 2011, o 10:32

panowie swoje sprawy załatwiajcie na PW piszecie niezgodnie z tematem. Nikogo nie interesują wasze problemy. Prosty temat proste pytanie. Mocno zboczyliście z tematu.

Regulamin forum:

2. Możesz rozmawiać na każdy temat, pamiętaj jednak, by odpowiednie tematy wrzucać do odpowiedniego działu na forum.

3. Jeżeli już zakładasz jakiś temat, bądź piszesz jakiegoś posta, pamiętaj, aby przekazać coś postem, a nie piszesz tylko dla przekręcenia licznika o 1 w górę.
    Awatar użytkownika
    Opu
    Plutonowy

Pochwały: 6
    Miasto: Szczecin
    Data urodzenia: 15 11 1987

Postprzez Kwachu » 29 Październik 2011, o 11:27

Opu- zamiast negować powinieneś wyciągać własne wnioski, przy w przyszłości mieć coś do powiedzenia w temacie.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

PoprzedniaNastępna

Wróć do Suplementy i Odżywki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość