Kurczaki są napakowane antybiotykami , hormonami, czy często dodawane są środki konserwujące. Dodawane są środki odpowiedzialne za przyspieszony przyrost masy takiego kurczaka hodowlanego, oraz środki które zabezpiecza go przed chorobami czy infekcjami.
Kurczaki hodowane są przez okres 6tygodni. Taki kurczak przez ten okres jest zupełnie ograniczony w swoich ruchach przez co jego jakość mięsa, jest dużo gorsza od tego wybieganego kurczaka na wsi. Teraz trzoda chlewna czy wół rośnie dużo szybciej niż kurczak(oczywiście ten naturalny) i osiąga rozmiary x razy większe od niego, w dodatku nie jest tak mocno stymulowana środkami chemicznymi.. Wieprzowina/wołowina zawiera tzw. czynnik wzrostu/enzymy odpowiadające za wzrost, żelazo w najlepiej przyswajanej formie (hemowe), cynk, wit. z grupy B, enzymy. Minusem wołowiny jest łój wołowy który nie jest metabolizowany(może to doprowadzić do otłuszczenia się narządów wew.)ale sa takie czesci które zawierają go minimalne ilości polędwica wolowa
udziec wolowy i , w przeciwieństwie do wieprzowiny która jest bardzo dobrze traktowana przez nas ukł. trawienny.Zmiany miazdzycowe nie powstaną od dostarczania tłuszczów zwierzecych jest to temat doś szeroki, no to składa sie wiele czynników(cukry proste/alkochol/tytoń/niedobór wit.B6....). Białko z wieprzowiny jest najbardziej podobny do ludzkiego mięsa, no chyba ze ktoś ma mięsnie zbudowane z sera białego w takim razie niech na twarożku bazuje

Ile z tych skalników zawiera was kurczak?
Czyli można określić w ten sposób jeśli chcecie budować masę/siłę jesteście chudziutcy to bazujecie na mięsie wołowym/wieprzowym i jajkach. Jeśli macie problemy z tłuszczykiem to bazujecie na wołowinie/drobiu i jajkach.
Czyli jak zobaczycie mięso czerwone daje siłę masę a kurczak rzeźbę. Oczywiście pod warunkiem ze inne składniki odżywcze będę odpowiednio zbilansowane.
Jeśli weźmiemy pod uwagę ze nasz ukł. trawienny ma określona pojemność i enzymatykę to dostarczanie białka z produktów roślinnych, czy sera białego nie da nam takich efektów jak spożywanie mięsa/jajek. Cwiczacy jesli chce wyglądać jak paker to niech odpusci ser biały bo efekty widac bardzo czesto ilu to na ulicach spotykacie cwiczacych którzy sa podlani/napuchnięci wodą czy podskurna taknak tłuszczowa, wie cradze ograniczyć do mminimum spozycie serka białego.
Niech nikt mi tutaj nei opisuje ze to dieta nei zdrowa, bo dieta pakera jest nie zdrowa, bo co zdrowego jest w jedzeniu 10 jaj/ 500g miesa/500g ryzu/200g owsianki...? Jednym zdaniem co w nadmiarze to szkodzi.
Pozdrawiam Kwachu(specjalista do spraw żywienia


