witam
wpisałem w google słowo siłownia i trafiłem tutaj, mam nadzieję, że pomożecie.
Pewno dla wielu z was to grzech, ale dla mnie głównym celem na siłowni jest zwiększenie obwodów w ramionach i barkach. nóg nie chcę typowo ćwiczyć, ponieważ szybko przy nich mi waga idzie do przodu, a w moim wypadku niestety im mniejsza waga tym lepiej. Klatki też nie chcę zbytnio powiększać, bo nie podoba mi się wypchnięta do przodu, poza tym "nie przyda mi się".
Więc żadnej z typowych (fbw, split) treningów raczej nie pasuje, raczej jakiś mix.
Oprócz siłowni będzie też basen, w weekend aeroby, albo interwały.
Dieta jest dobrana do celu - czyli coś w stylu rekompu, jeżeli wejdzie troche mięśnia to się uciesze, jeżeli spadnie troszke tłuszczu, też nie będę zły, więc tu nie ma co się specjalnie zastanawiać nad celem.
Myślałem o czymś takim, coś w stylu fbw
TRENING A
wyciskanie na barki 5 serii 5 powt. (barki)
podciąganie na drążku 5 szeroko nachwyt serii (z obciążeniem 5-20 kg) powtórzenia 5-10 (plecy)
wyciskanie francuskie stojąc 2 serie 10 powt.(triceps)
pompki w podporze tyłem 1 seria (z obciążeniem 5-20kg) 10-20 powt. (triceps)
podciąganie na drążku podchwytem 3 serie(z obciążeniem 15kg) 5-10 powt.
TRENING B
Wyciskanie na barki 3 serie 6-10 powt.
Wyciskanie na klatkę 2 serie 10 powt. - technicznie, z lekkim zapasem siły
Podciąganie na drążku szeroko 4x max bez obciążenia
Podciąganie na drążku wąsko nachwyt 4x max
Podciąganie na drążku wąsko podchyw 4x max
Przysiady ze sztangą przodem 2 serie ok. 8 powtórzeń, średnie obciążenie // CO DRUGI TRENING B
Rozkład treningów będzie wyglądał mniej więcej tak:
A-B-A-mix aero-interwałowy*-B-A-B-interwały-A-B-A... itd.
basen od września/października 2-3 razy w tygodniu - lekko/średnia intensywnosć - raczej chodzi mi w nim o regnerację mięśni i szkolenie techniki pływania
*mix aero-interwałowy <-- chodzi mi o lekkie interwały(w zasadzie to już nie do końca interwały) - czyli szybszy bieg X czasu, trucht X czasu i na zmianę około 30 minut.Cel jest dość specyficzny, mam rok, żeby był wytrzymalszym i z dobrą kondycją. Chcę po prostu zdać testy do szkoły wojskowej na jak największą ilość pkt. Stąd też dużo drążka w planie(teraz zaliczyłbym go na max pkt. ale wolę to móc zrobić z palcem w nosie). W testach jest też właśnie pływanie, bieg na 1000 i bieg z chorągiewkami (10x10). Poza tym chciałbym powiększyć obwody ramion, trochę dla samego siebie