Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • początkujący - pytania

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

początkujący - pytania

Postprzez samuraj1989 » 22 Maj 2012, o 16:51

Witam wszystkich,
    mam 22 lata i jestem otyły. Zacząłem czytać o sportach, o ćwiczeniach, o dietach i czas wreszcie wziąć się też za siebie. Moje pytanie myślę mogłoby znaleźć się w kilku tematach, ale zdecydowałem się napisać tutaj. Jestem początkującym... no właśnie... tylko kim. Mówiąc wprost jestem spaślakiem, któremu odpowiadało objadanie się i brak ruchu. Teraz chce to wszystko zmienić, chce to wszystko odwrócić. Skoro mogłem się zapuścić, to teraz mogę się doprowadzić do stanu, kiedy będę wyglądał dobrze. Znajomy dużo ćwiczy na siłowni i on mnie jakoś "zaraził" bakcylem ćwiczeń. Ma swój własny sprzęt i trochę ćwiczyłem u niego, ale to tragedia jak bardzo daleko jestem od idealnej formy (... od idealnej... od jakiejkolwiek). Polecił mi suplementy. Kupiłem sobie białko serwatkowe, monohydrat kreatyny i HMB tak jak mi polecił. Tylko właśnie... nie wiem czy dobrze zrobiłem. Mój staż treningowy oceniłbym na brak... wiem jak robić niektóre ćwiczenia, ale nie mam formy, kondycji, siły, wytrzymałości... nie mam nic... nic poza brzuchem. Mam nadzieję, że osoby które są tu dłużej poradzą mi co i jak powinienem robić, by móc mieć atletyczna sylwetkę. Wiem, że nie zmienię się z dnia na dzień, ale pod koniec wakacji chciałbym, żeby było widać efekty... może da się to zrobić.
    Opisze bliżej siebie i swoje ciało...
    wzrost: 179 cm
    waga: 98,5 kg
    BMI: ~~30,8 TRAGEDIA
    szyja: 40,5
    klatka: 106
    biceps: 36
    talia: 94
    pas: 99
    biodra: 109
    uda: 66,5
    łydka: 45
    staż treningowy tak jak już pisałem określam jako zerowy.
    Dziś postanowiłem przebiec się na 5 km i mój czas wynosił 42 minuty

A teraz mam do Was kilka pytań, mam nadzieję, że będziecie znali odpowiedź i czy uda mi się zmienić siebie:
    1. Czy jest możliwość, abym do końca wakacji (do końca września) zmienił swoją sylwetkę?
    2. Jakie ćwiczenia byście polecili?
    3. Jaką dobrać dietę? (chciałem wysokobiałkową, ale to na przyrost mięśni jest, a ja chce zgubić tłuszcz i zbudować muskulaturę)
    4. Czy brać suplementy, które polecił kolega, czy inne? A może nie brać?
    5. Jak często ćwiczyć?
    Na chwile obecną to są chyba podstawowe pytania laika, ale jeśli coś mi się przypomni to dopiszę... A jeśli uważacie że jest coś co powinienem wiedzieć, na co powinienem zwrócić uwagę mimo, że nie zadałem jakiegoś pytania, to proszę piszcie śmiało.
    samuraj1989
    Szeregowy

Miasto: Skierniewice
    Data urodzenia: 27 10 1989

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

początkujący - pytania

Postprzez playandwin24 » 22 Maj 2012, o 17:20

Czy jest możliwość, abym do końca wakacji (do końca września) zmienił swoją sylwetkę?

Jeśli tego naprawdę chcesz i przyłożysz się do treningu i diety to efekty na pewno będą... :)

Jakie ćwiczenia byście polecili?

Na początku trening ogólnorozwojowy: Ćwiczysz 3 razy w tygodniu, co drugi dzień i na każdym treningu robisz wszystkie partie...

