Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • trening mieszany

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

trening mieszany

Postprzez mkkzk » 29 Czerwiec 2013, o 15:13

witam, chcę się zorientować czy mój aktualny trening ma sens, otóż

np w poniedziałek robie wyłącznie klate , kiedys robiłem maksymalnie 12 powtórzeń a najmniej 6 dodając co tydzień wiecej obciązenia np

tydzien 1

poniedziałek - klata- wyciskanie sztangi na ławce prostej (przykładowo) 100kg - 12-10-8-6

tydzień 2

poniedziałek - klata - wyciskanie sztangi na ławce prostej (przykładowo) 102kg - 12-10-8-6

oczywiście robie wiecej cwiczen ale chce tylko troszke wyjaśnić sytuacje.

Są lepsze dni i gorsze, zatem czasami nie jestem stanie w nastepnym tygodniu wykonac tyle samo powtórzen co w poprzednim z dodatkowym ciężarem bolą mnie stawy i jestem cały czas na maksymalnych obrotach bo po kazdym treningu czuje sie jakby przejechał mnie autobus. Co w następstwie prowadzi tylko do przetrenowania.

dodam jeszcze że w każdej parti mięsniowej robie tak samo w KAZDYM CWICZENIU następny przykład

tydzien 1 wtorek - biceps - hantle na przemian stojąc - 20kg - 10-10-10
    modlitewning jednorącz - 18kg - 8-8-8
    uginanie sztangi łamanej 40lg - 10-8-8

tydzień 2 wtorek biceps - hatle na przemian stojąc 21kg - 10-10-10
    modlitewning jednorącz - 19kg - 8-8-8
    uginanie sztangi łamanej 42kg - 10-8-8

co każdy tydzien w każdym cwiczeniu danej parti ciała dodawałem cięzar czy to bary , plecy itd. pozostając przy tej samej liczbie powtórzen i serii.

wprowadziłem zmiany, postanowiłem zwiększyć liczbe powtórzen przy tym samym cięzarze i tylko przy jednym ćwiczeniu dodaje cięzar co tygodniowo np

tydzien 1
    wtorek biceps - hantle na przemian stojąc 20kg-10-10-10
    modlitewning jednorącz 19kg - -8-8-8
    uginanie sztangi łamanej 42kg - 10-8-8

tydzien 2
    wtorek biceps - hantle na przemian stojac 20kg- 12-12-12
    modlitewning jednorącz 19 kg - 10-10-10
    uginanie sztangi łamanej 45kg - 10-8-8

w tej chwili dochodze nawet do 20 powtórzen np przy klacie gdzie -

tydzien 1

wyciskanie sztangi na ławce prostej - 120kg - 3x5, 130kg - 2x2, 140kg - 3x1
    wyciskanie hantli na lawce skosnej gornej - 35kg - 10-10-10

tydzien 2

wyciskanie sztangi na ławce prostej - 122kg - 3x5, 132kg - 2x2. 142kg - 3x1
    wycisknie hantli na ławce skosnej górrnej - 35kg - 13-13-13

i oto głowne pytanie

czy w danym dniu gdy robie np barki na jedno ćwiczenie robie 2 minuty przerwy i zwiększam co tydzien liczbe powtórzen do 20 a przy dugim czekam aż 3 minuty i robie juz tylko 4 powtórzenia taka mieszanka robienia siły z kształtowaniem mięśni, czy jedno nie kłoci sie z drugim i moge potraktowac to jako dezorientacja mięśni?

mam nadzieje ze wyraziłem swoj problem wystarczająco jasno, prosze o podpowiedzi pozdrawiam.
    mkkzk
    Starszy kapral

Miasto: Jastrzębie Zdrój
    Data urodzenia: 0- 0-1987

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

trening mieszany

Postprzez TomaszM » 1 Lipiec 2013, o 09:15

1. Jak jesteś przetrenowany to zadaj sobie pytanie jak wygląda twoja dieta ? Jest ok ? Trzeba coś poprawiać ? To główny aspekt
    2. Zakładając, że trenujesz 4-5x w tygodniu to masz odpowiedni czas na regenerację, więc znowu wychodzi na patrz punkt 1
    3. Jaki jest twój cel >? Jeśli masa i siła to po co Ci w ćwiczeniu X 20 powtórzeń ? Chyba jako rozgrzewka...
    4 w treningu masz straszny rozrzut z ilością powtórzeń od 20 do 1 powtórzenia - jeśli to jest prawidłowo zrobione, a wiec masz w tym jakiś schemat i cel to jak najbardziej, ale patrząc na twój opis to jest to wszystko chaotyczne przez co nie ma sensu.
    Jeśli dajmy na to masz na klatkę w sumie 16 serii dzielonych np. na 4 ćwiczenia to trenuj sobie metodą progresji ciężaru kosztem regresji liczby powtórzeń czyli np. 12x90kg / 10x95kg / 8x100kg / 8x105kg
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Re: trening mieszany

Postprzez valdunn » 11 Grudzień 2021, o 09:38

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
    geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
    hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
    journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
    kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
    http://languagelaboratory.rulargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
    nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
    papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
    rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
    stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
    valdunn
    Marszałek

Pochwały: 1
    Data urodzenia: 03 05 1984

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość