Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Dietetyczne ciekawostki...

    Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

    Moderator: Michał Bodzioch


    Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez Kwachu » 11 Grudzień 2011, o 23:44

    JAJKO OBNIŻA CISNIENIE -w białku jaj występuje frakcja bialkowa o nazwie owoalbumina, rozkładana jest pod wpływem enzymów trzustkowych, a dokładnie to aktywnej chymotrypsyny do owokininy. Składnik ten ma w dalszej kolejności wpływ na enzym konwertazy angiotensynogenu, który po przez swoje działanei regulujace poziom sodowo-potasowy ma wpływa, na obniżenie ciśnienia tętniczego.

    ZIELONA HERBATA A STRES- w tej herbacie możemy spotkać l-teaninę która dzięki swojemu możliwemu pokonaniu bariery płynu krew-mózg, moze regulować w dół neuropzrekazniki które mają dzianie pobudzone przez tzw. stres.


    BROKUŁY I ICH DZIALANIE ANTYKANCEROGENNE- jednym z ważniejszych składników jest sulforafan, który oprócz tego że ma dzialanie antynowotworowe, dodatkowo hamuje/blokuje aktywność enzymów które wpływają na tworzenie nowych komorek rakotwórczych, przyspiesza apoptozę(smierć) komórek ponadto oddziałowuje na antyangiogenne sulforafanu, która po przez swoje działnie zmniejsza proces neowuskularyzacji naczyń, które dostarzcaja skałdniki odzywcze ora z tlen do komórek "raka". Jeśli chcemy zadbac aby ten skąłdnik mial działanei jak wyżej, musimy zadbac o krótką obróbke termiczną, w pzrypadku złego obchodzenia sie z warzywem, dochodzi do duzej utraty mirozynazy, enzym ten bierze udział w konwersji glukorafaniny do sulforafanu(aktywnej formy).


    Ps.Będę czasem wpisywał ciekawostki z Internetu, książek itd, równeiz innych zapraszam. Kolejna cześć juz jutro
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Prezenty!

    Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

    Post przez Vito

    Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

    Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

    REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

    Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez Kwachu » 17 Grudzień 2011, o 15:01

    Nowy przeciwutleniacz w pomidorach - warzywo to zawiera składnik Likopen- który ma między innymi działanie przeciw nowotworowe prostaty,składnik ten jest dobrze rozpuszczalny pod wpływem temperatury w obecności tłuszczy. Oprócz tego ma właściwości przeciwutleniacza.Zawiera też resveratrol oraz sporą ilość wiatminy C i K oraz minerału potas.


    Jajko na drobnoustroje -lizozym w jajku ma właśnie takie działanie, dzięki temu zwalcza bakterie które mogą mieć negatwyny wpływ na nasz organizm. Oprócz tego lizozym wraz z owomucyną- tworzy żelowa konsystencje w jajku.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni
     
    Posty: 5702
    Rejestracja: 28 Grudzień 2009, o 14:08
    Pochwały: 112

    Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez Purina » 17 Grudzień 2011, o 15:16

    Ech, ostatnio bym musiała hektolitry tej zielonej herbaty pić, a dodatkowo meliskę :Zarumieniony:
    Były dziennik treningowy:
    http://www.kulturystyczni.pl/dziennik-treningowy-puriny-d-t4259.html
    Awatar użytkownika
    Purina
    Podpułkownik
     
    Posty: 2663
    Rejestracja: 3 Czerwiec 2011, o 18:21
    Pochwały: 17

    Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez robo815 » 17 Grudzień 2011, o 18:49

    Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności
    Są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki.
    Należą do nich związki:
    1) pochodzenia naturalnego występujące w produktach roślinnych i zwierzęcych.
    2) obce związki toksyczne przedostające się od żywności na skutek zanieczyszczenia środowiska, zabiegów

    pielęgnacyjnych w rolnictwie (np. pozostałości pestycydów) oraz w wyniku procesów technologicznych.
    3) niektóre substancje celowo dodawane do żywności (dodatki do żywności)

    Naturalne substancje toksyczne
    Są to substancje występujące w niektórych produktach żywnościowych (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) tworzącego się na skutek naturalnych reakcji metabolicznych lub znacznie rzadziej w wyniku stosowanych w przetwórstwie żywności procesów mikrobiologicznych zalicza się do nich następujące substancje:

    Amigdalina:
    Należąca do glikozydów cyjanogennych zawierających związany cyjanowodór, związek ten występuje w migdałach (zwłaszcza gorzkich), pestkach: wiśni, śliwek, brzoskwiń moreli.
    Szczególnie niebezpieczne mogą być nalewki alkoholowe zrobione tych owocach zawierające do 3 mg cyjanowodoru na litr. Pod wpływem kwasu żołądkowego z amigdaliny uwalnia się cyjanowodór (stąd zatrucia mają taki przebieg jak przy zatruciu cyjankami). Cyjanowodór blokuje wiele enzymów (przez blokowanie grup - SH białek), najważniejsza jest jednak inhibicja oksydazy cytochromowej wskutek czego następuje zaburzenie w oddychaniu tkankowym. Tkanki nie odbierają tlenu z krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla tkanki nerwowej. Występują takie objawy jak bóle głowy, niepokój lęk uczucie drętwienia w jamie ustnej, ślinotok, ucisk za mostkiem, zaczerwienienie skóry, w ciężkich przypadkach drgawki kloniczno-toniczne, tyłozgięcie tułowia i śmierć.


    Awidyna:
    Jest to glikoproteina występująca w surowym białku jaj. Powoduje ona niszczenie witaminy H (biotyny). Można jej się łatwo pozbyć, poddając obróbce termicznej jajka.



    Goitryna:
    Przechodzi z paszy do mleka krów, w niektórych krajach np.: Wielkiej Brytanii, Finlandii, Australii stwierdzono występowanie przypadków wola u dzieci związane z karmieniem krów przetworami rzepaku i przechodzeniu goitryny do mleka.


    Kwas erukowy:
    Występuje w rzepaku, w oleju z rzepaku jego zawartość może wynosić od 1%-50%. Wyniki na zwierzętach wykazały hamowanie wzrostu i zmiany czynnościowe i histopatologiczne w mięśniu sercowym pod wpływem tego związku. Obecnie dostępny w sprzedaży jest olej rzepakowy bezerukowy, lub zawartość tego kwasu w oleju jest bardzo niska.


    Kwas fitynowy:
    Występuje w mąkach żytnich, pszennych, ryżowych z grubego przemiału oraz w orzechach. W organizmie wiąże wapń, magnez, cynk i żelazo czyniąc je nieprzyswajalnym.


    Kwas szczawiowy:
    Obecny w szczawiu, szpinaku, rabarbarze, botwinie, a także kakao, herbacie. W świetle jelita łączy się z wapniem, tworząc trudno rozpuszczalne dla ludzkiego organizmu kryształki szczawianu wapnia. Spożywanie produktów bogatych w kwas szczawiowy hamuje więc resorpcję (tj. wchłanianie) wapnia. Podwyższone stężenie kwasu szczawiowego w organizmie zwiększa ryzyko powstania kamieni nerkowych. Jego nadmierna konsumpcja prowadzi do obniżenia zawartości wapnia we krwi, czego konsekwencją mogą być np. zaburzenia jej krzepnięcia. Zatrucie kwasem szczawiowym objawia się zaburzeniami żołądkowo - jelitowymi, zaburzeniami układu nerwowego i moczowego i może wystąpić po zjedzeniu szczawiu uprawianego na bardzo kwaśnych glebach.


    Nicyna i konicyna:
    Nicyna i konicyna występują w bobie mogą powodować ostre zatrucia z objawami niedokrwistości hemolitycznej i żółtaczki szczególnie u osób z genetycznie uwarunkowanym niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej w krwinkach czerwonych.


    Progoitryna:
    Substancja wolotwórcza, progoitryna - występuje w rzepaku i kapuście, w organizmie przekształca się do goitryny, w ustroju uniemożliwia wbudowywanie jodu w pierścień tyrozyny lub tyroniny i wytwarzanie tyroksyny i trójjodotyroniny - hormonów tarczycy.


    Saksytoksyna:
    Jest wytwarzana przez plankton i kumuluje się skorupiakach (małże, ostrygi, inne mięczaki) charakteryzuje się działaniem neurotoksycznym. Zatrucie objawia się w około 30 minut po spożyciu, mrowieniem języka, zaburzeniami mowy, bólami głowy osłabieniu mięśni.


    Saponiny:
    W roślinach stanowiących paszę dla zwierząt (tuje, tytoń szlachetny, kąkol polny, wawrzynek, wilcze łyko, szalej), a także w soi i innych roślinach strączkowych, chałwie, kawie i herbacie występują toksyczne alkaloidy - saponiny, składniki żywic i olejków, często nie są one szkodliwe dla zwierząt zanieczyszczając mięso i mleko mogą być niebezpieczne dla ludzi. Saponiny powodują hemolizę czerwonych ciałek krwi, zapalenie jelita biodrowego i są inhibitorami niektórych enzymów np. chymotrypsyny. Obróbka termiczna częściowo inaktywuje te związki.


    Solanina:
    Toksyczny glikozyd, Występuje w niedojrzałych lub zepsutych, długo przetrzymywanych ziemniakach lub zielonych pomidorach. Działa drażniąco na przewód pokarmowy, mogą również wystąpić zaburzenia, ze strony układu nerwowego. Objawy zatrucia, to głównie mdłości, wymioty kolka, biegunka i w ciężkich przypadkach może wystąpić niepokój, zaburzenie krążenia oddychania, rozszerzenie źrenic, zmniejszenie odruchów, białkomocz.

    Autor postu otrzymał pochwałę
    Być kulturystą - to znaczy być człowiekiem z charakterem, człowiekiem umiejącym walczyć i pokonywać trudności.
    http://www.youtube.com/watch?v=Iskjc3qcVew&feature=grec_index
    Awatar użytkownika
    robo815
    Generał broni
     
    Posty: 5655
    Rejestracja: 17 Luty 2010, o 20:34
    Pochwały: 55
    Miasto: Poznań
    Data urodzenia: 17 07 1975

    Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez robo815 » 17 Grudzień 2011, o 20:02

    A także
    Siarkocyjanki
    Występują w kapuście ,brukselce kalafiorze.
    Na skutek różnych mechanizmów absorbują jod ,wywołując jego niedobory(tzw.wole)
    Substancji tych pozbywamy się poprzez gotowanie warzyw bez przykrycia co pozwala ulotnić się tym związkom.

    Enzymy tiaminaza-antywitamina
    uszkadza witaminę B1.Występuje w niektórych warzywach i surowych rybach karpiowatych

    Enzym askorobinaza-antywitamina uszkadzająca witaminę C.Występuje w kabaczku,ogórku,cukini i patisonie
    Być kulturystą - to znaczy być człowiekiem z charakterem, człowiekiem umiejącym walczyć i pokonywać trudności.
    http://www.youtube.com/watch?v=Iskjc3qcVew&feature=grec_index
    Awatar użytkownika
    robo815
    Generał broni
     
    Posty: 5655
    Rejestracja: 17 Luty 2010, o 20:34
    Pochwały: 55
    Miasto: Poznań
    Data urodzenia: 17 07 1975

    Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez Purina » 18 Grudzień 2011, o 21:30

    Trochę bardziej dla pań, ale panowie też mogą z tego troszeczkę wynieść :D

    Jeżeli Twój dzień jest wypełniony po brzegi obowiązkami i pracą, zapewne trudno Ci wprawić się w romantyczny nastrój. Z rozrzewnieniem oglądasz romantyczne filmy, zastanawiając się, jak ich bohaterki znajdują w sobie tyle pozytywnych, pełnych pasji uczuć skąd się bierze ich temperament. Przecież łącząc prace, dom, obowiązki matki, żony, pracownicy, coraz mniej czasu pozostaje dla romantycznej kochanki. Czy możliwe, by rozwiązaniem okazała się dieta?
    Okazuje się, że owszem. Prawidłowo skomponowana może przywrócić w Twoim życiu romantyzm. I nie chodzi o tradycyjnie pojęte afrodyzjaki- które w dzisiejszych czasach znacznie łatwiej zastąpić środkami chemicznymi z apteki.
    Naukowcy udowodnili, że istnieje grupa pokarmów, które mogą być uznawane nie tylko jako tradycyjne afrodyzjaki, ale których regularne spożycie może pomóc Ci poczuć się bardziej kobiecą i otwartą na nie tylko na seks, ale także na przeżywanie pozytywnych uczuć.
    Ostrygi - to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Są nie tylko świetnym pomysłem na romantyczną kolację z ukochanym i namiętny wieczór- ale także wspaniałym źródłem cynku, który dobroczynnie wpływa na Twoją urodę. Jeżeli zatem marzysz o pięknej cerze, zdrowych, lśniących włosach pięknych paznokciach, postaraj się, by od czasu do czasu gościły na Twoim stole.
    Czekolada - to zapewne najbardziej kobiecy przysmak. Dla wielu z nas jest najlepszym przyjacielem kobiety. Często sięgamy po nią niemal mimowolnie i jako pierwsza przychodzi nam na myśl, gdy jesteśmy smutne, załamane lub samotne. Czekolada również doskonale wprowadza w miłosny nastrój- zwiera składniki chemiczne, które pobudzają i relaksują.
    Szparagi - królowały na liście afrodyzjaków w roku 1800. Choć ich działanie na potencję mężczyzny jest dosyć sporne, niewątpliwie jest źródłem witamin i substancji odżywczych, które doskonale wpływają na urodę. Dlatego gdy tylko w sklepach pojawią się pierwsze, wiosenne szparagi, zadbaj o to, by trafiły na Twój stół.
    Inne produkty, słynące z łagodzenia kobiecych nastrojów i działania afrodyzjaków, które warto wypróbować, to:
    - banany,
    - awokado,
    - figi,
    - karczochy.
    Były dziennik treningowy:
    http://www.kulturystyczni.pl/dziennik-treningowy-puriny-d-t4259.html
    Awatar użytkownika
    Purina
    Podpułkownik
     
    Posty: 2663
    Rejestracja: 3 Czerwiec 2011, o 18:21
    Pochwały: 17

    Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez valdunn » 4 Maj 2018, o 07:20

    valdunn
    Marszałek
     
    Posty: 1243767
    Rejestracja: 1 Maj 2018, o 05:00
    Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984


    Re: Dietetyczne ciekawostki...

    Postprzez valdunn » 9 Marzec 2021, o 21:10

    audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
    geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
    hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
    journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
    kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
    http://languagelaboratory.rulargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
    nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
    papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
    rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
    stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
    valdunn
    Marszałek
     
    Posty: 1243767
    Rejestracja: 1 Maj 2018, o 05:00
    Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984


    Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

    Kto jest na forum

    Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

    Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group. | Siłownia
    Witamy na stronie www.kulturystyczni.pl - Forum Kulturystyczne * Suplementy i odżywki * Sporty walki * Kulturystyka i Fitness
    Na naszej stronie znajdziecie wszystko na temat treningu - plany treningowe i ćwiczenia. Możecie tutaj znaleźć doskonale opracowane ćwiczenia na płaski brzuch. Dowiecie się jak powinna wyglądać dieta i prawidłowe odżywianie się, a także jak stosować suplementy i odżywki. Znajdziecie również informacje na temat niedozwolonego wspomagania, takiego jak sterydy anaboliczne i prohormony, a także poznacie najwydajniejszy trening na mase. Forum Sportowe. Katalog stron.

    cron