Powiedzmy:

Przysiady ze sztangą (Nogi)
    Ściąganie górnego drążka do klatki, lub wiosłowanie sztangą (Plecy)
    Wyciskanie sztangi na ławce skos dodatni (Klatka)
    Wyciskanie sztangi z klatki (Barki)
    Uginanie ze sztangą (Bicepsy)
    Francuskie wyciskanie hantelki zza głowy (Tricepsy)
    Unoszenie nóg na ławce płaskiej (Brzuch)

Na początku po 2, 3 serie tak około 12 powtórzeń w serii

Po treningu aeroby zacznij od 20 min na początku i co tydzień dodawaj 5min aż dojdziesz do 1H

Ogólnie aeroby rób 5 razy w ciągu tygodnia... bez biegania na początku, tętno do 130

Jaką dobrać dietę? (chciałem wysokobiałkową, ale to na przyrost mięśni jest, a ja chce zgubić tłuszcz i zbudować muskulaturę)

Regularne posiłki, ogranicz węglowodany... zero słodyczy i cukrów prostych... no trochę więcej białka... 2g na 1kg masy ciała

Węglowodany też tak 2 g na 1kg masy ciała

Tłuszcze 1g na 1 kg

Im później tym mniej węgli więcej białka...

To jak z tymi mięśniami chcesz ich czy nie...?

Czy brać suplementy, które polecił kolega, czy inne? A może nie brać?

Na razie nic nie bierz... tak za pół roku, zobaczymy...

Kreatyny bym na pewno nie brał, HMB jak będziesz brał pół roku to może będą efekty i Cię stać... Białko z tego jest najlepsze dla Ciebie ale tak jak mówiłem...

Na razie daruj sobie odżywki...

Tak to wygląda moim zdaniem....
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

początkujący - pytania

Postprzez samuraj1989 » 22 Maj 2012, o 18:08

Dzięki za to co napisałeś.
    A mięśnie chciałbym mieć. Nie chce popaść ze skrajności w skrajność. Nie chce być wątły. Chciałbym mieć atletyczną sylwetkę.
    samuraj1989
    Szeregowy

początkujący - pytania

Postprzez playandwin24 » 22 Maj 2012, o 18:15

Siłownia to sport na całe życie... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

początkujący - pytania

Postprzez samuraj1989 » 22 Maj 2012, o 19:00

i tak chyba właśnie zostanie u mnie :P tylko muszę wyrobić sobie jakąkolwiek kondycję i siłę, bo dziś przy tym "biegu" to myślałem że zejdę...
    samuraj1989
    Szeregowy

początkujący - pytania

Postprzez playandwin24 » 22 Maj 2012, o 20:12

Daj sobie czas.... spokojnie.... nie biegaj bo rzeczywiście możesz zejść jak się wcześniej nie ruszałeś... ;)

Szybki trucht to spala tk tłuszczową, w czasie wysiłku oddychaj głęboko, jeśli gubisz oddech to za duże tempo...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

początkujący - pytania

Postprzez samuraj1989 » 22 Maj 2012, o 20:51

czytałem Twoje inne posty, w tym właśnie o bieganiu ;) Może nie tyle nie mogłem złapać oddechu, co miałem kolkę przez połowę biegu. Chociaż to raczej szybki marsz przeplatany truchtem był niż bieg.
    samuraj1989
    Szeregowy

początkujący - pytania

Postprzez TwojeZdrowie_org » 23 Maj 2012, o 10:51

Wiesz jak to jest- początki zawsze najtrudniejsze,a potem to już z górki,zresztą sam zobaczysz. Waga jak na taki wzrost jest imponująca,ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś zamienił tłuszcz w mięśnie. Dobry trening,dieta i wytrwałość. Do końca września na pewno będą widoczne efekty.
    www.twojezdrowie.org - Suplementy CaliVita - Paraprotex, grzybica kuracja, pasożyty kuracja.
    TwojeZdrowie_org
    Starszy szeregowy

początkujący - pytania

Postprzez samuraj1989 » 23 Maj 2012, o 21:29

oby tak było :P od jutra zacznę ćwiczenia (od czwartku). Zacznę chyba od "lekkich" ćwiczeń w domu jakimiś sztangielkami i z własnym ciężarem, bo jak pójdę na siłownię to będę miał takie zakwasy, że nie zechcętam wrócić. Jakoś muszę organizm przygotować do tego wszystkiego.
    samuraj1989
    Szeregowy

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość