Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Problem Z Martwym Ciągiem.

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Problem Z Martwym Ciągiem.

Postprzez mkkzk » 11 Lipiec 2012, o 16:51

Witam wszystkich,

Ostatnio na siłowni ćwicząc martwy ciąg doznałem nieznacznej kontuzji, to lekki ból w krzyżu bądź chrupanie gdy wstaje z pozycji siedzącej. Również w okolicy pachwiny, tj. okolicy jąder 2-3 dni po siłowni czułem dziwny ból, który na szczęscie już minął, ból w krzyzu również minął.

Ćwicze juz jakis czas i znam swoje ciało i wiem ile moge ''wytargać'' a ile nie. A lubię się skatowac na siłce, oczywiście nie robie serii na jedno powtórzenie tylko w 4 seriach po 8 powtórzen poprawnych technicznie tzn nie patrze na ilośc kg ale na technike bo wiem ze bez techniki jedynie mozna sobie krzywde zrobic.

Doszedłem do wniosku ze na jakis czas chyba daruje sobie martwy ciąg bo moje ciało dalo mi znaki ze cos jest nie tak,

pytam czy moge ćwiczyc plecy bez martwego ciągu z dobrym tego skutkiem, czy są inne ćwiczenia tego typu ktore rozwiną moje miesnie w podobnym stopniu jak w martwym ciągu, a przy tym nie narażać się na utrate zdrowia, bo przecież to jest najwazniejsze.

Proszę o rozpisanie planu na plecy bez martwego ciągu, dziekuje pozdrawiam
    mkkzk
    Starszy kapral

Miasto: Jastrzębie Zdrój
    Data urodzenia: 0- 0-1987

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez playandwin24 » 11 Lipiec 2012, o 17:08

MC to po Przysiadach najlepsze ćwiczenie na siłę, masę itp...

Ale da radę bez niego zrobić duże Plecy...

Zostaje Ci podciąganie na drążku, wiosłowanie sztangą itp...

Moja propozycja:

1. Podciąganie na drążku na przemian do klatki i karku (jak by Cie bolały barki w podciąganiu do karku to rób tylko do klatki) 12,10,8
    2. Wiosłowanie sztanga nachwytem 10,8,6
    3. Wiosłowanie hantelką 12,10,8
    4. Ściąganie górnego drążka do klatki podchwytem
    5. Ściąganie górnego drążka na prostych rękach stojąc 3 x 10

Robiąc Nogi robiłbym na pewno MC na prostych nogach lub dzień dobry aby jednak ten dół pleców pracował i wzmacniał i z czasem bym wrócił do MC, spokojnie powoli nawet po 10, 8 powtórzeń lżejszym ciężarem...

Jeśli chodzi o ból w jądrach boli Cie po lewej stronie czy prawej...?
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Postprzez mkkzk » 11 Lipiec 2012, o 17:44

dzieki za rozpiske tylko że z drążkiem bedzie problem bo maksymalnie ogarne 7-8 powtórzen, jestem ciezki troche, a moge robic po 3s. po 8 powtórzen co do drązka ?

co do 4 cwiczenia, podchwyt wąski czy szeroki ?
    co do 2 - moge podchwytem ? (przyzwyczajenie i wygoda),

czy moge obciąć 5 ćwiczenie i dodac te serie po jednej w kazdym cwiczeniu ?

co do bolu ciezko powiedziec, cos miedzy jądrami pod penisem.
    mkkzk
    Starszy kapral

Postprzez playandwin24 » 11 Lipiec 2012, o 17:50

Skoro robisz w podciąganiu 8 powtórzeń to może rób tylko podciąganie do klatki...

Tak możesz odpuścić 5 ćwiczenie i staraj się robić 12,10,8,6 powtórzeń i dokładać ciężaru...

Jeśli chodzi o podchwyt w ściąganiu to delikatnie szerzej niż masz barki...

Skoro ciągle robisz wiosłowanie sztanga podchwytem to czas na zmiany i teraz rób nachwytem...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez mkkzk » 11 Lipiec 2012, o 17:55

dzieki za pomoc, masz racje czas najwyższy na zmiane, mam nadzieje że bedzie dobrze. Lece na silke dzisiaj mam plecy to z miłą chęcią sprawdze ten nowy plan. do zobaczenia i jeszcze raz dzieki.
    mkkzk
    Starszy kapral

Postprzez playandwin24 » 11 Lipiec 2012, o 17:59

Pamiętaj o rozgrzewce i rozciąganiu po treningu... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez mkkzk » 11 Lipiec 2012, o 20:49

to musze sie rozciągać po treningu ? :Zdziwiony: zawsze wykonuje rozgrzewke przed treningiem plus 2 lekkie serie na daną partie ciała, ale rozciąganie PO treningu ? jak mam sie rozciągac PO ? czemu to słuzy? Nawiasem mówiąc trening zaje**bisty

1 drązek do klatki - 3s
    2 wiosło sztanga nachwyt - 4s
    3 wiosło hantla - 3 s
    4 sciąganie górnego drążka do klatki podchwytem - 3s
    5 sciąganie górnego drążka na prostych rękach stojąc 2s

kaptury - hantle szrugsy prosto - 5s

gdzie niegdzie robiłem cięzar stały a gdzie indziej dodawałem sobie co serie ciezar, plecy czułem spompowane bardzo fajny plan bez martwego, BOMBA.
    mkkzk
    Starszy kapral

Postprzez playandwin24 » 12 Lipiec 2012, o 12:30

Tak, rozciąganie po treningu, nie którzy mówią że w przerwach między seriami...

Ja się rozciągam tylko po treningu... No chyba że Cie strasznie spompuje to możesz się po serii rozciągnąć...

Rozciąganie chroni przed kontuzjami, przyspiesza regenerację, wzmacnia mięśnie, ścięgna...

Rozciągając się będziesz miał giętkie i elastyczne ciało a nie zbitą masę...

Cieszę się że trening Ci się podoba, po takim treningu Pleców daj odpocząć organizmowi, dzisiaj nie ćwicz.... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez TwojeZdrowie_org » 12 Lipiec 2012, o 14:39

Dlatego rozciąganie jest tak ważne w ramach rozgrzewki,ponieważ minimalizuje ryzyko pojawienia sie kontuzji. Poza tym zgadzam się,że po takich ćwiczeniach organizm musi wypocząć.
    www.twojezdrowie.org - Suplementy CaliVita - Paraprotex, grzybica kuracja, pasożyty kuracja.
    TwojeZdrowie_org
    Starszy szeregowy

Postprzez playandwin24 » 12 Lipiec 2012, o 14:50

Właśnie z tym rozciąganiem się przed treningiem to jest kontrowersyjna sprawa....

Teraz częściej się mówi że to błąd który może się skończyć kontuzją w czasie ćwiczeń...
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość