Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Dieta na mase

Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

Moderator: Michał Bodzioch

Dieta na mase

Postprzez Przemo1994 » 31 Lipiec 2013, o 12:05

Witam. Potrzebuje diete na mase. Wstawac bede roznie. Na razie mam wakacje, wiec posilki bede zaczynac pewnie cos kolo 9-10 godziny. Rozpisalem sobie przykladowa, ale czy dobra, to prosze was o ocene (chce aby byla w miare tania). Mam co prawda troche tluszczu w niektorych miejscach (kiedys wazylem 110kg przy wzroscie 178cm). Teraz waze 80kg - wzrost 180cm, wiek 19 lat. Chce mase, poniewaz mam troche "chude rączki", szczegolnie w przedramieniu. Dlatego chce zdobyc masy miesniowej, a potem rzezbic itd. Nie chce mi sie bawic w jakies obliczanie co do jednego kcl i co do jednego g bialka czy wegli, tluszczu ale zarazem chce aby ta dieta byla w miare ok. Oto ona:

1. -Płatki owsiane 100g
    -mleko/woda 200-250ml
    -2 jajka + jakis owoc

2. -Serek Wiejski 200g
    -Chleb pelnoziarnisty kilka kromek
    -Oliwa z oliwek/albo maslo orzechowe
    -Warzywo

3. -Piers z kurczaka 100g/albo czasem stejk :D
    -ryz 100g (bialy)
    -warzywka jakies

4. (PRZEDTRENINGOWY)-Tunczyk w puszce
    -chleb pelnoziarnisty
    PO TRENINGU (Od razu praktycznie) - (2 banany ?) Czy musi byc jeszcze jakies bialko do tych bananow ?

5. (40-50min po tym malym posilku potreningowym) -Piers z kurczaka 100g
    -ryz 100g
    -warzywa

6. -Twarog pol kostki
    -Oliwa z oliwek
    -Jakies Warzywko

Prosze o ocene. Suple na razie odpadaja. Kupie je jakos we wrzesniu. Jakas kreatyna + bialko 2-2,5kg.
    Przemo1994
    Starszy kapral

Miasto: Lublin
    Data urodzenia: 11 01 1994

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Dieta na mase

Postprzez Przemo1994 » 31 Lipiec 2013, o 15:37

Dodam, ze bede cwiczyc FBW 3x w tyg - Poniedzialek, Sroda, Piatek, gdyz to moj poczatek wlasciwie na silce. Kiedys niby cwiczylem ale to byly takie tam treningi bez zbytniej diety i byly przerwy co jakis czas, wiec tak naprawde dopiero teraz sie na powaznie do tego zabieram. Prosze o ocene diety.
    Przemo1994
    Starszy kapral

Dieta na mase

Postprzez TomaszM » 1 Sierpień 2013, o 01:36

- pomimo "nie bawienia się" w obliczanie makroskładników na pewno masz za mało białko i na pewno nie masz tu 2,5g/kgmc
    - chleb zamień na produkty pełnowartościowe zbożowe z pełnego ziarna
    - do śniadania mało tych jajek
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Dieta na mase

Postprzez Pony » 1 Sierpień 2013, o 09:20

Jak tobie się nie chce bawić w jakieś obliczenia to po co dieta ?
    Musisz mieć wyliczone ile potrzebujesz białka . węglowodanów , tłuszczu oraz kalorii .
    Bez tego dieta będzie bezużyteczna bo jak będziesz miał za mało kcal to raczej schudniesz niż przytyjesz ;)
    A co do twojej diety to na pewno masz za mało tego ;)
    No pain No gain ... ;)
    Pony
    Starszy sierżant sztabowy

Pochwały: 8
    Data urodzenia: 06 07 1996

Dieta na mase

Postprzez Przemo1994 » 1 Sierpień 2013, o 10:19

Dobra, to inne pytanie. Jak mam obliczyc te skladniki, ile czego potrzebuje ? Bo dla mnie to czarna magia ...

Tomasz -> a po co mi 2,5g/kg ? 2g podobno starcza. I co bys przykladowo dal zamiast tego chleba ?
    Przemo1994
    Starszy kapral

Dieta na mase

Postprzez TomaszM » 1 Sierpień 2013, o 12:00

produktu zbożowe z pełnego przemiału / kasza gryczana ryz brązowy, makaron pełnoziarnisty
    Dietetyk Sportowy

\\ Indywidualne Diety oraz Plany Treningowe: www.profi-dieta.pl
    Awatar użytkownika
    TomaszM
    Kapitan

Pochwały: 75

Dieta na mase

Postprzez Przemo1994 » 1 Sierpień 2013, o 12:06

Aha, o to chodzi. To nie ma problemu. Lubie makaron itp. Wlasciwie nawet tunczyk z makaronem by mi pasowal :P A w sprawie tego obliczenia ile potrzebuje czego itd. to jak to mam obliczyc ? Mogl by ktos wytlumaczyc ?
    Przemo1994
    Starszy kapral

Dieta na mase

Postprzez szymon12159 » 1 Sierpień 2013, o 13:36

ok. 2 gram białka na 1 kg masy ciała

z ok. 5 gram węglowodaóna 1 kg masy ciała

ok. 1 gram tłuszczy na 1 kg masy ciała

np. wazysz 50 kg , to bierzesz 50*2 = 100 ( ilość bialka potrzebna na dzień )

i tak posteujsz z weglami i tłuszczami ..

potem mnożysz ilość węgli razy 4 , ilość tłuszczy razy 9 , a ilość bialka również razy 4 i wychodzi Ci zapotrzebowanie kaloryczne . np 2000 kcal ; D

to jest twoja wartość wyjsciowa z zerowym bilansem kalorycznym, d tego dodajesz kalorie bz odejmujesz w zaleznosci od celu(masa - rzeźba)

mam nadzieje ze pomogłem, jak coś mnie poprawia badziej doświadczeni ; D
    Jeżeli wybrałeś tę drogę, to nie narzekaj ze w życiu będziesz miał pod górkę . !
    szymon12159

Pochwały: 13
    Miasto: ____________

Dieta na mase

Postprzez Przemo1994 » 1 Sierpień 2013, o 13:42

No powoli zaczynam lapac o co chodzi. Ale dlaczego mnoze razy 4 i razy 9 ? Przeciez tam jest 2g bialka na kg i 5g wegli na kg i 1g tluszczu na kg, wiec wychodzi moja waga to 80kg, czyli 160g bialka , wegli 400g i tluszczu 80g, wiec o co chodzi z tym razy 4 wegle i razy 9 itd ?

Edit: Chyba wiem, mnoze np wegle razy 4 bo wegle wynosza 4 kcal 1g tak ? To wyszlo mi cos takiego:

Wegle: 400g razy 4 jest 1600 kcl
    Tluszcz: 80g razy 9 jest 720 kcal
    Bialko: 160g razy 4 jest 640 kcal
    Suma: 2960kcal
    Ostatnio edytowano 1 Sierpień 2013, o 13:47 przez Przemo1994, łącznie edytowano 1 raz
    Przemo1994
    Starszy kapral

Dieta na mase

Postprzez szymon12159 » 1 Sierpień 2013, o 13:45

mnożąc to otrzymasz pewne liczby które musisz dodac do siebie.. wyjdzie ilość kalorii które potrzebujesz dostarczac dzienne ; D

Pozdro . ;D
    Jeżeli wybrałeś tę drogę, to nie narzekaj ze w życiu będziesz miał pod górkę . !
    szymon12159

Pochwały: 13
    Miasto: ____________

Następna

Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] oraz 1 gość