


60g brązowy makaronu- najlepiej z pszenicy twardej durum z mielonymi otrębami
150g chudego twarogu
2g ( łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek
20g jogurtu naturalnego bez tłuszczu
100 -150g owoców (mogą to być kiwi, maliny, wszelakie które są soczyste to nie będzie takie suche

odtłuszczone mleko
słodzik sypki
Do wrzącej wody wkładamy 60 gramów brązowego makaronu i gotujemy go 8-10 minut. Możemy
wykorzystać biały makaron, ale należy zwrócić szczególną uwagę aby był ugotowany na wpół twardo (al dente wtedy będzie IG średnie) .
Zanim ugotuje się makaron przygotowujemy twaróg i owoce. Do twarogu dodajemy łyżeczkę oleju
lnianego i rozdrabniamy go. Jeśli twaróg nadal jest zbyt suchy, można dodać odtłuszczone mleko lub
jogurt. Zwolennicy słodkości, mogą dodać 1 łyżeczkę słodzika. Następnie do twarogu dodajemy
ugotowany makaron i około 100 -150 gramów owoców. Całość polewamy naturalnym, odtłuszczonym
jogurtem.
Wartość energetyczna makaronu z twarogiem i owocami:
404 kcal
37 gramów białka
68 gramów węglowodanów
3 gramy tłuszczu
AA zapraszam do dziennika młodego kucharza

