Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Dieta do sprawdzenia

Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

Moderator: Michał Bodzioch

Dieta do sprawdzenia

Postprzez badylo » 12 Kwiecień 2011, o 11:40

Witam,
    Planuje wreszcie zacząć zdrowo żyć. Co prawda zawsze byłem człowiekiem aktywnym, ale do tej pory żywienie było raczej podrzędne, teraz chciałbym ten element zmienić. Taki mam plan, bardzo proszę Was o porady, czytając forum widzę, że wiedzę macie ogromną a i pomocni jesteście :) za co z góry wielkie dzięki.

Dane :
    Wiek – 27 lat
    Wzrost - 183 cm
    Waga – 85 kg
    Płeć – Mężczyzna
    Cel : zrzucenie brzuszka, rozbudowa masy mięśniowej, wzrost siły i wytrzymałości
    Nie wiem czy dobrze, ale wychodzi mi 2200 kcal zapotrzebowania kalorycznego

Plan treningowo żywieniowy prezentuje się następująco :

6:00 – pobudka myślałem o wypiciu jakiś BCAA

7:00 – BASEN – pływam ok.40 minut bez przerw, tempem najszybszym jakim w danym dniu potrafię, raczej się nie oszczędzam

7:50 – przekąska w postaci banana lub jakiś sok typu Kubuś plus ponownie BCAA

9:00 – PIERWSZY POSIŁEK
    3,4 kromki pieczywa razowego z wędliną plus pomidor, ogórek, może jajko
    Lub
    Musli z mlekiem pytanie jak dobrać musli, maksymalnie ile cukrów mogę przyjąć rano, bo same płatki owsiane to nie do przejścia chyba jeśli chodzi o mnie

12:00 – DRUGI POSIŁEK
    Myślałem o jakiejś sałatce mięsnej, np. ryż z kurczakiem, gyrosik z surówką, nie bardzo mam pomysł na alternatywę drugiego posiłku.

15:00 – TRZECI POSIŁEK
    Ciągle jestem w pracy, więc lipa, ale myślałem o zjedzeniu kanapki z połowy bagietki, w firmie można kupić taką, facet sprzedaje wszystko świeże, z różnymi dodatkami typu pasty jajeczne, tuńczyk, łosoś, pieczona karkówka, kurczak etc. Taka kanapka jest dość kaloryczna, ale chyba dwie godzinki przed treningiem powinna starczyć. Jedyny jej mankament to, że jest na jasnym pieczywie, ale jest to szybki i smaczny posiłek, co w pracy ma znaczenie.

17:00 – TRENING
    Myślałem o treningu trzy dni w tygodniu, raczej domowe sposoby, mam ławeczkę, hantle, do tego planuje zawiesić sobie drążek. Przed treningiem 15 minut rowerek (też dysponuje). Jak widać nie planuje jakiegoś morderczego treningu, przynajmniej na początku wolałbym mieścić się w 1,5 godziny.

18:30 CZWARTY POSIŁEK
    Tutaj posiłek obiadowy, najczęściej warzywka gotowane na parze w dużych ilościach, dodatkowo jakieś mięsko typu kurczak oraz ryż bądź ziemniaki (pytanie czy ziemniaki o tej porze są ok.?) Proporcje na talerzu to połowa warzyw, ¼ mięsa, ¼ ryżu bądź ziemniaków

21:00 PIĄTY POSIŁEK
    Tu raczej nie będę miał problemów bo bardzo lubię kefir oraz tuńczyka w sosie własnym. Tak więc kombinacje tych produktów mogę jeść praktycznie codziennie, raz na jakiś czas dla odmiany myślałem o twarogu półtłustym z łyżką śmietany 12% (pytanie czy można, bo jogurtu naturalnego nie bardzo toleruje jeśli chodzi o smak).

Tak zamknąłbym tydzień, potem weekend bez treningu, gdyż za dużo zawodów mam w weekendy, więc raczej trenowanie odpada, pytanie jak w weekend jeść, czy mogę sobie pozwolić na bardziej luźną dietę, czy są jakieś żelazne zasady, które powinienem przestrzegać w mojej diecie podczas dni weekendowych.

Bardzo dziękuję za wszelkie rady, jak wspomniałem na początku jestem w kwestii żywienia nowicjuszem, coś tam czytałem, ale jak to bywa ze źródłami internetowymi lepiej dzielić wszystko przez dwa. Dlatego Wasza pomoc wydaje mi się konieczna.
    badylo
    Szeregowy

Miasto: Wrocław
    Data urodzenia: 20 03 1984

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Dieta do sprawdzenia

Postprzez valdunn » 9 Marzec 2021, o 19:58

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
    сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
    languagelaboratoryсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
    сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
    valdunn
    Marszałek

Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984

Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość