Może zaczne od podstawowych spraw o których wiekszość już wie lecz może przyda się początkującym którzy nie mają pojęcia o jakości białka.
Wiem już, że spozycie jednych białek daje lepsze efekty wzrostowe niż innych. Widać to na doświadczeniu modelowym na szczurach. Zwierzę żywione przez 10dni dietą zawierającą jako zródło białka albuminę jaja było większe od zwierzęcia żywionego przez ten sam okres dietą zawierającą gluten ( szczur na albuminie jaja jest dwa razy wiekszy ).
Różnica we wzroście obu zwierząt wynikała z różnicy w składzie aminokwasowym obu białek. Albumina jaja jest białkiem pełnowartościowym i zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiedniej ilości i wzajemnych proporcjach,a gluten jest białkiem, w którym zbyt mało jest lizyny. Brak tego aminokwasu ogranicza syntezę białka w organizmie, a zatem ogranicza wzrost zwierzęcia doświadczalnego. Na świecie umówiono sie , że jako białko wzrostowe o optymalnym składzie przyjmie się białko całego jaja kurzego. Z tym też białkiem porównuje się inne białka, aby okreslić ich wartość odżywczą ( opisane na samym końcu w obliczeniach).
Znamy wiele białek pełnowartościowych. Należy do nich : białko mleko kobiety karmiącej, białko całego jaja kurzego, albumina mleka krowiego. Do białek pełnowartościowych, choć już o nieco niższej warości, zalicza się wszystkie białka zwierzęce: białko mleka, białko mięsa i ryb.
Do białek odbiegających od składu białek pełnowartościowego, tj. białko częściowo niepełnowartościowych , które charakteryzują się niskim poziomem jednego lub kilku aminokwasów niezbędnych , na leżą różne białka roslinne, a więc białka zbóż, ziemniaków, Wyższą wartościowość spośród białek roślinnych ma białko roslin strączkowych.
Człowiek żywi się różnymi produktami zarówno zwierzęcymi, jak i roślinnymi. Pożywienie jego zawiera więc białka zwierzęce i roślinne. według poprawnie zestawionego jadłospisu powinno się dostarczać białka zwierzęce i roslinne, które pod wzgędem składu aminokwasowego na ogół dobrze się wzajemnie uzupełniają i charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. W tab, poniżej postaram sie ładnie podać przykładową zawartość białka, skład aminokwasowy i wskaznik wartości odżywczej wybranych białek pochodzenia zwierzęcego, roslinnego i mieszanej diety człowieka
Zawartość białka : Mleko,,,,,,Chleb praski,
......% .............. 2,9 ...........5,9
Amin. niezbędne
g/100g białka
izoleucyna : M: 5,43 ...... Ch: 3,91
leucyna : M : 9,20 ...... Ch: 6,64
lizyny: M: 8,52 ......... Ch: 2,04
Metionina: M 2,55 ........... Ch:1,52
Cysteina: M 0,93 ........... Ch: 2,28
Fenyloalanina: M 4,72 ........... ch: 4,79
Tyrozyna: M 4,56 ........... Ch:3,33
Treonina: M: 4,28 ..............Ch:2,73
Tryptofan: M: 1,35 ............. ch:1,06
Walina: M:7,08 ............... Ch :4,51
Aminy
Nie niezbędne
g/100g białka
Arginina: M:3,20 .......... Ch: 3,63
Histydyna M : 3,18 ............ Ch: 1,86
Alanina M : 3,18 ...........Ch: 3,16
kwas Asparaginowy: M: 7,37 .........Ch: 4,05
kwas glutaminowy: M: 21,33 ........... Ch: 34,8
glicyna: M: 1,91 ............ Ch :3,48
prolina: M: 9,59 .............. Ch: 10,87
Seryna : M 5,55 ................ Ch: 4,79
Wskaznik CS : M:61 .......... Ch:29,1
................. met+Cys ............. lizyna
PNU%............... 83 ..........................49
Wypisałem tylko te dwa produkty za dużo by pisać a chcę wam tylko zobrazować obliczanie CS itp. na przykłądzie tych dwóch produktów. Powracając do treści:
W celu pełnego wyjasnienia tabeli trzeba dodać, że wartość odżywczą białka mierzy się metodami chemicznymi lub biologicznymi. W metodzie chemicznej przez porównanie zawartości każdego aminokwasu egzogennego w białku wzorcowym otrzymuje się szereg ośmiu wartości. Najniższa spośród wszystkich otrzymanych wartości nosi nazwę skaznika aminokwasu ograniczającego (ang. chemical Score) i zapisuje się ją w skrócie CS. Wartości CS teoretycznie wahają się w granicach od 0 do 100. Praktycznie w białkach spożywanych wartości te oscylują w przedziale od 40 do 80.
W metodach biologicznych prowadzi sie doświadczenia na szczurach i oblicza sie stosunek przyrostu azotu w tkankach zwierząt żywionych dietę zawierającą białko podane od ilości azotu spozywanego. Za pomocą odpowiednich oznaczeń i wzorów olicza się współczynnik wykorzystania białka, w skrócie NPU. Wartość NPU są wyrażane w procentach i na ogół są nieco wyższe od wartości CS.
Teraz można ogarnąć tą tabelke i dla przykładu chciałbym pokazać wam takie zadanie
zadanie: Oblicz wskaznik CS dla chleba parskiego. Biorąc pod uwagę dane zawarte w tabeli oraz skład aminokwasowy białka wzorcowego (tabela niżej) oblicz kolejne wartości CS dla poszczególnych aminokwasów wg. wzoru.
Jak już pisałem wyżej za białko wzorcowe uzywa się białka całego jaja TaB:
Aminokwasy egzogenne / Białko wzorcowe (Białko całego jaja kurzego
g/100g białka)
Izoleucyna ................................5,4
leucyna ................................... 8,6
lizyna ...................................... 7,0
metionina+cysteina ..........................5,7
fenyloalanina+tyrozyna ......................9,3
treonina ...........................................4,7
tryptofan .....................................1,7
walina ............................................. 6,6
suma amino niezbędnych .....................49
Wzory:
Cs aminokwasu= Zawartość amino w białku badanym/ zawartość amino w białku wzrocowym * 100
Cs izoleucyny=3,91/5,4*100=72,4
Cs leucyny= 6,64/8,60
cs lizyny= 2,04/7*100=29,1
cs metioniny+cysteiny=1,52+2,28/5,70*100=66,7
cs fenyloalaniny+tyrozyny= 4,79+3,33/9,3*100=87,3
cs treoniny= 2,73/4,70*100=58,1
cs tryptofanu= 1,06/1,70*100=63,3
cs waliny=4,51/6,60*100=68,3
Najniższym spośród obliczonych wskazników nosi nazwę wskaznika aminokwasu ograniczającego, w tym przypadku jest to wartość CS lizyny=29,1. Mówimy więc że lizyna ogranicza wartość odżywaczą białka chleba parskiego, a wskaznik aminokwasu ograniczającego wynosi 29,1
Jeżeli do białka chleba dodamy białko mleka np. przez spożycie zestawu śniadaniowego, w którym będzie szklanka mleka i dwie kromki chleba barskiego, nastąpi wówczas uzupełnienie sie aminokwasów w białku mieszanym, a wartość odżywacza białka takiego posiłku wzrośnie, Możemy to sprawdzić . z Tabeli 1 wiadomo że CS mleka wynosi 61 a CS chleba parskiego wynosi 29,1(umiemy już te wartości wyliczyć)
Jedna szklanka mleka waży 250g i dostarcza
2,9/100*80=7,25g białka
Dwie kromki chleba ważą 80g i dostarczają:
5,9/100*80=4,72 g białka
A zatem spożyta mieszanina dostarcza organizmowi łącznie 11.97g białka. w mieszaninie są zawarte w odpowiedniej proporcji aminokwasy:
Z mleka 7,25/11,97*100=60%
z chleba 4,72/11,97*100=40%
Skład aminokwasowy 100g spozytego białka w postaci mieszaniny mleka z chlebem będzie następujący:
aby było szybciej pierwsze będzie białko mleka a potem białko z chleba:
Izoleucyna 3,26(5,43*0,6)+ 1,56(3,91*0,4) =4,82
Leucyna 5,52+ 2,66 = 8,18
lizyna 5,11+ 0,82=5,93
Metionina 1,53 + 0.61 =2,14
cysteina 0,56 + 0,91 = 1,47
Fenyloalanina 2,83+ 1,92 =4,75
Tyrozyna 2,74 + 1,33 =4,07
Tryptofan 0,81 +0,42 =1,23
Walina 4,25 +1,80 =6,05
Obliczając, w porówaniu z wzorcem , wartości CS dla mieszaniny uzyskamy nastepujące dane :
Będe podawał same wyniki bo wiemy już jak to obliczać
Cs izoleucyny = 89,2
Cs leucyny= 95,1
Cs lizyny = 84,7
CS metioniny+cysteiny =63,3
CS fenyloalaniny+tyrozyny= 94,8
CS treoniny = 77,9
CS tryptofanu = 72,3
CS Waliny = 97,7
Uwaga : dla wszystkich wartości Cs>100 przyjmuje się CS=100
Jak widać we zestawie: mleko i chleb nastapiło wzajemne uzupełnienie się aminokwasów, już nie lizyna , a metionina+cysteina ograniczają wartość odżywczą białka. ( najmniejsze CS) . Wskaznik CS wynosi nie 29.1, a aż 63,3=metionina+cysteina
Mysle że jest to opisane z sensem i rozumiecie o co chodzi jak ktoś dobrze się wczyta to wszystko wydaje sie proste : )
Uwaga : nie skopiowałem tego z jakiejś strony , lecz przepisałem z mojej ksiażki więc nie są to moje dane : ). Tylko postarałem się to napisać i obrysować wam w jak najłatwiejszy sposób !
Myśle że niedługo napiszą również ciekawe artykuły o tłuszczach czy też węglowodanach, jak tylko znajdę na to czas bo troche mi to zajeło.
Pozdrawiam Createz.
Pochwały przyznane za posta: 2