Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Co jaki okres zmieniać treningi,aby szokować mięśnie?

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Co jaki okres zmieniać treningi,aby szokować mięśnie?

Postprzez wake86 » 16 Czerwiec 2012, o 18:42

Słyszałem o czymś takim jak szokowanie mięśni. Czyli to,że mięśnie przyzwyczajają się do ciągle tak samo wyglądającego treningu,i w celu poprawy efektów wyglądu,powinno się zmieniać trening,ćwiczenia ,serie i powtórzenia. Tylko jak często raz na pół roku?
    ..Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego,że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie...
    wake86
    Plutonowy

Miasto: Szczecin
    Data urodzenia: 15 09 1985

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez playandwin24 » 16 Czerwiec 2012, o 18:55

Ja zmieniam se co tydzień, bo by mnie coś trafiło... ;)

Oczywiście te podstawowe pozostają.... :)

Osobom którym układam plany zmieniam co 4 tygodnie.... I większość treningów powinna być zmieniana co 4-6 tygodni...

Oczywiście również zależy wiele od danej osoby, zaawansowania...

Wsłuchaj się co do Ciebie mówią Twoje mięśnie.... ;)

Szokować mięśnie możesz na różnie sposoby... Raz w miesiącu jakiś rekord na ćwiczeniu wielostawowym, roz dłużej odpoczywasz, raz krócej, zmieniasz ilość powtórzeń, może czasem wstępne zmęczenie mięśni...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Postprzez mkkzk » 27 Czerwiec 2012, o 16:58

Szokowanie mięsni jest bardzo istotną rzeczą, ponieważ mięsnie które przyzwyczają sie do jednego tego samego ćwiczenia przestaną reagować jak wczesniej i czeka Cię po prostu zastój. Szokowanie mięśni, czy DEZORIENTACJA mięśniowa polega na wprowadzaniu nie tylko zmiany ćwiczeń na daną grupe mięsniową lecz rowniez na ilosc potórzen, czas odpoczynku między seriami, super serie, serie łączone poczytaj troche na ten temat. Ja osobiście zmieniam plan co 4-6 tygodni, chodź słyszałem o wielkich kulturystach jak robert burneika który zmienia plan co 2-3 miesiace
    mkkzk
    Starszy kapral

Miasto: Jastrzębie Zdrój
    Data urodzenia: 0- 0-1987

Postprzez mkkzk » 27 Czerwiec 2012, o 17:05

najlepiej sobie zapisuj osiągi siłowe, powtórzenia, ilosc serii oraz czas odpoczynku, cos takiego jak dziennik. Sam zauwazysz w którym miejscu się ''zatrzymałeś'' i że dane cwiczenia czy sposob ich wykonywania nie dają Ci lepszych osiągnięć. Ja sam prowadze taki dziennik i co tydzien do cwiczenia na klate, wyciskanie sztangi leżąc dodaje po 3 kg wiecej na kazdy tydzien a do momentu gdy wiem ze takie cwiczenie mi nie da wiecej powera wiec zmieniam sobie ilość powtorzeń oraz czasu odpoczynku przez 3 tygodnie potem wracam do starego planu i kontynuuje go i co lepsze zawsze udaje mi sie wycisnąc wiecej, kolega Ci wyzej napisał, wraz ze stażem bedziesz miał lepszy kontakt ze swoimi mięsniami i bedziesz lepiej wstanie ocenic czego od Ciebie chca :) mam nadzieje ze pomogłem pozdrawiam
    mkkzk
    Starszy kapral

Miasto: Jastrzębie Zdrój
    Data urodzenia: 0- 0-1987

Re: Co jaki okres zmieniać treningi,aby szokować mięśnie?

Postprzez valdunn » 6 Grudzień 2021, o 09:50

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
    инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
    инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
    languagelaboratory.ruинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
    инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
    valdunn
    Marszałek

Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość