Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Nasze Relacje
  • Relacja OLIVER - 05.11.11 reON

Testujemy na sobie: plany treningowe, diety, suplementy, odżywki, sterydy i prohormony. Prowadzimy dzienniczek i zdajemy relację. Zobacz jak ćwiczą prawdziwi twardziele.

Moderator: Michał Bodzioch

Relacja OLIVER - 05.11.11 reON

Postprzez Kwachu » 12 Listopad 2011, o 14:19

Wszystkie te środki odziałowują na współczulny(działanie kataboliczne) układ autonomiczny, powszechnie nazywany "walcz albo uciekaj"- w tym momencie pod wpływem tego układu dochodzi do większego transportu tlenu oraz skł. odżywczych wraz z krwią do pracujących mięśni co powoduje że krew odpływa z narządów ukł. pokarmowego( ukł. autonomiczny przy współczulny ma działanie anaboliczne), te dwa układy prowadzą ze sobą rywalizacje dążąc w ten sposób do homeostazy. Działanie 1,3 di…. tego środku utrzymuje się przez okres nawet 6godzin wiec w tym czasie jesteśmy cały czas pod wpływem katabolizmu, nawet kiedy spożyjemy po sesji treningowej posiłek(pewnie zauważyliście brak apetytu) to krew nadal skupiona jest w innych rejonach naszego organizmu, wiec ukł. współczulny wygrywa nad przywspółczulnym co daje efekt kataboliczny .

Czyli skrótowo masz zaburzona homeostazę, bo normalnie w czasie treningu występuje takie same zjawisko j/w, tylko trening trawa 1h i po nim organizm zaczyna powracać do warunków równowagi, ale w przypadku podania dimethylaminy, nie ma takiej możliwości bo w krwiobiegu krąży ona i aktywuje receptory adrenergiczne i noradrenergiczne przez co przez okres trwania tego jesteś w przewadze katabolizmu, potem jeśli już aktywność geranuminy spadnie to organizm w ciągu pięciu minut nie powraca do równowagi wiec przez okres powiedzmy 6h jesteś pod działaniem katabolicznym.

Nawet jeśli spożyjesz posiłek to będzie on znacznie wolnej trawiony ponieważ dalej krew będzie krążyć w mięśniach a nie w ukł. pokarmowym.

jak będziesz miał fizjologie to będziesz to mógł sobie rozszerzyć o pewne sprawy to co opisałem, bo pisze ogólnikowo jak to się odbywa, np; nie ma napisane pod wpływem czego pobudzane jest większy pobór tlenu ;)
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez Oliver » 12 Listopad 2011, o 14:51

no fizjologie dopiero bd miał w następnym semestrze z tego co kojarzę :)
    dobra czyli jak jesteśmy pod wpływem katabolizmu to jakim cudem ludzie na tym rosną? to mnie trapi jak diabli
    bo z tego wynika, że duża większość suplementów przedtreningowych tak naprawdę prowadzi to stanu
    katabolicznego, więc siłą rzeczy nie powinniśmy zrobić na tym mięśnia... można by wnioskować, że większość
    suplementów tego typu nawet z wyższej półki tak jak te to można wyrzucić do śmieci??
    ale nadal pozostaje pytanie jak ludzie na tym rosną? musi zachodzić jakaś przeciwstawna reakcja, dużo silniejsza
    która powoduje jednak przyrost tkanki mięśniowej a nie jej "zżeranie" ?

zioło to jakoś niefortunnie musiałeś uderzyć bo uderzenia bokserów są silniejsze :P
    ja też raz sztangą w push pressie sobie zaje*** może dlatego teraz niechętnie podchodzę do tego ćwiczenia :P
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Postprzez rafimoc » 12 Listopad 2011, o 15:02

Nie, ludzie na tym nie rosna...to pobudza, ale w zaden sposob nie przyczynia sie do ksztaltowania masy miesniowej, chocby z tego prostego powodu ze kazde zwierze (w tym czlowiek) jak walczy to nie jest glodny, ma wyczulone zmysly, lepsza koncentracja. Takie suplementy sa dobre przed rekordami, ale nie przed kazdym treningiem...nie badzmy naiwniakami.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Oliver » 12 Listopad 2011, o 15:09

heh w przenośni pisałem, bo wiem od czego się rośnie... chodzi o to, że w jakiś sposób to działa jednak tak,
    że poprawia wyniki i ta masa jednak rusza z miejsca tak? i to nie mój wymysł bo to tak po prostu jest...
    a zastanawia mnie wtedy dlaczego skoro są to środki kataboliczne? do tego na tyle godzin jak napisał kwachu,
    no to jakim cudem ktoś stosując tego typu suplementy rusza z miejsca, w jakiś sposób muszą dawać jakiś bodziec...?
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez rafimoc » 12 Listopad 2011, o 15:14

pomysl logicznie.

Kiedy masz wysoki poziom adrenaliny nie czujesz sie glodny, ba..nie czujesz sie nawet zmeczony, nie czujesz bolu. Na takim kopie jestes caly czas, z kolei wysoki poziom adrenaliny to tez wysoki poziom czynnikow stresogennych. Czlowiek w stresie nawet jak zje to tak jak Kwachu napisal krew krazy w miesniach nadal a nie w ukladzie pokarmowym. Z ciekawostek podniesiony poziom adrenaliny przez lata (ludzie -fascynaci sportow extremalnych) wpedzaja sie w depresje - najczestsza przyczyna samobojstw lub tzw trwalego otumanienia.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Oliver » 12 Listopad 2011, o 15:21

dobra ale to dalej nie odpowiada na moje pytanie w jaki sposób takie suplementy przyczyniają się
    do ruszenia z miejsca z wynikami i wagą skoro niby prowadzą głównie do katabolizmu?
    a mówi się, że katabolizm to zabójca mięśni i robienia tzw. masy, więc zachodzi tu jakaś komplikacja tak?
    to pytam jak to się dzieje? interesuje mnie to niemiłosiernie, jakie procesy jednak powodują przybranie
    na tej wadze i w sile pomimo katabolizmu... adrenalina mi tu nic nie wyjaśnia
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez Kwachu » 12 Listopad 2011, o 15:25

W tym przypadku należy tez brać pod uwagę że im większy jest katabolzim tym większy potem jest anabolizm, możliwe że to odpowiedz organizmu na tak długie działanie ukl. współczulnego(czyli katabolizmu)... z tym ze nie jest to do końca pewne informacja.

Oliver - już dzisiaj kup sobie książkę do fizjologi, by móc zadawać trudne pytania potem na wykładach. Bo odpowiedzi tak od siebie nie dostaniesz od wykładowcy oni omawiają podstawy, resztę trzeba na własną rękę.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Re: Relacja OLIVER - 05.11.11 reON

Postprzez Oliver » 12 Listopad 2011, o 15:37

no to załóżmy trening rano o 10, 9:15 biorę suplement tego typu, na 6h włącza się katabolizm, po tym czasie
    następuje wyższy anabolizm i wtedy następuje nadbudowa mięśni? na takiej zasadzie by to miało działać?
    książkę kupię przy najbliższym zjeździe czyli 26-27 listopad, mamy tam dobrą księgarnię :)
    może też dostanę tytuł, który dostałem w meilu od wykładowcy, nie pofatygował się mi cokolwiek opisać...
    ale chociaż tytuł dostałem :) "Odżywki i preparaty wspomagające w sporcie" wyd. Medsportpress, wiesław tomaszewski etc.
    na necie ciężko znaleźć sklep gdzie by mieli jeszcze ten tytuł, może na uczelni będzie... mam nadzieje, że warte kupna 30zł :P
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez Zioło » 12 Listopad 2011, o 17:18

Ale Oliver weź po uwagę to że oni zawsze mają ochraniacz na zęby, a jak mi gryf 40kg prosto na żeby spadł.. to i tak dziwne że się nie złamał.
    Jedna podstawowa zasada sportu siłowego:
    WIEDZ PO CO TO ROBISZ!
    Awatar użytkownika
    Zioło
    Podporucznik

Pochwały: 12
    Miasto: Szczerców

Postprzez damiankusak » 12 Listopad 2011, o 17:19

to cos zrobił ze ci sztanga na ryj spadał :Lol:
    WOLA PSYCHIKI, DAJE WYNIKI
    Awatar użytkownika
    damiankusak
    Porucznik

Pochwały: 9
    Miasto: Bełchatów
    Data urodzenia: 14 04 1994

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze Relacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość