Wraz z reaktywacją forum Kulturystyczni.pl dla wszystkich użytkowników przygotowaliśmy ciekawy konkurs z mega nagrodami i toną śmiechu!
Serdecznie zapraszamy wszystkich do wzięcia w nim udziału i życzymy powodzenia!
Weź udziałNasi nowi specjaliści doradzą, pomogą oraz odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania!
Zadaj pytanieWyciskamy siódme poty z naszego profilu! Dowiedz się więcej
Moderator: Michał Bodzioch
Kwachu napisał:KowalX -Porównywanie białka zwierzecego do białka roslinnego jest nie na miejscu.
Dziennie zjadam prawie 500g miesa, organizm więc ma z kad czerpac aminokwasy, więc czy w przypadku kiedy dostarcze mu białko roslinne będzie on miał chęc walczyć z strukturą rosliny aby wydobyć aminokwasy(obudowa celulozami), takie działanie podejmie tylko organizm czlowiek ktory spożywa mieso żadko badz wogóle. Chcesz komponowac aminokwasy, wymaga to poteznej wiedzy, a co jesli pomylisz sie i okaze sie ze brakuje jakiegos aminokwasu, organizm będzie rozkładal tkankę miesniową.
Zjadając mieso czerwone nie musisz sie zastanawiać czy oby nie brak Ci któregoś z aminokwasów, a dodatkowo masz żelazo, wit z gr. B, kilka frakcji bialek, kreatyne....
Kwachu napisał:KowalX - jakie ilosci rośliny strączkowe ze zbożem, podaj dokąldne ilosci aby aminokwasy spasowały ze sobą w 100%, dasz radeto wyliczyć?
Chyba nie.
Kwachu napisał:Tylko cała twoja teoria wali się w momencie przyswojenei białka roslinnego, nasz organizm nie bedzie go przyswajał, a jesli już to w minimalnych ilosciach.
Kwachu napisał:Bialko roslinne jest wbudowane w roslinne co nie daje szans no przyswojenie jego, brak enymów w soku jelitowym nie pozwoli na rozłożenie np: celulozy czyli błonnika pokarmowego. To że masz bialko, nie oznacza że bedzie ono przyswojone.
Przyklad bialak sojowego, ludzie europy, nie trawią soji, azjaci ją trawią ale tylko z racji podania grzyba pleśniowego przy produkcji produktu opartego na soji. Czyli wstepnie trawi po za ukł. trawiennym(podobnie jak w przypadku kefiru)
Kwachu napisał:KowalX - mieszasz w nasz temat, sprawę błonnika wiem jakie finkcję pełni, nie pytałem Cię o to wiec nie wiem dlaczego starasz mi sie to wyjaśniać.
Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość