Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • świeżak - pytania

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

świeżak - pytania

Postprzez Unknown » 2 Październik 2012, o 19:18

Witam otóż chciałbym się was zapytać o parę spraw związanych z siłownią gdyż od poniedziałku zamierzam chodzić.
    Teraz napiszę coś nie związane z tym lecz istotne. Przez 10 miesięcy stosowałem Ankenormin na trądzik okres ten minął, dzisiaj byłem u Profesora i się zapytałem czy mógłbym zacząć chodzić na siłownie [wcześniej nie mogłem gdyż nie mogłem uprawiać żadnego wysiłku fizycznego ] i odpowiedział że tak tylko że czas poświęcony na siłownie mam ograniczony i już wyjaśniam :
    - Rozgrzewkę mogę robić ile mi się będzie chciało lecz czas poświęcony na podnoszenie ciężarów mam 40 minut raz dziennie i gdy mi to powiedział od razu wspomniał o odżywkach ,że nie mogę brać różnego rodzaju białek poza jajkami mi to akurat obojętne bo masę mam żeby coś podziałać na siłowni więc mi to nie będzie potrzebne. Teraz zadam te pytanie o które tutaj mi najbardziej zależy. Jakie mogę brać w takim razie odżywki nie związane z białkiem chodzi mi coś na szybszy przyrost mięśni czy coś takiego, przypominam że jeszcze nigdy wcześniej nie chodziłem na siłownie tylko sobie trochę w domu ćwiczyłem a teraz jeżeli mogę to chciałbym chodzić dość często i systematycznie.

Coś o mnie :
    Wiek 17 lat
    Wzrost około 190
    Waga 84 kg

Z tego co wiem na początku się ćwiczy na "sucho"3 miesiące bez żadnych wspomagaczy a później można zacząć już z odżywkami dlatego chciałbym się dowiedzieć co mógłbym używać i co było by dla mnie najlepszym rozwiązaniem a także ile mam razy w tygodniu ćwiczyć [przypominam że mogę 40 minut dziennie] i ogólne informacje które by mi się przydały .
    Było by fajnie jeżeli by mi ktoś to dość łatwo rozjaśnił ;]
    Unknown
    Szeregowy

Pochwały: 2
    Miasto: Gdynia
    Data urodzenia: 01 08 1995

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

świeżak - pytania

Postprzez playandwin24 » 2 Październik 2012, o 20:11

Na początku, trening FBW 3 razy w tygodniu, później dzielony np 4dniowy, skoro masa jest celem Twym :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

świeżak - pytania

Postprzez Małpa » 2 Październik 2012, o 20:11

Cwiczzsz 3x w tygodniu fbw, w 40 min powinienes sie wyrobic
    co do odrzywek nikt Ci tu nie napisze, ktore moga wysyfic, to juz konsultuj z lekazem
    po za tym nie bral bym kreatyny czy innego shitu juz po 3 miechach
    odwiedz jeszcze dzial dieta, bo bez niej za daleko niezajedziesz
    Małpa
    Sierżant

Pochwały: 6
    Miasto: Wies
    Data urodzenia: 14 01 1988

świeżak - pytania

Postprzez playandwin24 » 2 Październik 2012, o 20:14

Znów nie odświeżyłeś? :P
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

świeżak - pytania

Postprzez Małpa » 2 Październik 2012, o 20:18

Nie, patrz na godzine, kliknales WYSLIJ tylko pare sekund przede mna :)
    Małpa
    Sierżant

świeżak - pytania

Postprzez Unknown » 2 Październik 2012, o 21:01

Hmm, dzięki za rady lecz dalej mam pytania . Oczywiście nie wiedziałem co to jest FBW więc musiałem sprawdzić i znalazłem coś takiego, i powiedzcie czy mam tak ćwiczyć czy to zupełnie nie o to wam chodziło :
    http://**********/fbw_full_body_workout.php <-- źródło

Istnienie metody FBW 15-10-5:
    Jest to metoda, która ma na celu wykorzystanie 3 zakresów ilości powtórzeń. Zaskakuje ona mięśnie, co chwile nowymi bodźcami w postaci zmiany ilości powtórzeń. Jak ją wykorzystać? Jeżeli nasz cykl na Full Body Workout trwa 6 tygodni to można powtórzenia podzielić tak:
    1-2 tydzień 15 powtórzeń
    3-4 tydzień 10 powtórzeń
    5-6 tydzień 5 powtórzeń
    Jeśli ćwiczymy 3 razy tygodniowo to można tez podzielić:
    I sesja treningowa w tygodniu- 15 powtórzeń
    II sesja treningowa w tygodniu- 10 powtórzeń
    III sesja treningowa w tygodniu- 5 powtórzeń

<<< czyli np. jak podnoszę hantle na biceps to w 1 tygodniu 15 powtórzeń np. z 10 kg? czy źle to zrozumiałem??>>

Przykładowe treningi FBW
    Przykładowy trening na masę 2 zestawy (3 sesje treningowe w tygodniu)by georgu

A
    Klatka piersiowa:
    - Wyciskanie hantli na skosie 3s
    Barki:
    - Wyciskanie hantli 2s
    Tricepsy:
    - Pompki na poręczach 2s
    Plecy:
    - Martwy ciąg 2s
    - Podciąganie na drążku 2s
    Nogi:
    - Prostowanie nóg w siadzie 2s
    - Uginanie nóg w leżeniu 2s
    Bicepsy:
    - Uginanie ramion ze sztanga 2s

B
    Klatka piersiowa:
    - Wyciskanie sztangi płasko 3s
    Barki:
    - Military press 2s
    Tricepsy:
    - Prostowanie ramion na wyciągu 2s
    Plecy:
    - Wiosłowanie sztanga 2s
    - Unoszenie z opadu 2s
    Nogi:
    - Przysiady ze sztanga 2s
    - Uginanie nóg w leżeniu 2s
    Bicepsy:
    - Uginanie ramion ze sztangielkami w chwycie młotkowym 2s

<<Czy takie ćwiczenia są okey? czy proponujecie trochę inne>>

Pytam gdyż zupełnie jestem zielony w tym i szczerze myślałem ze po prostu będę sobie chodził i robił coś tam z hantlami ;]
    Unknown
    Szeregowy

świeżak - pytania

Postprzez Małpa » 3 Październik 2012, o 09:57

Prosze plan:
    -przysiad (atg lub kolarski) 3s
    -rdl 3s
    -wioslowanie sztanga 3s
    -wyciskanie lezac 3s
    -wyciskanie z za glowy stojac (ewentualnie zolnierskie wyc) 3s
    -wyc francuskie lezac 2s
    -uginanie ze sztanga stojac 2s

ten plan wykonujesz pn, sr, pt
    do kazdego cwiczenia po 15 powt
    Małpa
    Sierżant

świeżak - pytania

Postprzez Unknown » 3 Październik 2012, o 16:27

up

Dziękuje bardzo, musiałem sobie sprawdzić na yt jak to wszystko wygląda bo takich nazw jak rdl czy tez wiosłowanie sztanga i jeszcze kilka nie znałem ;] .

A teraz sprawa odżywek, napisaliście żebym poszedł do mojego lekarza. Trochę słabo gdyż wizyta 150 zł a tak sobie pójść zapytać nie mogę bo to prywaciarz, są może jakieś inne opcje? Może jest tutaj na forum ktoś kto się zna na tym i by mi mógł doradzić co mógłbym brać później lecz nic związane z białkiem? i po jakim czasie na sucho mógłbym zacząć brać[ zaczynam od poniedziałku] .
    Unknown
    Szeregowy

świeżak - pytania

Postprzez Małpa » 3 Październik 2012, o 23:19

Odzywki po minimum pol roku, poniewaz pierw w jakims tam stopniu musisz opanowac diete tzn poznac swoje zapotrzebowanie kaloryczne i nauczyc sie jej przestrzegac
    ogolnie rzecz biorac jak widac progres w treningach to nie ma sensu brac odzywek, a jak progresu nie widac to znaczy, ze problem tkwi w diecie/treningu/regeneracji wiec i odzywki za duzo tu nie zdzialaja (to moje subiektywne zdanie i tyczy sie ono powiedzmy, ze ze stazem mniejszym niz rok)
    co do tego, jaka odzywke mozesz brac nikt Ci dobrze nieodpowie, przeciez nikt tu nie zna twojego organizmu, na co jestes uczulony czy po prostu Ci niesluzy
    ogolnie rzecz prosta, zaczynasz brac jakis suplement i jezeli jest cos nie halo odstawiasz %)
    Małpa
    Sierżant

świeżak - pytania

Postprzez Unknown » 5 Październik 2012, o 13:33

Okey, dzięki za pomoc myślę że dowiedziałem się wszystkiego co mi było potrzebne na start. Zaczynam od poniedziałku tak więc będę często odwiedzał forum ;]

Close .
    Unknown
    Szeregowy

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość