Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Trening masa-rzeźba + ogół

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Trening masa-rzeźba + ogół

Postprzez sosen123 » 14 Czerwiec 2012, o 16:13

Witam. Aktualnie jestem nowym użytkownikiem i mam kilka dręczących mnie pytań na temat moich treningów. Moja przygoda z siłownią rozpoczęła się jakieś 7 miesięcy temu i proszę o wyrozumiałość, ponieważ moja praca nad sobą (czyt. moim ciałem) była zupełnie samotna, tzn BYŁEM WOLNYM STRZELCEM ĆWICZĄCYM PO SWOJEMU. Ale teraz postanowiłem poradzić się was drodzy użytkownicy jak powinienem pójść dalej z treningiem. Zaznaczam, że ten TRENING jaki wykonuje odpowiada mi lecz wiem ze jest błędny i proszę o porady.

Podstawowe informacje:
    Nick: Sosen123
    Plec: M
    Waga: 76-79 kg
    Wzrost: 177-178

__________________________________________________________________________________
    Pomiary:
    Obwod klatki piersiowej (wdech): brak
    Obwod klatki piersiowej (wydech): brak
    Obwod uda: brak
    Obwod pasa: brak
    __________________________________________________________________________________
    SPRZET:
    Opcja A: Full osprzet silownia (maszyny,wyciagi itp) - TAK

Cel: Rzeźba + trening ogólny.
    _________________________________________________________________________________
    Zdrowie:
    Wady podstawy?- BRAK
    Alergie? - BRAK
    Chororby przewlekle? - BRAK
    Przebyte kontuzje? - BRAK
    Odżywianie: BRAK DIETY

Informacje dodatkowe: NIE STOSOWAŁEM ŻADNYCH SUPLEMENTÓW ANI DOPINGÓW

MÓJ TRENING
    Poniedziałek: KLATA + BICEPS + TRICEPS + BRZUCH
    KLATA
    - WYCISKANIE HANTLI NA ŁAWECZCE SKOŚNEJ : 4 serie po 12 powtórzeń ( przerwa miedzy seriami 1 min )
    -WYCISKANIE SZTANGI NA ŁAWECZCE (wykonywanie kółek w trakcie opuszczania i wyciskania) : 5 serii po 10 powtórzeń(przerwa miedzy seriami 1 min )
    - ROZPIĘTKI NA ŁAWECZCE SKOŚNEJ : 4 serie po 12 powtórzeń ( przerwa miedzy seriami 1 min )
    - WYCISKANIE SZTANGI NA ŁAWECZCE : 5 serii po 10 powtórzeń ( przerwa miedzy seriami 1 min )

BICEPS
    - UGINANIE RAMION HANTLAMI + SUPINACJA NADGARSTKA: 3 serie po 10 powtórzeń na rękę (przerwa miedzy seriami 2 min)
    -UGINANIE RAMION NA MODLITEWNIKU : 3 serie po 10 powtórzeń ( bez przerwy, jedna ręka + druga = 1 seria )
    - WYKONYWANIE TZW 7 WEIDERA SZTANGĄ ŁAMANĄ: 3 serie (przerwa miedzy seriami 2 min)

TRICEPS
    -PROSTOWANIE RAMION NA WYCIĄGU STOJĄC: 3 serie po 10 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 2 min)
    -WYCISKANIE „FRANCUSKIE” SZTANGI W LEŻENIU: 3 serie po 10 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 2 min)
    -POMPKI W PODPORZE TYŁEM: 3 serie po 15 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 1 min)

BRZUCH: WYKONUJE ABS II (AKTUALNIE) wcześniej robiłem " REKREACYJNIE " na skośnej ławeczce 3 serie po 25 powtórzeń.(przerwa miedzy seriami 2 min)

ŚRODA: PLECY+BICEPS+ TRICEPS

PLECY
    -ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT): 4 serie po 10 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 2 min)
    - ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE PODCHWYTEM: 4 serie po 10 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 2 min)
    -PRZYCIĄGANIE LINKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE PŁASKIM : 4 serie po 10 powtórzeń przerwa miedzy seriami 2 min)

BICEPS
    - UGINANIE RAMION HANTLAMI + SUPINACJA NADGARSTKA: 3 serie po 10 powtórzeń na rękę (przerwa miedzy seriami 2 min)
    -UGINANIE RAMION NA MODLITEWNIKU : 3 serie po 10 powtórzeń ( bez przerwy, jedna ręka + druga = 1 seria )
    - WYKONYWANIE TZW 7 WEIDERA SZTANGĄ ŁAMANĄ: 3 serie (przerwa miedzy seriami 2 min)

TRICEPS
    -PROSTOWANIE RAMION NA WYCIĄGU STOJĄC: 3 serie po 10 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 2 min)
    -WYCISKANIE „FRANCUSKIE” SZTANGI W LEŻENIU: 3 serie po 10 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 2 min)
    -POMPKI W PODPORZE TYŁEM: 3 serie po 15 powtórzeń (przerwa miedzy seriami 1 min)

PIĄTEK: TO SAMO CO W PONIEDZIAŁEK

PODSUMOWANIE: Trening jaki wykonywałem wiem że jest do poprawienia. Chciałbym abyście poradzili mi w co mógłbym zmienić. Moim głównym celem jest rzeźba. Jestem AMATOREM dlatego proszę o porady. Wiem że nie ćwiczę wszystkich partii mięśni ale to z tego powodu iż uważam że to jest dla ludzi którzy chcą być "duzi" ja chce się dobrze czuć w swoim ciele i dzięki akurat temu treningowi jaki wam przestawiłem tak się czuję. Lecz chce aby mi pomógł ktoś to dobrze skorygować. Na tą chwile chce w miarę dobrze wyglądać. Może po wakacjach zacznę trening bardziej na masę dzięki czemu będę większy jak to pospolicie wszyscy nazywamy.
    sosen123
    Szeregowy

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez Bandit » 14 Czerwiec 2012, o 19:53

przede wszystkim nie ćwicz nóg!
    nie dodawaj do treningu żadnych ćwiczeń na nogi!
    nogi to zbędny balast i najlepiej niech odpadną albo sobie je utnij!
    dobry trening to jest 3x klata+bic...
    Pozdr.
    bandit
    Awatar użytkownika
    Bandit
    Starszy plutonowy

Postprzez sosen123 » 14 Czerwiec 2012, o 20:19

A dlaczego wypowiedziałeś sie z taki sarkazmem ? . Mam uważasz że nogi także powinienem ćwiczyć? Zapomniałem dodać że biegam na bieżni tak wgl.
    sosen123
    Szeregowy

Re: Trening masa-rzeźba + ogół

Postprzez beniooo » 14 Czerwiec 2012, o 23:00

Bieganiem na bierzni masy nie zbudujesz. Tak samo cwiczeniem co trening bica , trica , klaty itp. Poza tym moim zdaniem najpierw zbuduj mase, potem rzezbij, inaczej trudno, aczkolwiek sie da, ale zalezy od genetyki. Wyobraz sobie, ze masz duze lapy, klate, plecy, barki , a nogi jak patyczki, chyba nie trzeba mowic, jak to bedzie wygladac. Komicznie jak dla mnie.
    beniooo
    Starszy sierżant

Pochwały: 1

Postprzez sosen123 » 15 Czerwiec 2012, o 06:05

Wiesz , ja zdaje sobie z tego sprawę że to komicznie wygląda wtedy. W sumie po mojej aktualnej posturze "teraz" nie widać znacznej różnicy pomiędzy górą a dołem. Właśnie dlatego chciałbym pierw wyrzeźbić się a dopiero później zmasować aby nie było widać tej różnicy. Znajomi mówią że widać po mnie że coś ćwiczę ale nie do takiego stopnia że coś do czegoś jest nie symetryczne. Ale w sumie mógłbyś mi zaproponować jakiś trening na nogi bo w sumie o tym nie mam już wcale pojęcia. Może w ŚRODE : PLECY + NOGI ? bo wiem że mięśnie tez potrzebują regeneracji ale z racji tego że ćwiczę dla siebie w ŚRODY robiłem "lżejszym" obciążeniem te wykonywane ćwiczenia.
    sosen123
    Szeregowy

Postprzez beniooo » 15 Czerwiec 2012, o 15:31

Ale jesli teraz zaniedbasz, pozniej bardzo ciezko bedzie Ci t wyrownac, uwierz, sam tak mialem, do tej pory lekko mi nogi odstaja, a kiedys myslalem podobnie jak Ty "nie widac roznicy to po co cwiczyc, zreszta po co mi nogi, klata plecy i lapy to podstawa", nic bardziej mylnego.
    beniooo
    Starszy sierżant

Pochwały: 1

Postprzez sosen123 » 15 Czerwiec 2012, o 15:44

hmm no wiem masz w sumie racje fakt . Dlatego może mógłbyś mi coś zaproponować ? : )
    sosen123
    Szeregowy

Postprzez TomaszM » 15 Czerwiec 2012, o 19:02

nogi to partia mięśniowa od której powinno się układać każdy trening
    nie ćwiczysz - wyglądasz jak bocian, a pomijam już aspekt wydzielania się hormonów.

Nogi traktujesz tak samo jak każda inna duża partia mięśniowa.
    Ponadto nie łączysz 2 partii mięśniowych dużych na jednym treningu, czyli w osobny dzień nogi, plecy i np. klatka
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Postprzez sosen123 » 16 Czerwiec 2012, o 08:16

W takim razie jak mogę połączyć te wszystkie partie mięśniowe na 3 treningi w tygodniu ? ; )
    sosen123
    Szeregowy

Postprzez TomaszM » 16 Czerwiec 2012, o 09:36

3 treningi w tygodnią są opcją bardzo słabą i dużo lepszym rozwiązaniem są przynajmniej 4 jednostki treningowe w tygodniu.
    Oczywiście da sie połączyć i to w 3 dni treningowe, ale masz 18 lat więc nikt Cie nie goni i nigdzie sięnei śpieszysz, więc spokojnie rozłóż sobie to na 4 treningi.
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość