Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zapewne powstało/powstaje/ i będzie powstawało wiele tego typów wątków na forum, niemniej proszę o poradę gdyż znalazłem się w takim położeniu w którym nie wiem co robić.
Moim problemem jest bardzo słaba kondycja fizyczna.Bardzo szybko sie mecze (w zasadzie rzecz ujmując "zatyka mnie w płucach") przy krótkim wysiłku fizycznym.
Mam 21 lat, mierzę 182 cm wzrostu i waże 101 kg. :/ Zawsze byłem chłopakiem, który aktywnie spędzał swój czas tj. uprawialem amatorsko dyscypliny sportowe : piłka nożna,pływanie oraz często jezdziłem rowerem. W wieku 17 lat , aż wstyd sie przyznać zaprzestałem czegokolwiek, złe odżywainie,brak ruchu, siedzący tryb życia (dobrze, że chociaż nie palę) to wszystko spowodowało ,że w ciągu 4 lat przytyłem blisko 20 kg

Przyszedł w końcu taki dzień w którym powiedziałem sobie dosyć : weż się za siebie człowieku !!!!!!!
I tak też powróciłem do swojej dawnej pasji tzn piłki nożnej. 3 razy w tygodniu chodzę ze znajomymi na "orlika".
Problem w tym, że moja kondycja jest fatalna po 10 minutach gry zatyka mnie totalnie i muszę odpocząc na jakiś czas.
Stąd błagalna prośba do Was, pomóżcie mi poprawić stopniowo moją kondycję !!!!!! Czy ktoś z Was podrzuciłby mi jakies ciekawe porady,plany treningowe cokolwiek co pomogłoby mi wrócić do przyzwoitego stanu kondycji fizycznej?
Może ktokolwiek z Was choć pewnie niewielu znalazło się kiedyś w takiej sytuacji jak ja. Moim celem jest stopniowa,mozolna poprawa kondycji. Jestem zdesperowany, chce znów poczuć radość z gry.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Priorytetem dla mnie jest poprawa kondycji fizycznej organizmu (nie schudnięcie, choć bez tego się raczej nie da)
Dodam że posiadam prowizoryczną siłownie, sztangi,hantle , ławeczka skośna,rower stacjonarny, stepper.
Jestem po ogólnych badaniach lekarskich, nie zanotowano u mnie jakichkolwiek większych przeciwskazań zdrowotnych do uprawiania sportu.
Czy ktokolwiek z Was mógłby podać mi przykładowy trening kondycyjny z wykorzystaniem wyżej wymienionych prze ze mnie sprzętów?
Każda Wasza sugestia będzie dla mnie ważna !!!
Z góry dzięki :0
P.S. Prośba do admina/ów tego forum : Bardzo proszę nie usuwajcie tego wątku.
Pozdrawiam