Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Pytania początkującego - od a do z.

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Pytania początkującego - od a do z.

Postprzez Szkocki. » 23 Maj 2012, o 19:57

Witam. Mam na imię Mateusz. Chciałbym zacząć ćwiczyć na siłowni, lecz zbytnio nie wiem jak się za to zabrać, dlatego też mam parę pytań. Jeżeli wybrałem zły dział, to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu. A więc do sedna.

Trochę informacji o mnie:
    waga: 65kg
    wzrost: 172cm
    Sylwetka: nie jestem jakiś zbyt gruby, ani też jakiś wyjątkowo chudy. Trochę widocznego tłuszczu na brzuchu oraz na klatce piersiowej.

Parę pytań:
    1) Czy w tym wieku w ogóle można zacząć ćwiczyć na siłowni?
    2) Jeżeli mogę zacząć ćwiczyć to jaki typ treningu jest najodpowiedniejszy, żeby systematycznie przybierać na tkance mięśniowej i zamienić ten mały nadmiar tłuszczu na brzuchu i klatce piersiowej na mięśnie? Oraz prosiłbym o jakiś link lub objaśnienie w jakie dni mam dane ćwiczenia wykonywać oraz jak je robić.
    3) Nie chciałbym tutaj jakiejś ścisłej i specjalnej diety, ale bardziej to czego mam unikać jeść, jak częste posiłki spożywać, duże, małe, może coś przed treningiem, po, rano, wieczorem, godzina ostatniego posiłku?
    4) Odżywki - warto kupić coś co pomoże mi w osiągnięciu dobrego wyniku, nie chodzi mi o coś co bardzo szybko pokaże efekty, bardziej o coś co nie wpłynie jakoś specjalnie na moje zdrowie czy samopoczucie, a w jakimś stopniu pomoże. Gdzie można takie odżywki kupić?
    5) Chciałem zacząć również chodzić na basen, czy system 2x w tygodniu pływanie i 2x w tygodniu siłownia jest dobrym rozwiązaniem? Jeśli tak, w jakie dni mam wykonywać poszczególne treningi, w jakie dni robić przerwy. Zależy mi na odpoczynku w sobotę i niedziele, lub tylko w sobotę.
    6) Czy mam wykonywać jakieś dodatkowe ćwiczenia w domu?

Jestem początkujący, więc prosiłbym o proste i jak najjaśniejsze odpowiedzi za które z góry wielkie dziękuję :)
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
    Szkocki.
    Starszy szeregowy

Pochwały: 2
    Miasto: Wrocław

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez TomaszM » 24 Maj 2012, o 02:14

1. Tak, natomiast ważne byś wykonywał ćwiczenia poprawnie technicznie
    2. Zacznij od treningu FBW 3x w tygodniu oraz 2-3x w tygodniu treningu aerobowego.
    3. Wszystko jest w dziale dieta i odżywianie w tematach podwieszonych.
    4. W twoim wieku możesz zaopatrzyć się jedynie w kompleks witamin i minerałów.
    5. Przykłąd masz wyżej - siłownia 3x w tygodniu, aeroby (może być basen) 2-3x w tygodniu. Aeroby trenuj w dni w których nie masz już siłowni.
    6. nie

Pozdrawiam.

Autor postu otrzymał pochwałę
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Postprzez Szkocki. » 24 Maj 2012, o 13:02

Trochę poczytałem do tego co napisałeś i już mam trochę jaśniej w głowie :) A ten kompleks witamin i minerałów pomoże w czymś? Mógłbyś mi podać konkretniej nazwy tych produktów? Czy bez specjalnej diety i ewentualnie tych minerałów/witam efekty również będą widoczne? Mogę tą metodą FBW trenować cały czas czy po jakimś czasie mam zmienić formę treningów, jeśli tak to na jaką i po jakim czasie? I ostatnie już pytanie.. treningiem aerobowym może być również wieczorne bieganie, gra w kosza, w nogę czy cokolwiek do tego podobnego?
    Pozdrawiam :)
    Szkocki.
    Starszy szeregowy

Postprzez playandwin24 » 24 Maj 2012, o 13:42

A ten kompleks witamin i minerałów pomoże w czymś?

Tak to podstawa jeśli ćwiczysz....

Ćwicząc tracisz, wypacasz z siebie wszystko musisz uzupełnić witaminy i minerały, aby nie doznać kontuzji, szybsza regeneracja czy nie zachorować...

Witaminy i minerały to podstawa, zwróć uwagę na witaminę C,A,E silne antyoksydanty, minerały magnez, cynk, potas...

Jedz więcej warzyw i owców... efekty na pewno będą lepsze....

Mogę tą metodą FBW trenować cały czas czy po jakimś czasie mam zmienić formę treningów,

Obwodówka 2-6 tygodnie później warto coś zmienić, trening dzielony 3, 4 razy w tygodniu...

treningiem aerobowym może być również wieczorne bieganie, gra w kosza, w nogę czy cokolwiek do tego podobnego?

To bardziej trening ogólny, cardio...
    Biegasz... to trening anaerobowy tętno powyżej 80% MHR podobnie z koszem chwilę stoisz, chwilę biegasz a chwile masz maks wysiłku...

Autor postu otrzymał pochwałę
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Postprzez Szkocki. » 24 Maj 2012, o 14:05

Aha, no to już chyba wszystko co na początek ważne to wiem. Jeżeli miałby ktoś jeszcze jakieś podpowiedzi czy porady to chętnie poczytam, a jeżeli nie no to temat do zamknięcia.
    Dziękuję za odpowiedzi :)
    Szkocki.
    Starszy szeregowy

Postprzez playandwin24 » 24 Maj 2012, o 14:18

Zwróć uwagę na technikę ćwicząc, abyś sobie w tak młodym wieku nie zrobił krzywdy, nie szalej, zdrowo się odżywiaj... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez Szkocki. » 24 Maj 2012, o 14:29

A jeszcze jedno. Słyszałem, że większość osób podczas treningu piję wodę niegazowaną. A czy przed albo po coś specjalnego też spożywać? Jakiś jogurt, owoc może? Po lub przed treningiem aerobowym to samo?
    Szkocki.
    Starszy szeregowy

Postprzez playandwin24 » 24 Maj 2012, o 14:40

Ooo bardzo ważna sprawa.... Poczytaj o diecie....

W czasie treningu raczej nie pij gazowanej wody ;)

Śniadanie, posiłek przed i po treningowy to ważna sprawa...

Rano płatki zbożowe, owsiane na śniadanie z mlekiem lub jajecznica z chlebem i szynką... pij dużo wody...

Posiłek przedtreningowy: np. makaron razowy + pierś z kurczaka + warzywa...

Posiłek potreningowy: możesz zjeść parę jabłek, suszone śliwki, morele... do tego białko lub... parę sucharków z szynka z piersi z kurczaka...

Za godzinę po treningu w domu również trochę makaronu lub ryżu z piersią z kurczaka i warzywa...

Regularne posiłki...

Na noc 3 jajka lub twaróg chudy... tylko nie za dużo abyś zasnął w nocy i się zregenerował....

Aha... co do witamin i minerałów jak będziesz ostro ćwiczył, grał w kosza itp możesz też sobie kupić kwasy Omega3...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez TomaszM » 24 Maj 2012, o 15:35

Posiłek potreningowy: możesz zjeść parę jabłek, suszone śliwki, morele... do tego białko lub... parę sucharków z szynka z piersi z kurczaka...

Bzdura nie słuchaj takiego podejścia do sprawy.

Po treningu możesz zjeść jakiś dobry owoc, i staraj się jak najszybciej zjeść odpowiedni posiłek w domu. Duża porcja ryżu/kaszy/makaron oraz duża porcja mięsa (najlepiej chudego).

Na noc 3 jajka lub twaróg chudy... tylko nie za dużo abyś zasnął w nocy i się zregenerował....

Z jajek na ostatni posiłek zrezygnuj. Ostatni posiłek możesz zjadać 60-120' przed snem (w zalezności co będziesz jadł).
    Może być raz twaróg z warzywami o oliwą, raz makrela wędzona, raz łosoś etc.

Aha... co do witamin i minerałów jak będziesz ostro ćwiczył, grał w kosza itp możesz też sobie kupić kwasy Omega3...

Kolejna bzdura.
    Po pierwsze omega-3 są kwasami a nie minerałami.

Po drugie ich ilość w diecie nie powinna być różnicowana treningami, a brakiem kwasów z poszczególnych rodzin (omega 3 i omega-6) oraz przede wszystkim ich relacją między sobą.

Oczywiście wprowadzenie takiej suplementacji do diety będzie tylko "in plus"

Ćwicząc tracisz, wypacasz z siebie wszystko musisz uzupełnić witaminy i minerały, aby nie doznać kontuzji, szybsza regeneracja czy nie zachorować...

Wraz z potem tracisz elektrolity i nie ma to kompletnie nic wspólnego z wzrostem ogółem minerałów i witamin w diecie u osób ćwiczących.

Mógłbyś mi podać konkretniej nazwy tych produktów?

Patrz przede wszystkim na formę danych składników by były w postaci chelatów.
    Mogę Ci polecić Witamin Sport firmy Olimp

Czy bez specjalnej diety i ewentualnie tych minerałów/witam efekty również będą widoczne?

Jeśli będziesz miał bardzo dobrze dopracowaną dietę, to zestaw witamin nie jest Ci potrzebny, natomiast każde odstepstwa od prawidłowego planu odżywiania narażają Cie na braki minerałów i witamin, stąd taki pakiet na pewno będzie przydatny.

-----
    Dziękuje za wszelkie utrudnienia pracy na forum.
    Zamiast analizować problem osoby pytającej się, to musze dodatkowo sprawdzać wszelkie informacje merytoryczne co ktoś "dodatkowo od siebie pomaga" ...
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Postprzez playandwin24 » 24 Maj 2012, o 15:41

Co do kwasów Omega 3 wiem że to kawasy nie minerały, tak jak napisałem....

Wytłumacz mi co nie jest ok w tej radzie....?

Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość