Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Jakie powinny być prawidłowe wyniki?

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Jakie powinny być prawidłowe wyniki?

Postprzez AliceA » 8 Sierpień 2012, o 18:39

Hej, dziś na siłowni sprawdzałam swoją wagę, jestem ciekawa czy moje wyniki są prawidłowe, czy powinny być inne.

Wzrost: 159
    Waga: 48,5 kg
    BMI: 19
    Tłuszcz: 15,6%
    Woda: 65,6%
    Mięśnie: 44,3%

Najbardziej ciekawi mnie ilość tłuszczów, wody i mięśni w organizmie, jeśli ktoś się jest tak miły i zna się na rzeczy może mi odpisać?
    Chciałabym jeszcze schudnąć, wydaje mi się, że tłuszczu powinno być mniej, a jak z mięśniami? Jakieś porady?
    Swoją przygodę z ćwiczeniami zaczęłam kilka miesięcy temu. Pozdrawiam :)
    AliceA
    Szeregowy

Miasto: Kraków

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez playandwin24 » 8 Sierpień 2012, o 18:44

Jeśli Twój poziom tkanki tłuszczowej spadnie po niżej 12% to będzie z tego więcej z tego złego niż dobrego :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Postprzez playandwin24 » 8 Sierpień 2012, o 18:50

Aaa... możesz jakieś foty wrzucić to ocenimy :D :D :D
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Re: Jakie powinny być prawidłowe wyniki?

Postprzez AliceA » 8 Sierpień 2012, o 18:53

playandwin24 napisał:Aaa... możesz jakieś foty wrzucić to ocenimy :D :D :D

Haha ;D nic wrzucać nie będę ;P, prosiłam o obiektywną ocenę ;) pozdrawiam
    AliceA
    Szeregowy

Miasto: Kraków

Postprzez TomaszM » 8 Sierpień 2012, o 19:58

Jeśli Twój poziom tkanki tłuszczowej spadnie po niżej 12% to będzie z tego więcej z tego złego niż dobrego

Chyba odwrotnie - jeśli spadnie poniżej 12% to bedzie bardzo dobrze :)

dziś na siłowni sprawdzałam swoją wagę,

wyniki mało obiektywne, ponieważ takie pomiary dokonuje się w warunkach porannych - naczczo.
    Dla przykłądu dlaczego mogę podać prostą sytuację - o 12.00 wypijesz 1L wody/herbaty itp. i automatycznie podniesiesz o bardzo dużą liczbę swój procentowy udział wody w organizmie + Twoja waga będzie o 1kg wyższa.
    Nie wspominam o fakcie co zjadłaś przed pomiarem, czy byłaś w toalecie itd.

Chciałabym jeszcze schudnąć, wydaje mi się, że tłuszczu powinno być mniej, a jak z mięśniami? Jakieś porady?

Dieta + Trening i będziesz tracić tłuszcz, a ilość tkanki mięśniowej będzie stosunkowo rosła./
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Postprzez playandwin24 » 8 Sierpień 2012, o 20:12

No według G. Kowaluka i J. Sacharuka to po niżej 12% dla kobiet jest szkodliwe... to książka z lat końca chyba 90, mogło coś się zmienić...

Ale bioderka i klateczka i te i tamte sprawy, oby stamtąd tłuszczyk nie znikał... ;)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez TomaszM » 8 Sierpień 2012, o 21:52

Pozwolę sobie wkleić odpowiedź na wiadomość PW od autorki odnośnie wyników.
    Może innym też się przyda.

---------
    Sama waga w sobie nie jest zła, natomiast pytanie jest jedno czy ilość tkanki tłuszczowej pozwoli na "pokazanie" mięśni brzucha czy też nie.
    Musisz pamiętać, że by były one widoczne poziom tkanki tłuszczowej musi być stosunkowo niski.
    Tak więc patrząc na Twoje wyniki można by jedynie doradzić nie utratę wagi, która jest jak najbardziej w normie, ale polepszenie stosunku tkanki tłuszczowej do tkanki mięśniowej.

Jeśli masz dostęp do siłowni to osobiście radziłbym Ci połączyć 2 rodzaje treningu.
    Trening na siłowni (trening obwodowy lub trening FBW) ok. 30-40min + zaraz po nim trening aerobowy rowerej stacjonarny/orbitrek itp ale na stosunkowo niskim już pulsie.
    Jeśli masz możliwość to możesz skorzystać z aminokwasów BCAA, które byś zażywała pomiędzy treningiem na siłowni a treningiem aerobowym.
    Taki trening 3-4x w tygodniu.

W pozostałe dni jeśli będziesz miała czas i chęci możesz sobie poćwiczyć pływanie, rowerek, bieganie itp.

Reszta to już dieta.

Pozdrawiam.

-------
    No według G. Kowaluka i J. Sacharuka to po niżej 12% dla kobiet jest szkodliwe...

12% przy niskiej, młodej i aktywnej fizyczni dziewczynie absolutnie nie będzie szkodliwe.
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Re: Jakie powinny być prawidłowe wyniki?

Postprzez valdunn » 6 Grudzień 2021, o 10:21

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
    инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
    инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
    languagelaboratory.ruинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
    инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
    valdunn
    Marszałek

Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość