przez blk » 25 Grudzień 2011, o 11:59
Trening ogólnorozwojowy przez miesiąc wyglądał tak:
KLATA
1. WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ:
cała grupa mięśni klatki piersiowej, mięśnie trójgłowe ramion, przednie aktony mięśni naramiennych
2. ROZPIĘTKI ZE SZTANGIELKAMI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ
mięsień piersiowy większy(jego górna wewnętrzna i zewnętrzna część),mięsień kruczoramienny i przednie aktony mięśni naramiennych, piersiowy mniejszy, zębaty przedni
3. PRZENOSZENIE SZTANGIELKI W LEŻENIU W POPRZEK ŁAWKI POZIOMEJ:
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu-cała grupa mięśni piersiowych, mięśnie najszersze grzbietu
PLECY
1.PODCIĄGANIE SZTANGIELKI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE)
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu-mięśnie najszersze grzbietu, obłe mniejsze, obłe większe, mięśnie równoległoboczne
2.ŚCIĄGANIE DRĄŻKA WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu- mięśnie najszersze grzbietu, obłe mniejsze, obłe większe, podgrzebieniowe
3. SKŁONY ZE SZTANGĄ TRZYMANĄ NA KARKU (TZW. „DZIEŃ DOBRY”)
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu-prostowniki grzbietu, dwugłowe ud, pośladkowe
BARKI
1. WYCISKANIE SZTANGI ZZA GŁOWY
Nie prostowac łokci do końca, ręce na szer. barków, wydech przy podnoszeniu
główne zaangażowane mięśnie-przednie i boczne aktony mięśni naramiennych,mięśnie trojgłowe ramion
2. PODCIĄGANIE SZTANGI WZDŁUŻ TUŁOWIA
główne zaangażowane mięśnie-wszystkie aktony mięśni naramiennych, mięsień czworoboczny grzbietu (tzw. kapturowy)
3.UNOSZENIE SZTANGIELEK W OPADZIE TUŁOWIA NA SIEDZĄCO Z POCHYŁEM
główne zaangażowane mięśnie-jest to ćwiczenie na tylną część mięśni naramiennych,
RAMIONA
1.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM
główne mięsnie zaangażowane w ćwiczeniu-mięśnie dwugłowe ramion, mięśnie przedramion
2. UGINANIE RAMION ZE SZTANGA NACHWYTEM STOJĄC:
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu-mięsnie ramienno promieniowe(umieszczone na wierzchu przedramion), mięśnie dwugłowe ramion, mięśnie przedramion
3. UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ NA „MODLITEWNIKU”:
główne mięsnie zaangażowane w ćwiczeniu-mięsnie dwugłowe ramion, mięśnie ramienne, mięśnie ramienno promieniowe
4.WYCISKANIE „FRANCUSKIE”SZTANGIELKI W LEŻENIU:
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu-głowy boczne i przyśrodkowe mięśni trójgłowych ramion
5 .PROSTOWANIE RAMION NA WYCIĄGU STOJĄC "^":
wydech przy ciągnięciu w dół
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu-wszystkie głowy mięśni trójgłowych ramion
PRZEDRAMIONA
1.UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM W SIADZIE:
główne mięsnie zaangażowane w ćwiczeniu-grupa mięsni przedramion-zginaczy nadgarstków
2.UGINANIE NADGARSTKÓW NACHWYTEM W SIADZIE:
główne mięśnie zaangażowane w ćwiczeniu-grupa mięsni przedramion-prostowników nadgarstków
Chcę poprawić przede wszystkim mięśnie klatki (słabo ma ją rozwiniętą), ramion i brzucha.
Moim celem jest budowa tych mięśni (innych zresztą też). Na początku marca ważyłem 100 kg. Wziąłem się za siebie i po trzech miesiącach pracy przy diecie, bieganiu, tenisie i rowerze ważyłem już 79 kg. Teraz trzymam wagę 84 kg już bez diety i ze względu na pogodę z małą ilością sportu. Stąd pomysł na siłownię. Póki jest zima chciałbym rozbudować nieco mięśnie, a na wiosnę znów zrzucić tłuszczyk.