Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • TRENING - Szybkie pytania

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

TRENING - Szybkie pytania

Postprzez playandwin24 » 10 Maj 2012, o 15:16

A mam takie pytanko.... :Pytanie:

Jakie połączenie jest najlepsze Waszym zdaniem w planie 3 dniowym....

Powiedzmy chłopak chodzi regularnie na siłownie ponad 2 lata, regularnie ćwicząc i bez przeciwwskazań i chce trening 3 dniowy na masę...

Oczywiście robimy nogi :Kciuk w góre:
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez goino » 21 Maj 2012, o 22:49

Do ilu godzin powinno się wykonywać trening na masę , jakie powinny być przerwy między seriami oraz ćwiczeniami i ile ćwiczeń maksymalnie powinno się robić na daną partię?
    Awatar użytkownika
    goino
    Młodszy chorąży

Pochwały: 4
    Miasto: Nysaaa
    Data urodzenia: 23 09 1993

Postprzez playandwin24 » 22 Maj 2012, o 12:08

Do ilu godzin powinno się wykonywać trening na masę

Do 70 min później jest większe zmęczenie i zamiast hormonu wzrostu wydziela się hormon stresu, możliwy katabolizm...

jakie powinny być przerwy między seriami oraz ćwiczeniami

Ciężkie serie na duże partie 2min (Nogi, Plecy, Klatka, ewentualnie Barki przy wyciskaniu)

Małe grupy mięśniowe 1min (Tricepsy, Bicepsy, Barki)

Oczywiście wszystko zależy też od danej sytuacji jeśli nie będziesz skoncentrowany, nie odpoczniesz w ciągu 2 min bez sensu abyś zabierał się za ciężka serię MC, Przysiadów czy Wyciskania...

ile ćwiczeń maksymalnie powinno się robić na daną partię?

Powiem Ci jak ja robię...

Plecy i Nogi 5 ćwiczeń po 3 serie + serie rozgrzewkowe przed wiosłowaniem i MC, Przysiadami...

Klatka ja robię 10 serii. 4 wyciskania sztangi, 3 wyciskania hantelek i 3 rozpiętek + serie rozgrzewkowe przed wyciskaniem...

Myślę że na Klatkę możesz robić 4 ćwiczenia po 3 serię albo 3 ćwiczenia po 4 serie w sumie 12 serii...

Barki ja robię 9, 10 serii + rozgrzewkowe

Bicepsy + Tricepsy po 9 spokojnie wystarczy ja robię 6 serii jak robię je po Plecach czy Klatce i jest ok...

Brzuch wolna amerykanka niektórzy robią codziennie przez jakiś okres A6W ABS, inni serie łączone, gigant serie i 2 w tygodniu...

Brzuch to włókna wolnokurczliwe więc dobrze jest je łączyć w serie łączone lub jak najkrócej odpoczywać między seriami....
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez goino » 22 Maj 2012, o 22:59

Aha , ja brzuch robię 3 x w tygoniu tak żeby go po prostu zrobić , nie żaden plan tylko po prostu sobie robię , bardziej się przyłożę na rzeźbię.
    Możesz mi tak własnymy slowami napisać co to jest katabolizm?
    A i jak robisz rozgrzewke to robisz mniejszym ciezarem wiecej pow czy dużym mało pow?
    Awatar użytkownika
    goino
    Młodszy chorąży

Pochwały: 4
    Miasto: Nysaaa
    Data urodzenia: 23 09 1993

Postprzez TomaszM » 23 Maj 2012, o 10:52

Na małe partie mięśniowe - poza specyficznym brzuchem powinieneś robić również przerwy jak na duże partie mięśniowe.

Klatkę traktuj normalnie jak dużą partię na 15 serii.
    Barki możesz robić 12-15 serii, ale zwiększyć lekko ilość powtórzeń.

Małe partie 9-10 serii.

Możesz mi tak własnymy slowami napisać co to jest katabolizm?

Masz wymagania jak baletnica ...

Mówiąc prostszym językiem (tudzież własnymi słowami bo google.pl nie działa :Wstyd: ) katabolizm to nic innego jak proces niszczenia i rozpadu tkanek mięśniowych. Jest on naturalnym procesem służącym odnawianiu się tkanek w tym ciągłej regeneracji starych jak i zamianie nowych na stare.
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Postprzez lukasz0018 » 23 Maj 2012, o 14:19

witam! mam takie pytanie, jak często można robić pompki i po ile najlepiej i czy to wgl coś daje? z góry dzięki :)
    lukasz0018
    Szeregowy

Postprzez playandwin24 » 23 Maj 2012, o 14:32

Możesz robić pompki na Tricepsy w wąskim ułożeniu rąk

Pompki na klatę, delikatnie szerzej niż barki, do tego pompki na jakimś podeście...

Ręce na podeście nogi na ziemi pracuje bardziej dół klatki...

Ręce na podłodze nogi na podeście w górze, pracuje góra klatki...

Jeśli będziesz robił codziennie, co drugi dzień - wytrzymałość...

Co kilka dni z obciążeniem mniej powtórzeń, może uda Ci się jakąś masę delikatną złapać na klacie i w okolicach...

Coś daje ale siłowni nie zastąpi...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez lukasz0018 » 23 Maj 2012, o 17:31

tzn ogólnie z klata źle u mnie, jak jestem u kumpla a jestem raz w tygodniu u niego to po prostu robię klatę u niego na siłowni,a głownie to staram się robić pompki w domu 4 serie po 15-20 razy no najbardziej by mi zależało na tym żeby troszke właśnie przybrać w tej klacie
    lukasz0018
    Szeregowy

Postprzez playandwin24 » 23 Maj 2012, o 17:49

To zarzuć dziewczynę lub brata na plecy i działaj ;)

Na masę mniej powtórzeń 12-6, tylko nie przesadź z tymi ćwiczeniami bo zaczniesz ją spalać a nie budować....

Jak raz robisz klatę na siłowni to raz na tydzień wystarczy... ewentualnie raz w domu 3 dni po treningu na siłowni...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez lukasz0018 » 23 Maj 2012, o 19:34

oki Wielkie dzięki za info pozdrawiam :)
    lukasz0018
    Szeregowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość