Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Do sprawdzenia dwie diety redukcyjne!

Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

Moderator: Michał Bodzioch

Do sprawdzenia dwie diety redukcyjne!

Postprzez ZrK » 3 Czerwiec 2013, o 16:27

Witam, jestem na redukcji już 2 miesiące i schudłem w sumie 10kg(ze 100kg do 90kg)(183cm wzrostu-19lat). Byłoby więcej, jednak nie miałem czasu na ćwiczenia wiec trzymałem tylko diete. Teraz gdy mam czas to biore sie ostro za trening obwodowy co drugi dzień. Chcę pociągnać jeszcze przez 2 tygodnie redukcje i potem wskoczyc na mase. I tutaj mam 2 pytania : czy moge zejsc z węgli do 1,5grama na 1kg przez ostatnie 2 tygodnie?(dieta ponizej), nie zmieniałem w diecie nic od 2 miesiecy wiec białko też mógłbym chyba obciąć.
    A drugim moim pytaniem jest to w jaki sposób zakończyc redukcje i przejsc na mase tak zeby sie nie zalać?

1. Omlet 2 żółtka, 6 białek + 50g płatków + 2plastry ananasa
    510 kcal; 37,4 Białka; 54,1 Węgli; 19,5 Tłuszczy

2. Serek wiejski 150g + 3 wafle ryżowe
    243,8 Kcal , 17 Białka, 25,3 węgli, 8,3 t

3. Piers 180g +ryz brązowy 50g
    400 Kcal, 43 białka, 37 węgli, 8,4 tłuszczy

4. Piers 180g +ryz brązowy 50g

5. Piers 180g +ryz brązowy 50g

6. Białko
    120 Kcal, 23g Białka, 4g w, 2t

Ogólenie:
    2073 Kcal; 206 białka; 194 węgli; 55 tłuszczy

Wychodzi mi:
    2,28g białka na 1kg
    2,15g węgli na 1kg
    0,61g tłuszczy na 1kg ( staram sie spozywac troszke więcej tłuszczy tak okolo 0,8g na 1kg)

A tutaj dieta dla mojego znajomego 82kg, 179cm wzrostu, 28lat tryb życia raczej siedzący z małą aktywnością fizyczna (kierowca). Chciałbym abyscie sprawdzili czy taka dieta daje rade :D

08:00 omlet 5 białek 2 żółtka + 40 gram płatków owsianych + 2 plastry ananasa/truskawki/wisnie/maliny/kiwi smażony na oliwie z oliwek
    10:00 150 gram serka wiejskiego + 2 wafle ryżowe lub bułka razowa
    13:00 50gram ryżu brązowego + 155gram piersi z kurczaka/wołowiny/ryby + łyżeczka oliwy z oliwek + warzywa
    16:00 50gram ryżu brązowego + 155gram piersi z kurczaka/wołowiny/ryby + łyżeczka oliwy z oliwek + warzywa
    19:00 50gram ryżu brązowego + 155gram piersi z kurczaka/wołowiny/ryby + łyżeczka oliwy z oliwek + warzywa

-- odżywka białkowa przed snem 1 porcja

wychodzilo coś około 2g białka na 1kg, 2g węgli na 1 kg i 0,9 tłuszczy na 1kg

z góry dzięki za odpowiedzi :)
    ZrK
    Szeregowy

Miasto: Opole
    Data urodzenia: 11 06 1994

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez TomaszM » 3 Czerwiec 2013, o 18:04

pytania : czy moge zejsc z węgli do 1,5grama na 1kg przez ostatnie 2 tygodnie?(dieta ponizej), nie zmieniałem w diecie nic od 2 miesiecy wiec białko też mógłbym chyba obciąć.

jeśli waga spada to nie widze takiej potrzeby by schodzić z węglami

A drugim moim pytaniem jest to w jaki sposób zakończyc redukcje i przejsc na mase tak zeby sie nie zalać?

jeśli na masie będziesz miał zachowany aspekt jakościowy diety to śmiało można od razu wchodzić

Co do diet to obydwie są takie same (poza faktem, że ty nie masz warzyw a twój kolega ma i tu jest duży minus dla Ciebie), jakościowo dobre, więc jeśli aspekt ilościowy jest dobrze ułożony to musi waga ładnie schodzić.
    Jedynie przed snem nie ładowałbym o.białkowej a białko wolno wchłanialne (chyba, że masz odżywkę z kazeiną to inna kwestia)
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Postprzez ZrK » 3 Czerwiec 2013, o 18:32

tzn? o co chodzi z tym aspektem? dopiero sam zaczynam sie uczyc stad moje pytania :D generalnie moją diete rozpisal mi znajomy instruktor a ja wzorujac sie na swojej diecie rozpisałem znajomemu w mniejszych ilościach. A co do warzyw to po prostu je przeoczyłem też zjadam je w dość sporych ilościach :) Myśle, że węgle obniże bo waga stoi juz około 3 tygodni.
    ZrK
    Szeregowy

Postprzez TomaszM » 3 Czerwiec 2013, o 21:58

o co chodzi z tym aspektem?

Aby dieta była prawidłowa musi spełniać minimum 3 aspekty:

1. ilościowy (musi mieć odpowiednią ilość kcal + odpowiednio dobrane makroskładniki B/T/W )
    2. jakościowy (produkty użyte w diecie muszą być odpowiedniej jakości - czyli nie stosujesz przykładowo góry tłuszczy nasyconych czy węgli o wysokim ig)
    3. zdrowotny (musi spełniać normy zdrowotne pod daną osobę, musi mieć odpowiednio wysokie normy minerałów, witamin itd)
    Dietetyk Sportowy

Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Re: Do sprawdzenia dwie diety redukcyjne!

Postprzez ZrK » 4 Czerwiec 2013, o 10:36

Aha, no dobra to do diety masowej założę oddzielny temat za jakieś 2 tygodnie :)
    Teraz troszke zmieniłem diete i wychodzi mi tak:
    Moje zapotrzebowanie dzienne 3544Kalorii

Ilość Kalorii w diecie około 2151 Kcal , 2g Białka - 1kg , 1,6g Węglowodanów - 1kg , 0,9g Tłuszczy - 1kg

Myślę, że jest ok, polece tak ten i następny tydzien i będę myśleć co dalej :D
    ZrK
    Szeregowy

Postprzez TomaszM » 4 Czerwiec 2013, o 12:20

Skoro obliczyłeś poprawnie twoje zapotrzebowanie na 3500Kcal, to dieta redukcyjna powinna mieć około 3000Kcal, ty z kolei masz 2200 - patrz jaka różnica :)
    Dietetyk Sportowy

Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Re: Do sprawdzenia dwie diety redukcyjne!

Postprzez ZrK » 4 Czerwiec 2013, o 12:46

Liczyłem jeszcze raz, ale teraz na tym : http://exrx.net/Calculators/CalRequire.html
    i wyszło 3030kcal. Teraz w miare pasuje? do diety nie doliczałem kalorii z warzyw, a jeżeli już to jak podnieść kaloryczność diety tak żeby zachować takie same wartości? bo jednak dla mnie to jeszcze czarna magia...
    ZrK
    Szeregowy

Postprzez valdunn » 7 Maj 2018, o 16:31

valdunn
    Marszałek

Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984

Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość