Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Pomoc w treningu( jestem nowy i mam krótki staż)

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Pomoc w treningu( jestem nowy i mam krótki staż)

Postprzez Mateusz67321 » 28 Luty 2010, o 14:08

Miałem kilka kont na forach o kulturystyce ale nikt nie mógł mi pomóc(lub nie chciał),mam nadzieję, że na tym forum znajdzie się ktoś kot będzie odpowiedzieć na kilka pytań.
    Jestem bardzo niski(153,5cm w wieku 16 lat) i chciałbym się dowiedzieć czy trening w jakikolwiek sposób wpływa na wzrost.Chciałbym się też dowiedzieć czy jest możliwość zwiększenia siły bez zwiększania masy(trenuje karate kyokushin i chcę utrzymać wagę ale chcę mieć jak najwięcej siły).
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Mateusz67321
    Starszy plutonowy

Pochwały: 2
    Data urodzenia: 26 04 1994

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Pomoc w treningu( jestem nowy i mam krótki staż)

Postprzez Michał » 28 Luty 2010, o 14:16

Tez jestem niski ( cos kolo 170 cm ) jak zaczynalem cwiczyc mialem 166 cm odrazu zaczalem robic przysiady, MC ogolnie takie cwiczenia po ktorych wydobywa sie duzo hormonu wzrostu. W niedlugim czasie zanotowalem +2cm dodatkowego wzrostu. Moze po prostumialem tyle urosnac a moze faktycznie dzieki tym cwiczenim cos ruszylo :) Teraz wzrost mnie juz nie obchodzi. Nie mierze sie jak dawniej czy cos uroslem :) Juz mnie po prostu to nie obchodzi :) Jak przymasujesz to wzrost nie bedzie sie tak rzucal w oczy :)
    Cwiczenia takze moga wplynac na TWoj wzrost w negatywny sposob. Zla technika w w/w cwiczeniach i ogolnie cwiczeniach ktore obciazaja kregoslup moze spowolnic Twoj wzrost.
    Zwiekszenie sily bez zdobycia masy jest mozliwe. Ale jaki jest tego sens ? Rozumiem ze nie chcesz stracic dynamiki ? Ale ludzie zmasowaniu takze moga ja miec, gdy beda o to dbac w czasie zwiekszania masy. PZdr
    Sterydy to nie sposób na niedożywienie !!!
    obrazek
    Kliknij obrazek, aby powiększyć
    Awatar użytkownika
    Michał
    Generał broni

Pochwały: 101

Postprzez Lord » 28 Luty 2010, o 14:40

j/w
    masa nie od razu oznacza powolnego gościa
    Cel: 100+ kg, plecy jak szafa i na brzuchu krata :)
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Pochwały: 63

Postprzez thegame » 28 Luty 2010, o 17:06

Ćwiczenia siłowe w młodym wieku jak najbardziej są wskazana (jeśli robi się to z głową). Dzięki temu dajesz organizmowi sygnał do wzrostu :) Jednakże twój wzrost jest zakodowany genetycznie i jeśli masz niskich rodziców to ty raczej koszykarzem nie będziesz. Masz 16 lat wiec jeszcze urośniesz :)
    Voice666
    Awatar użytkownika
    thegame
    Chorąży

Pochwały: 40

Postprzez Mateusz67321 » 1 Marzec 2010, o 16:08

Moi rodzice mają około 170 cm(ojciec trochę wyższy od mamy) a ja mam 153,5cm,każdy mówi, że jeszcze urosnę ale jako jedyny chłopak z klasy nie wyrosłem na ponad 160 cm(większość ma 175-180 cm).19 marca będę miał badane hormony wzrostu i być może będę miał podawane sztuczne hormony wzrostu.A lekarz powiedział, że ćwiczenia siłowe hamują wzrost ponieważ utwardzają tkankę kostną(nie wiem czy mu wierzyć).
    Mateusz67321
    Starszy plutonowy

Pochwały: 2
    Data urodzenia: 26 04 1994

Postprzez thegame » 1 Marzec 2010, o 19:43

Jest pogląd, że ciężkie ćw wielostawowe takie jak martwy ciąg czy przysiady mogą wpływać negatywnie na wzrost. Nie musisz ich robić, są inne ćw które angażują mięśnie w podobny sposób. Chodzi tu raczej o stymulację mięśni do wzrostu, a nie ich zarzynanie jak niektórzy sobie myślą.
    Voice666
    Awatar użytkownika
    thegame
    Chorąży

Pochwały: 40

Postprzez Michał » 1 Marzec 2010, o 19:48

Wiadomo tez ze jak obciazy kregoslup to moze spowolnic wzrost.
    Jak chcesz oszczedzac kregoslup to wpadnij do mojej relacji ( link w podpisie ) tam sa cwiczenia ktore w malym stopniu obciazaja kregoslup. Wszystko robione na siedzaco lub lezaco i cwiczenia tak dobrane aby kregoslup nie byl nadwyrezany.
    obrazek
    Awatar użytkownika
    Michał
    Generał broni

Postprzez rafimoc » 1 Marzec 2010, o 19:53

jak bedziesz mial podawany hormon wzrostu to w polaczeniu z silownia moze byc kosmos...ale w sumie..pewnie bedziesz mial dawki lecznicze..a nie na cykl :D niewazne:)

Nie przejmuj sie nic:) nikt Ci nie kaze zakladac od razu 100 czy wiecej kg na siad:) zacznij od gryfu w takich cwiczeniach jak siad czy ciag.

Ale jeszcze co Ci waznego podpowiem, nie odrzucaj ani siadow ani ciagow bo to wlasnie poprzez prace nog Twoj organizm wydziela najwiecej hormonu wzrostu,ktory Ci jest potrzebny:) Wiec do dziela;) Moj kolega mial taka sama sytuacje lekarz mu powiedzial zeby przestal cwiczyc bo nie urosnie.. mial 160.. robil caly czas i siady i ciagi i inne cwiczonka, w 4 lata poszedl do 190 i 130kg wagi:) wiec sie nie zalamuj:) nie naklaniam zebys nie chodzil do lekarzy, ale na niektorych mozesz przymknac oko.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Michał » 1 Marzec 2010, o 19:56

jak Ci dadza ten hormon wzrostu ( w co watpie ) to bedziesz mial niezla jazde :D
    obrazek
    Awatar użytkownika
    Michał
    Generał broni

Postprzez rafimoc » 1 Marzec 2010, o 20:00

nie bedzie mial bo to dawki lecznicze a nie 12 jednostek dziennie:)
    Tak samo jak z metką, leczniczo 1 tab dziennie a na silowni...wiadomo jak sie dawkuje:)
    ale to nie temat na tego typu rozwazania:)
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość