Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • CEL MASA!!! trening HST

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

CEL MASA!!! trening HST

Postprzez cooler_102 » 16 Luty 2010, o 18:23

Chłopaki potrzebna mi pomoc w ocenie i modernizacji planu. zaczne go za trzy tygodnie, ale juz teraz chce miec wszystko dobrze ulozone:) ciezary oblicze jak bede konczyl fwb. a wiec za dwa tygodnie koncze trening fwb i przymierzam sie do HST. cel masa. po fwb niezle efekty mam, ale wiadome mi jest to, ze ten trening musze zmienic po 6 tygodniach.

Wiekszosc wie co to jest HST ale w roli malego przypomnienia jak powinno robic sie cykle:

1 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 15 powtórzeń (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 15 powtórzeń)
    2 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 10 powtórzeń (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 10 powtórzeń)
    3 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 5 powtórzeń (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 5 powtórzeń)
    4 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 5 powtórzeń negatywnych (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 5 powtórzeń negatywnych czyli w ćwiczeniach w ktorych mam taką możliwość 3powtórzenia wykonuje sam, reszte z pomocą partnera w fazie "pozytywnej" czyli np przy wyciskaniu (dwa powt)- fazę 'opuszczania' w tych ostatnich dwóch powtórzeniach wykonuje bez pomocy kontrolowanym ruchem, w innym przypadku czyli kiedy nie trenuje z partnerem - używam obciążeń z ostatniego treningu 5tek czyli 100% jakim zrobimy 5powtorzen lub chcąc dalej progresjonować obciążenia a nie mając partnera treningowego moge robić cluster hst czyli rozkładanie poszczególnych serii na wiecej mniejszych czyli np serię 5powt na dwie serie - 3powt i 2powt.)

z tego co wiem to na wieksze grupy miesni przypadaja dwa cwiczenia, na mniejsze (bicek, tricek) jedno i tego chce sie trzymac.
    a to plan (w zalozeniu) na dwa zestawy z tymi samymi partiami, lecz innymi cwiczeniami na dane grupy:) Oczywiscie pewnie podacie mi inne cwiczenia, ale z gory mowie wam, ze wiekszosc cwiczen zmienilem, zeby nie byly takie same jak w fwb...

ilosci cwiczen w seri nie podaje bo wymienilem wyzej i w kazdym micro-cyklu beda sie zmienialy
    a seri chce jechac po dwie w kazdym cwiczeniu;)

A!!!

Nogi:
    - Przysiady ze sztangą
    - Wspiecia na palcach
    Klatka piersiowa:
    - Wyciskanie sztangi na skosie
    -rozpietki na płaskiej
    Plecy:
    - Martwy ciąg
    - Podciąganie sztangi w opadzie podchwytem
    Barki:
    - Wyciskanie sztangi sprzed głowy
    - Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie tulowia
    Tricepsy:
    -Wyciskanie francuskie sztangi w leżeniu
    Bicepsy:
    - Uginanie ramion ze sztanga łamana stojąc

B!!!

Nogi:
    - martwy ciąg na prostych nogach
    - Uginanie nóg w leżeniu
    Klatka piersiowa:
    - Wyciskanie sztangi płasko
    -rozpietki na ławce skosnej
    Plecy:
    - Wiosłowanie sztanga nachwytem szeroko
    - wiosłowanie sztanga podchwytem
    Barki:
    -unoszenia sztangielek do przodu z zatrzymaniem na wysokosci glowy
    -unoszenia sztangielek na boki TIGY
    Tricepsy:
    -uginanie francuskie hantla jednoracz za glowe
    Bicepsy:
    - uginania ze sztangielkami (supinacja)

Myśle, ze w miare wszystko sprecyzowalem. czekam na fachowe opinie
    "Bóg nie zdejmuje ciężarów, wzmacnia tylko plecy"

Bądź hardcorem!!! wspomóż Stwórce

KAWASAKI ninja ZX-9R 2001 !!!

SUPERBIKE\brzytwa
    Awatar użytkownika
    cooler_102
    Major

Pochwały: 30
    Miasto: kępno
    Data urodzenia: 09 02 1988

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: CEL MASA!!! trening HST

Postprzez thegame » 16 Luty 2010, o 18:46

W ostatnich dwóch mikrocyklach na małe grupy mięśniowe też będziesz robił kolejno 5 powt i 5 negatywnych?

W treningu B masz dwa ćwiczenia na dwójki - why?

W klatce zrobiłbym tak: skos dodatni, płasko, skos ujemny, rozpiętki - w ten sposób klatkę masz zaatakowaną z każdej strony w przeciągu tygodnia.

Farncuza ze sztangą zamieniłbym na prostowanie ramion ze sztangielką w opadzie, żeby ruszyć trochę boczne głowy trica
    Voice666
    Awatar użytkownika
    thegame
    Chorąży

Pochwały: 40

Postprzez cooler_102 » 16 Luty 2010, o 18:59

nie myslałem o tym, ale raczej nie, bo to mało realne jest.

why? sam nie wiem dlaczego\pomyłka, zmienie, jak myslisz na jakie cwiczenie?

jesli chodzi o klate to nie powinno jechac sie plaskiej i skosa w jednym dniu treningowym. "opinie fachowcow".
    druga sprawą jest to, ze nie mam niestety ujemnego skosa:\

to cwiczenie mam na trica w treningu B tylko ntroche niejasno to napisalem. myslalem tez o cwiczeniu, kurcze jak to sie profesjonalnie nazywa...<mysli> francuz hantelkami z supinacja:) lezysz na lawce iopuszczasz hantle do czola z supinacja. podobne do francuza z gryfem lamanym.

ale ogolnie plan niezly co??

SUPERBIKE\brzytwa
    Awatar użytkownika
    cooler_102
    Major

Postprzez thegame » 16 Luty 2010, o 19:07

W jedym tygodniu dałbym przysiad ze sztangą na barkach z tyłu w drugim przysiad przedni lub zercher.

Plan ok
    Voice666
    Awatar użytkownika
    thegame
    Chorąży

Postprzez chunga » 23 Luty 2010, o 11:31

Moim zdaniem całą sprawę utrudnia troszkę trening A i B ,ja wykonuję tylko jeden zestaw ćwiczeń ,czasami je zmieniając jak mi cos nie pasuje,lub gorzej z regeneracją,wtedy zmieniam ćwiczenie na lżejsze lub angazujące tą samą partię ,ale z innej jakby strony-atakując inne włokna mięsniowe.
    Skoro tak Ci pasuje to ok .nie pisze ,że to żle ,ale bardziej wszystko komplikuje jak dla mnie.
    O--O O--O
    chunga
    Starszy sierżant

Pochwały: 13

Postprzez thegame » 23 Luty 2010, o 17:35

Czytałęś coś na temat zasad w HST?
    Voice666
    Awatar użytkownika
    thegame
    Chorąży

Postprzez chunga » 25 Luty 2010, o 13:45

wszystko ,ale nie naśladuje ślepo kogos kto nie zna mojego organizmu i moich potrzeb dotyczących treningu
    kieruję sie zasadami HST ,ale nie z zamkniętymi oczami.
    Przy trerningu tylko A ,mozna lepiej dobierac cięzar ,lepiej widac postępy ,które są zauwazalne praktycznie z treningu na trening,przy formie A i B było to trudniejsze i gubiłem się z tym wszystkim,poza tym czasami jest jakas blokada w głowie do wykonania jakiegoś cwiczenia ,nie masz ochoty go zrobic ,albo dokucza Ci jakis ból i co wtedy ,dalej mam robic ślepo wszystko wg planu? A i B ??? Czasami drobna zmiana jest wskazana ,ale nie taka super zaplanowana ,tylko taka co wychodzi w praniu
    O--O O--O
    chunga
    Starszy sierżant

Postprzez cooler_102 » 25 Luty 2010, o 23:17

chunga mowisz, ze wiesz wszystko o HST, ale jesli cie cos boli, bo np jestes juz w fazie 5 pow to przerwy miedzy dniami treningowymi powinny sie wydluzac. a trening A i B nie komplikuje niczego, wrecz przeciwnie, poniewaz atakujesz miesnie z kazdej strony:)
    A i nikogo nie nasladuje slepo z tym treningiem. sam go ulozylem pod siebie i sprzet jaki posiadam.
    jesli chodzi o "problem" dobierania ciezaru to juz przed rozpoczeciem kazdego treningu powinienes wiedziec jakie sa twoje maksy i ciezary jakie powinienes w danym dniu podnosic. i nie mam pojecia o jakich postepach mowisz po jednym treningu?przeciez co trening i tak powinienes zwiekszac obciazenie o 5% hehe
    A co do blokady i braku checi do treningu to lepiej zrobisz dla zdrowia jak odpuscisz sobie jeden trening, bo wlasnie w takich chwilach najlatwiej o kontuzje.

SUPERBIKE\brzytwa
    Awatar użytkownika
    cooler_102
    Major

Postprzez thegame » 26 Luty 2010, o 11:50

cooler - on wie lepiej cokolwiek byś mu mówił i tłumaczył zrobi jak chce ;)
    Voice666
    Awatar użytkownika
    thegame
    Chorąży

Postprzez chunga » 26 Luty 2010, o 15:19

interesuje mnie wymiana spostrzeżen przy HST,w tym momencie kto wie lepiej jest mniej wazne,każdy wie swoje i tyle
    co do tych dłuższych przerw przy piątkach to zupełnie sie zgadzam ,czasami dzień przerwy to za mało
    O--O O--O
    chunga
    Starszy sierżant

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość