Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Co myślicie o takiej formie treningu?

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Co myślicie o takiej formie treningu?

Postprzez wake86 » 17 Sierpień 2012, o 21:06

Łącząc poszczególne grupy mięśniowe na jednym treningu typu klatka triceps jest mniej efektywne. W tym sensie,że jak już ćwiczyłem klatkę to teraz czas na triceps,tylko że triceps jest już osłabiony i znacznie gorzej sobie radzi niż gdybym ćwiczył go na osobnym treningu. Podobnie myślę sobie z barkami,ponieważ ćwiczy się skos i podobne mięśnie (okolice)ćwiczą i jest mniej energii. Więc pomyślałem żeby np klatkę ćwiczyć z nogami, triceps przykładowo z plecami a barki z brzuchem i bicepsem. Wtedy mam więcej siły na daną partię i mogę je wykonać dokładniej i z większym obciążeniem a chyba o to chodzi?
    ..Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego,że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie...
    wake86
    Plutonowy

Miasto: Szczecin
    Data urodzenia: 15 09 1985

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez mkkzk » 17 Sierpień 2012, o 21:52

Rob

1 klata przedramie

plecy kaptury

biceps triceps

bary nogi

2 klata biceps

plecy triceps

bary kaptury przedramie

nogi

3 klata plecy

biceps triceps przedramie

bary kaptury

nogi

z Twoim problemem wybrałbym wersje nr 1. Ja cwiczyłem kazdym zestawem i najlepiej własnie polecam nr 1.
    Dodaj jakies super serie albo serie łączone dodadzą ci pompy i motywacji znajdziesz siły na reszte nie obawiaj sie.
    Zapisuj sobie w zeszycie ilosc kg i zwiekszaj je co tydzien w kazdym cwiczeniu chociaz o 1 kg na małe grupy i o 3 kg na duze grupy miesniowe co tydzien.

Jezeli brakuje ci siły po samej klacie i nie masz sil juz zjechac porządnie tricepsu czy bicepsu popracuj nad wytrzymałością mieśni , polecam plan girondy.
    mkkzk
    Starszy kapral

Miasto: Jastrzębie Zdrój
    Data urodzenia: 0- 0-1987

Postprzez TomaszM » 18 Sierpień 2012, o 10:33

. Więc pomyślałem żeby np klatkę ćwiczyć z nogami, triceps przykładowo z plecami a barki z brzuchem i bicepsem

absolutnie nie - sprawa dokładnie taka sama jak to co opisałeś wczesniej tylko będziesz zmęczony ogólnie treningiem :)

Trening podziel sobie na 4 jednostki treningowe i ćwicz np.
    1. Nogi
    2. Plecy
    3. klatka + biceps
    4. barki + triceps
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Postprzez wake86 » 18 Sierpień 2012, o 11:29

A gdzie brzuch u was? :) Chodzi o taki miks partii ciała,żeby nie pracowały podobne okolice (a przynajmniej jak najmniej) w danym dniu treningowym. Ćwicząc klatkę ćwiczę też triceps,a jak ostro ćwiczę to już ten triceps jest zmęczony i robię ćwiczenia na niego mniejszym ciężarem niż wtedy gdy bym go nie zmęczył wcześniej klatką. Więc lepiej chyba nie łączyć takich grup jak klatka,tzn można trenować ale na pewno jest mniej efektywnie niż bym ćwiczył je na osobnym treningu. Podobnie barki z klatką nie łączyć,bo ćwiczymy chociażby skos klatki i to już podobne okolice i partię ćwiczą jak np na barki.
    ..Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego,że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie...
    wake86
    Plutonowy

Postprzez playandwin24 » 18 Sierpień 2012, o 12:55

Ja ćwiczę tak Kolego i jest ok...

1. Bary + tricepsy + brzuch
    2. Plecy + kaptury
    3. Wolne
    4. Klata + bicepsy + brzuch
    5. Nogi
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Postprzez wake86 » 18 Sierpień 2012, o 14:06

Czyli też nie ćwiczycie tradycyjnie klatki z tricepsem. :)
    wake86
    Plutonowy

Postprzez playandwin24 » 18 Sierpień 2012, o 14:35

Ja lubię to połączenie i je stosuję czasem Klata + triceps... :)

Masz rację na początku musisz zmniejszyć ciężar na tricepsie, ale z czasem brałem ciężary takie "po staremu" :)

Myślę że czasem dla urozmaicenia treningu można coś takiego strzelić sobie... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Postprzez mkkzk » 18 Sierpień 2012, o 17:10

kiedys taką ciekawostke przeczytałem w MD ze triceps z klatą może łączyć tylko wówczas gdy klate robimy na maszynach... za cholere nie umiem sobie przypomniec dlaczego
    mkkzk
    Starszy kapral

Miasto: Jastrzębie Zdrój
    Data urodzenia: 0- 0-1987

Postprzez playandwin24 » 18 Sierpień 2012, o 17:54

Bo na maszynach tak nie męczysz tricepsów jak na sztandze... :)

Jak były jeszcze maszyny na których tylko rozpiętki się robiło to te Tricepsy pracowały tylko jako stabilizatory, a bardziej Biceps i głowa krótka pracowała... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość