Potrzebuję osiągnąć takie wyniki w poszczególnych konkurencjach:
-Pompki -35
-koperta -25sek. w tej chwili robię w 24s.
-skok w dal z miejsca obunóż -235, mój wynik 195
-skrętoskłony w minutę -43, udaje mi się osiągać takie wyniki, ale brak powtarzalności,
-pompki na poręczach -9, w tej chwili nie jestem stanie zrobić ani jednej
-bieg na 1000m -4.10 min, mój ostatni wynik 4,37.
60 dni treningów za mną, na początku wyniki były tragiczne, teraz bardzo powoli ale się poprawiają.
Po różnych poradach na forum i zmodyfikowaniu planu z tego linku
http://www.***.pl/***TRENING_DLA_PRZYSZ ... 62955.htmlustaliłem sobie taki trening:
doł ciała:
-koperta 3 razy, jak jest mokro ćwiczona na mniejszych wymiarach w garażu
-skok w dal 4 serie po 4 skoki
-szybkie przysiady 4 serie po 30 sekund
-głębokie skoki (wyczytałem gdzieś na forum, u mnie wyglądają tak, że zeskakuję z krzesła na podłogę na miękkie nogi do pozycji "kucanej" i wybijam się w górę z całej siły) 4 serie po 8 skoków
-żabki 4 serie po 30 sekund
-skoki w górę 4 po 8 (zastępują wskakiwanie na skrzynię, niestety nie dysponuję skrzynią, w związku z tym próbuję wyskoczyć jak najwyżej w miejscu)
-przysiad z hantlami 4 serie po 10 przysiadów (nie mam sztangi toteż wymyśliłem, że ćwiczenia gdzie wymagana jest sztanga będe robił z hantlami, pewnie nie daje tak dobrego efektu, ale zawsze to coś)
-skoki wykroczne 4 serie po 8 skoków
-rzymski martwy ciąg 4 serie po 10 (znów zamiast sztangi próbuję to robić z hantlami)
-wspięcia na palcach z hantlami 4 serie po 10 prób
-podskoki na palcach z hantlami 4 serie po 10 prób
-pajacyk z hantlami 4 serie po 10 prób
Góra ciała
-pompki wg planu ze strony 100pompek.pl
-brzuszki wg planu ze strony miesniebrzucha.pl
-pompki na poręczach - na razie nie jestem w stanie zrobić ani jednej, od niedawna zacząłem próbować
-ćwiczenia z hantlami - 4 serie po 8 prób, po 2 ćwiczenia na poszczególne mięśnie (ćwiczenia wybrane z pomocą kolegi z forum ze strony
http://www.kulturystyka.pl/atlas)
-- naramienne: wyciskanie sztangielek i podciąganie sztangielek wzdłuż tułowia.
-- bic: uginanie ramion ze sztangielkami stojąc podchwytem i uginanie ramion ze sztangielkami stojąc (uchwyt młotkowy)
-- triceps: wyciskanie francuskie jednorącz sztangielki w siadzie i prostowanie ramienia ze sztangielka w opadzie tułowia.
- pompki z wybiciem 4 serie po 8
- podciąganie na drążku (brakuje siły na choćby jedno podciągnięcie)
- wiosłowanie sztangielką 4 serie po 8
- military push press z wybiciem nóg 4 serie po 8 (próbuję robić coś na wzór tego z hantlami)
- naprzemienne wyciskanie sztangielek 4 po 8
Trening metodą poniedziałek dół ciała, wtorek góra, środa wolne, czwartek dół, piątek góra, sobota i niedziela wolne.
Dodatkowo 3 razy w tygodniu bieganie, na zmianę duże dystansy, które stopniowo podwyższałem, czyli trucht 5,5km a kolejny trening biegowy to tysiąc, a po nim interwały, 100m sprintu 230m truchtu i tak powtarzane z 5 razy.
Nie wiem czy jest dobry, czy coś należałoby zmienić.
Planowany termin testu styczeń - luty.
Moje główne pytanie jest takie jaka jest najlepsza opcja, ćwiczyć według podanego planu, czy może ćwiczyć tylko konkurencję które będą miał na zaliczeniu, a może jednak powinienem chodzić na siłownię?
Czy na tym etapie mogę dołożyć jakieś suplementy?
Bardzo proszę was o pomoc, sugestię, porady i propozycję poprawienia planu.