Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Suplementy i Odżywki
  • Amator

Sporty siłowe takie jak kulturystyka, fitness strongman czy sztuki walki to także suplementy i odżywki, zobacz jak wspomagać odżywianie aby uzyskać lepsze efekty. Suplement diety jest to dodatek, uzupełnienie diety.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, StalMOD

Amator

Postprzez robo815 » 6 Listopad 2012, o 17:55

o 5,30 wstajesz?
    Czy ty umiesz czytac?Suplement(białko) to żaden złoty środek to tylko dodatek do diety!!!
    JAkie Ty masz zapotrzebowanie kaloryczne?
    Ile ważysz i wzrost?
    Być kulturystą - to znaczy być człowiekiem z charakterem, człowiekiem umiejącym walczyć i pokonywać trudności.
    http://www.youtube.com/watch?v=Iskjc3qcVew&feature=grec_index
    Awatar użytkownika
    robo815
    Generał broni

Pochwały: 55
    Miasto: Poznań
    Data urodzenia: 17 07 1975

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Amator

Postprzez papi90 » 6 Listopad 2012, o 17:59

Wstaje o 5:20 rano bo na 6 do roboty a trzeba jeszcze dojść
    Tak potrafię czytać nie żaden złoty środek tylko dodatek do diety czyli ...?? daje coś czy nie ??
    Nie wiem jakie mam zapotrzebowanie kaloryczne
    Waże 75.2 kg wzrost około 172-175 cm
    papi90
    Starszy szeregowy

Miasto: Zielona Góra
    Data urodzenia: 29 05 1990

Amator

Postprzez robo815 » 6 Listopad 2012, o 18:24

o 5.20 wstajesz i nie jesz a szukasz odżywki.Człowieku śniadanie jest najważniejszym posiłkiem równo z posiłkiem potreningowym.I sniadanie się je po przebudzeniu a nie 2h później.Chyba Ci bajki się pomyliły!Bez diety nawet sterydy Ci nie pomogą.A całkiem NIC nie wiesz.Poczytaj posty podwieszone w innym przypadku nie widzę sensu tej dyskusji!
    Być kulturystą - to znaczy być człowiekiem z charakterem, człowiekiem umiejącym walczyć i pokonywać trudności.
    http://www.youtube.com/watch?v=Iskjc3qcVew&feature=grec_index
    Awatar użytkownika
    robo815
    Generał broni

Pochwały: 55
    Miasto: Poznań
    Data urodzenia: 17 07 1975

Amator

Postprzez TomaszM » 6 Listopad 2012, o 20:08

staram sie nie jeść po godzinie 18

Jak chodzisz spać po dobranocce to dobre rozwiązanie. W innym przypadku nie.

5:30 rano szklanka wody mineralnej niegazowanej
    7:30 I śniadanie chleb z pastą jajeczną
    10:30 II śniadanie rogalik i 2 jabłka
    13:30 obiad wątróbka ziemniaki marchewka sałata w śmietanie
    i jak na razie nie jestem głodny zjem coś jeszcze na kolacje

+
    jadam wydaje mi sie dobre rzeczy

Tylko Ci się wydaje :) :) :)

Tematy podwieszone w dziale z odżywianiem i zapraszamy do lektury :)

To mogę białko czy nie bardzo jeśli nie to niech mi to ktoś racjonalnie wytłumaczy a jeśli mogę to proszę podać link jakiegoś w kwocie 5-6 dyszek. Dzięki

http://www.suple-shop.pl/100--whey-isol ... ion-p14371
    http://www.suple-shop.pl/100--whey-prot ... ion-p14831

Kup sobie na większy okres czasu większe opakowanie a wyjdzie Ci taniej.
    Natomiast białko nie rozwiąże Ci twojego problemu - bo leży on w złym odżywianiu (powiedziałbym katastroficznym)
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Amator

Postprzez papi90 » 6 Listopad 2012, o 20:35

Do P. Robo
    Nie wiedziałem że pierwsze śniadanie je się od razu po przebudzeniu.
    "...Chyba Ci bajki się pomyliły.." nie rozumiem o co Ci tu chodzi ale wnioskuje że Ty jak zaczynałeś swoją przygodę z siłownią to od razu wiedziałeś jak ta bajka ma wyglądać co masz jeść czego nie jak ćwiczyć itd ogólnie Alfa i Omega Gratuluje !!
    Aby brać sterydy to trzeba mieć nie równo pod sufitem, po prostu mieć głowę tylko do tego aby w czasie deszczu woda nie lała się do środka.
    Tak nie wiem jakie jest moje zapotrzebowanie kaloryczne ponieważ jestem początkujący dla jasności przetłumaczę najprościej jak się da . ( Osoba początkująca - początkujący osoba która zaczyna przygodę w tym przypadku z siłownią ) taka osoba ma mnóstwo pytań i przeważnie jest zielona w danym temacie dlatego pyta bo kto pyta nie błądzi PRAWDA... ?? i czeka na odpowiedz jak na zbawienie aby jak najwięcej pochłonąć wiedzy w tym przypadku nie do mięśni lecz do mózgu :)
    Proszę zwróć uwagę ile jest postów jeśli miał bym je czytać i kalkulować bo w co drugim jest co innego albo inaczej napisane to zabrakło by mi czasu na siłownie a to jest głównym założeniem.
    Zakładając konto na forum kulturystycznym oczekiwałem pomocy, zrozumienia i podejścia ludzkiego ale po przeczytaniu twoich odpowiedzi na moje pytania wiem że to nie tu się zalogowałem.
    Więc tak jak mówisz nie ma sensu ta dyskusja.
    Miłego pakmowania :)
    papi90
    Starszy szeregowy

Amator

Postprzez playandwin24 » 6 Listopad 2012, o 21:08

Robo nie zjadł podwieczorka i trochę zły chodzi, ale nie przejmuj się... w gruncie rzeczy to spoko gość ;)

Pytaj... postaramy się Tobie pomóc , tylko pamiętaj... My tu pomagamy nie odwalamy robotę za kogoś, bo tak by chciało 95% pytających ;)

Zapotrzebowanie kaloryczne wyliczysz stąd:

Dla mężczyzn:
    10 x m.c.(kg) + 6,25 x wzrost (cm) – 5 x wiek + 5

Uzyskaną liczbę należy pomnożyć przez współczynnik aktywności:
    1,4-niska
    1,7-średnia
    2-wysoka

Do tego należy jeszcze doliczyć SDDP (swoiste dynamiczne działanie pokarmu) tzn jest to wydatek energetyczny jaki nasz organizm będzie potrzebował do strawienia pokarmu który zjemy i wynosi on około 10% PPM.
    Wówczas otrzymamy w przybliżeniu nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, które pomoże Nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Weźmy pod uwagę mężczyznę w wieku 21 lat, ważącego 80 kg, wzrost 185 cm.
    (10 x 80) + (6,25 x 185) – (5 x 21) + 5 = 800 + 1156,25 – 105 + 5 = 1856 kcal.

Teraz ten wynik mnożymy przez wskaźnik aktywności fizycznej, powiedzmy 1,7 i otrzymujemy
    3155 kcal i dodajemy do tego wspomniane 10% SDDP. 10% z 1856 to 185. Więc 3155 + 185 = 3340 kcal. To jest dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego 21 latka.
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Pochwały: 109

Amator

Postprzez papi90 » 7 Listopad 2012, o 15:33

Troszkę poszperałem po tematach i dalej szperam ale coś mi nie pasuje

według twojego wzoru wychodzi mi zapotrzebowanie na 3073.5 kcal waga 75kg wzrost 170cm wiek 22

i wszystko było by okej ale w temacie tym: dieta-zdrowe/spalanie-uszczu-podstawy-redukcji-t32.html

W pkt 3. jest napisane "Określenie pożądanego poziomu kalorycznego jest stosunkowo proste. Ogólnie rzecz biorąc, musisz pomnożyć wagę swojego ciała przez 2,2 a następnie przez 10, 11 lub 12 ( odpowiednio dla wolnego, umiarkowanego lub szybkiego metabolizmu), aby określić liczbę kalorii, które powinieneś spożyć w ciągu jednego dnia."

A więc wychodzi mi tutaj tak: waga 75 kg x wskaźnik kaloryczny 11x2,2= 1815 kalorii..

I o co teraz chodzi bo chyba w czymś się pogubiłem twój wzór = 3073 kcal
    wzór w tym temacie = 1815
    różnica = 1258...??
    papi90
    Starszy szeregowy

Amator

Postprzez playandwin24 » 7 Listopad 2012, o 15:42

Dodaj 2 wyniki i podziel przez 2 :P

Mój lepszy :P
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

Amator

Postprzez papi90 » 7 Listopad 2012, o 15:47

twój lepszy ale który sprawdzony i prawidłowy ?? to moje zapotrzebowanie to 3 tysiące czy 1800 ??
    papi90
    Starszy szeregowy

Amator

Postprzez playandwin24 » 7 Listopad 2012, o 16:23

Im kalkulator uwzględnia więcej pierdół tym lepszy...

Ale i tak nie myśl że on dokładnie pokaże Twoje zapotrzebowanie kaloryczne...

Znasz swoje zapotrzebowanie to układaj dietę i pokazuj... :)
    Michael
    Gabriel
    Rafael
    Awatar użytkownika
    playandwin24
    Moderator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Suplementy i Odżywki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość