Kazeina
Tomasz Mrowiec
http://www.profi-dieta.pl Kazeina jest białkiem stanowiącym główny składnik mleka, które podczas produkcji wytrąca się zaraz po jego zakwaszeniu.
Kazeina jest bogatym i pełnowartościowym źródłem białka o niezwykle korzystnej kinetyce wchłaniania. Zawiera bardzo duże ilości proliny, kwasu glutaminowego oraz lizyny.
Dodatkowo kazeina jest bardzo często używana jako niezależny środek wiążący w wielu produktach żywnościowych.
Ogólna charakterystyka • Kazeina obok serwatki (20%) oraz białka otoczek tłuszczowych (1%) stanowi główną część białka mleka (79%)
• Kazeina ma bardzo wysoką wartość biologiczną (tzw. BV), która sięga aż 93 (dla porównania wzór biologiczny czyli jajko ma BV=100, drób BV=75, ryby BV=76)
• Białka kazeinowe są długo wchłaniane
• Kazeina wykazuje niedobór cystyny i cysteiny, natomiast może być cennym zamiennikiem lizyny jako uzupełnienie z produktów zbożowych.
• Kazeina posiada mniej aminokwasów egzogennych niż białka serwatkowe – na 100g kazeina posiada ich 45,8g, zaś białka serwatkowe aż 52,7g.
• Po spożyciu kazeiny po około 75minutach od spożycia mamy w krwioobiegu maksymalny poziom aminokwasów
• Białka kazeinowe są nierozpuszczalne przy zakwaszeniu mleka do wartości pH 4,6
• Kazeina koaguluje również pod wpływem enzymu zwanego podpuszczka
• Kazeina bardzo trudno się krystalizuje – dlatego nie udało się otrzymać jeszcze jej zdjęć rentgenograficznych
Uwaga: Suplementy białkowe opierające się na kazeinie nie posiadają w swoim składzie laktozy na którą wiele osób jest uczulonych lub jej po prostu nie trawi.
BudowaBiałka kazeiny należy do fosfoproteidów i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.
W mleku kazeina występuje w postaci sferycznych, silnie porowatych skupisk, zwanych micelami. Micele kazeinowe charakteryzują się znacznymi rozmiarami (średnica od 25 do 300 nm), dlatego w fazie wodnej mleka tworzą roztwór koloidalny.
Rodzaje kazeiny w odżywkach białkowych• kazeina micelarna
• kazeinian wapnia
• kazainian sodu
Odżywki kazeinoweOdzywki kazeinowe charakteryzują się przede wszystkim długim czasem trawienia, przez co na długi czas chronią nasze mięśnie przed katabolizmem, uwalniając aminokwasy.
Najbardziej korzystną i ekskluzywną formą białek mleka jest czysta kazeina micelarna, która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz wyróżnia się równomierną i najdłuższą kinetyką spośród wszystkich białek pokarmowych.
Cechy te powoduje, że jego spożycie zapewnia długotrwałe utrzymanie podwyższonego poziomu wolnych aminokwasów przez wiele godzin po posiłku.
Odżywki kazeinowe stosujemy:• na noc przed snem
• w przypadku, gdy mamy duże przerwy pomiędzy posiłkami