Witam
Może na początku wrzucę ankietę.
PUNKT NR. 1
Podstawowe informacje:
Nick: Martinez
Plec: Mężczyzna
Waga: 76
Wzrost: 172 cm
Staż: 2 miesiące
__________________________________________________________________________________
Pomiary:
Obwod klatki piersiowej: 100,5
Obwod uda: 51
Obwod pasa: 91
Biceps: 34
__________________________________________________________________________________
Pomiary siłowe:
Wyciskanie lezac: 35
Przysiad ze sztanga na barkach: 45
Martwy ciag: 47
SPRZET
Sprzet podstawowy (drazek, 1 sztanga, sztangielki 1 lawka, sporo obciazenia)
Cel:
Opcja A: Masa miesniowa + siła wytrzymalosciowa (kulturystyczna)
Odżywianie:
Czy stosujesz diete?
Tak, ale nie przeliczam.
Jakie produkty spozywasz najczesciej?
Jajka, mleko, biały ser, płatki owsiane, suszone owoce, miód, chleb razowy, wołowina, piersi z kurczaka, wędliny z indyka, ryż brązowy, kasza gryczana, ryby, warzywa, owoce, oliwa z oliwek,
Czy pijesz duzo plynow?
Tak, wody około 3 litrów dziennie
Czy pijesz duzo plynow z zawartoscia cukrow prostych?
Nie
Czy pijesz napoje pobudzajace ? (kawa,redbulle etc.)
Nie
Czy dbasz o to aby w Twoim dniu byla duza ilosc warzyw?
Teraz już tak
Informacje dodatkowe:
Czy uzywales dopingu? Nie
Czy uzywales/uzywasz suplementow, jesli tak to jakie?
Gold Standard 100% Whey
To może teraz przejdę do rzeczy. Ponad cztery miesiące temu postanowiłem wziąć się za siebie. Wtedy jeszcze miałem sporą nadwagę ( przy 172 cm wzrostu ważyłem 86 kg ), paliłem i w ogóle nie miałem żadnej ochoty na jakąkolwiek aktywność fizyczną poza tą jaką wykonuję przebywając odległość z domu do pracy. Postanowiłem jednak to zmienić. Najpierw wziąłem się za zrzucenie wagi i gdy doszedłem do 74kg postanowiłem zacząć ćwiczyć. Rozpocząłem od dwumiesięcznego treningu ogólnorozwojowego. Dodam jeszcze że póki co ćwiczę w domu ale być może od przyszłego miesiąca lub za dwa zacznę gdzieś chodzić na siłownię. Póki co sprzęt który mam w zupełności mi wystarcza. Od dwóch tygodni natomiast ćwiczę planem FBW.
Moja prośba jest taka czy moglibyście ocenić ten mój plan i ewentualnie coś jeszcze mi podpowiedzieć czy coś dodać, czy ewentualnie zmienić ilość serii i powtórzeń? Osobiście póki co jestem zadowolony z rezultatów, bo widzę że zaczynam rosnąć a także rośnie mi i siła. Trochę podobne ćwiczenia robiłem na początku ale wtedy jechałem obwodowo a teraz rozłożyłem to na serie.
Plan mam taki:
A:
Przysiady ze sztanga na barkach 12/10/8
Podciąganie na drążku do brody (3 razy max) - drążek idzie mi jeszcze słabo
Wyciskanie sztangi na ławce poziomej leżąc 12/10/8
Uginanie ramion ze sztanga podchwytem 12/10/8/
Wyciskanie francuskie sztangi leżąc 12/10/8
B:
Martwy ciąg 12/10/8
Wyciskanie sztangi sprzed głowy stojąc 12/10/8
Wyciskanie sztangi do szyi na ławce poziomej 12/10/8
Rozpiętki 12/10/8
Siódemkowanie (3 serie)
Francuskie wyciskanie sztangi siedząc 12/10/8
Planem tym ćwiczę we wtorki, czwartki i soboty systemem ABA BAB itd.
Oprócz tego w poniedziałki, środy i piątki robię ABS2 poziom 1 oraz skacze na skakance.
Co do diety to jem od 4 do 5 posiłków dziennie (produkty jakie używam wymieniłem w ankiecie)
Z góry dzięki za rady i jakieś podpowiedzi.