W branży tej cena jest zależna od jakości surowca
Białko serwetkowa zastosowane w produkcie za 35zł a za większa sumę ma różnice
To samo tyczy się całej listy substratów do suplementów, patrz aminokwasy -z laboratorium japońskiego/amerykańskiego/chińskich, odmiany tribulusa, wyciąg z zielonych herbat itd
Druga sprawa to skoro wypuszczacie na rynek odzywkę to znacie chyba sposoby w jaki można je otrzymać, teraz możecie sklasyfikować wasz produkt, pod tym względem.
tutaj moja większa wypowiedz
Za co płace przy odzywce białkowej...
Półki w sklepach aż uginają się od najróżniejszych środków- które zapewniają nam szybkie białko? Ale czy zawsze umie czytać etykietę, czy może kupuje "zapychacza"? Postaram się opisać za co płacimy i dlaczego czasem warto dołożyć kilak złotych.
Jedziemy
Serwatka w procesie oczyszczania z laktozy soli mineralnych, laktoglobulin( silnie alergizująca ), pozostałości kazeiny,puryny oraz aminokwasy prawoskretne, jest podawana
Mikrofiltracji i ultrafiltracji – proces polegający na wyeliminowaniu wyżej wymienionych składników, przez membrany zgodnie z odwróconą osmozą), w zależności od procesu przetrawiają pewne cenne frakcje.
Teraz trzeba brać pod uwagę jak ten proces został przeprowadzony, jakie zostały użyte zostały filtry przy produkcji oczyszczania, czy może zastosowano odparowanie wody z serwatki i taki produkt podano na półkę sklepową!!!
Czy w produkcie zostały użyte Hydrokoloidy i emulgatory( inulina /djacaguar/ksantyn/guma guar /lecytyna)które maja za zadanie dać nam właściwa rozpuszczenie wodzie czy tez mleku/soku, również enzymy zew, które stosowane są, w niektórych odzywkach z za oceanu.
Substancje słodzące/zapachowe/barwnik – który nadaje produktowi odpowiednie cechy sensoryczne co zdecydowanie pobudza działanie naszych organów wew. do wydzielania większej ilości enzymów/soków żołądkowych które pozwolą nam lepiej odżywkę… przyswoić i na pewno szybciej dostanie się do krwiobiegu skł. w niej zawarty niż w przypadku, wypicia przez nas odzywki nie smacznej. Pochodzenie naturalne czy syntetyczne.
Dalej jakie smak? Zastanawialiście się dlaczego mało która firma ma np.; smak Ice Tea?
Ponieważ tu tez jest różnica w cena tego surowca miedzy np.: zwykłą wanilią
Dalej enzymy jakie zostają użyte, te które wspomagają trawienie np.: papaina itd.
Kolejno enzymy mikrobiologiczne które mając zdolności działania na określonym ph, określonej części jelita, następnie wilgotności.
Czy może wasz odzywka jest wzbogacona o MCT? OMEGA 3-6-9 czy też CLA?
Macie w odzywce probiotyki?
Czy wasz produkt jest wzbogacony w witaminy(głównie z gruby B)? minerały(magnez/cynk/wapń)? Dalej jakiej formie macie podane może tlenki może cytrynian, które ma jedną z najlepszych przyswajalności.
Ile frakcji Białkę posiada wasz odzywka ?Jakie frakcje niezdenaturowane czy denaturowane.jakie aminokwasy zostały użyte w jakiej formie, czy aminokwasy endogenne został wyeliminowane w pewnym procencie na koszt egzogennych które SA nam bardziej potrzebne.
Czy w waszej odzywce zastosowano bioperine(poprawie wchłanianie nawet do 1000razy) która ma za zadanie wspomóc wchłanianie przez jelito do krwiobiegu wielu związków.
Jakie inne dodatkowe skł. Zostały dodane do waszego produktu jak np.: L-karnityna, peptydy glutaminowe itd
Z jakiego laboratorium pochodzi każda frakcja i każdy wyżej wymieniony składnik.
Rozpuszczalność i wchłanialnosc
powstają grudki, strasznie się pieni, tak wygląda to w przypadku śmiecia firmy z górnej półki używają tutaj enzymów zewnętrznych które ułatwiają rozpuszczalność. Po wypiciu takiej odzywki po 20 minutach nie pamiętam w ogóle ze cokolwiek piłem, w przypadku śmiecia czuje nabrzmiały żołądek, czuje się ociężały, do tego po jakimś czasie dochodzę gazy(choć to często tez nie umiejętność pica odzywki)ale to głównie robota powietrza nagromadzone go w pianie powstałej przy mieszaniu.
Smak i zapach
Na stole mamy podany pyszny posiłek(czerwone mięso+ kasza gryczana+ warzywa) ładnie przygotowany pięknie pachnie, dobrze przyprawione zaczynam nam cieknąć ślina w nasz organizm przygotowuje się do trawienia tego posiłku po przez wzmożoną prace enzymów(faza głowowa).
W przypadku odzywki też to tak wygląda jeśli ładnie pachnie i smakuje to chęcią taka porcje wypijemy, jeśli jest to śmieć to smak chyba nikomu nie odpowiada, smak też nie jest zachęcający do konsumpcji.(gorsze trawienie)
Skład
Czy odżywka śmieć jest obudowana w witaminy i minerały które pozwolą wchłonąć i zagospodarować reszta składników odżywczych(np. aminokwasy). Czy ma enzymatykę która ułatwia wchłanianie. Czy producent umie obrobić tak odzywkę aby zawierała tylko potrzebne składniki odżywcze, czy usunięto te zbędne Puryny, aminokwasy prawoskrętne, sole wapnia w za dużej ilości, kazeiny i wiele innych(temu się wolno trawi)..
Jeśli nauczycie się czytać etykiety, to sami zobaczycie ile g.. jest na naszym Polskim rynku, nie pisze tu tylko o dwóch wytworach branży mleczarskiej a nawet o produktach Polskich firm, osobiście jestem zwolennikiem niemieckiej jakości, tylko nie piszcie ze drogie,, bo żadna firma nie ma aminokwasów powstając według technologii japońskich, czy nie wałowanych Creapure
Pozdrawiam M.K