Kwachu napisał:HMB - warto zwrócic uwagę ze zadna poważna firma nie ma go w ofercie, wiec to już sporo daje do myślenia. Artykuły w gazetach często są sponsorowane przez firmy produkujące odżywki i suplemnty.
L-karnityna rafimoc twój przyklad mało wnosi, trzeba brac tez pod uwage prdyspozycje genetyczne/odżywianie/aktywnośc/pozostałą suplementacje... Takze jak widzisz raczej nie jest to wynik dzialania.
TT- sam nie działa działaja tutaj dodatki takie jak zeńszeń/zioła/minerały(cynk/selen).
ZMA- w przypadku niedoborów cynku magnezu odczujemy dzialanie. Forma podanie tylko chelaty.
Aminokwasy - warto w sporych dawkach/ tylko wybrane produkty(te nie wałkowane)
BCAA - w płynie w czasie treningu/ formy estryfikowane przed treningiem(pobudzaja chec do treningu)
L-glutamina - jestem raczej na nie
Kretyna/Mix kreatynowe - warto wszystkie formy
Pompery - jak najbardziej przed treniniem siłowym i tym z kobietą. Do arganiny warto dodac cytrulinę.
Beta alanina- ???(nie stosowałem osobno)
Dextrosa- kwestia dyskusyjna/ale jesli juz to do kreatyny lub innego suplementu.
Aminokwasy EEA - po treningu (opisywalem temat)
Tauryna - OK w duzych dawkach
Leucyna - ok po treningu.
ALA- jako dodatek do kretyny
Ryboflawina - ???(nie stosowałem)
Koffeina/Guarana - polecam
Zielona herbata ???
Glikozamina - nie znalazłem badan potwierdzajacych jej dzialanie
Glicerol ???
GABA - ????
*** Biore pod uwage suplemnty tylko wysokiej klasy/ bo mono nie równe mono a i bcaa nie równe bcaa. Wiec oceniam suplemnty ztej górnej połki ***
ZMA - Co do niego ja stosuje tylko apteczne ( jeżeli nie wiesz o czym mówię to mogę napisać) mówisz że chelaty jedynie? Dlaczego stosowałem bodajże zma olimpu a później apteczne i to apteczne lepiej na mnie osobiście działa.
TT - zgadzam się najlepiej brać w ciągu dnia z preparatem minerałowo-witaminowym a an wieczór polecam z ZMA.
Co do zielonej herbaty to polecam rano przed śniadaniem filiżankę wypić. W tabletkach osobiście nie polecam.
Dextrosa - czy mógłbyś się szerzej wypowiedzieć? Mam swoje zdanie chce poznać Twoje.