Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • JESTEM CZYSTY WIEC TRENUJE CZYSTO!! art by Rafimoc

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Re: JESTEM CZYSTY WIEC TRENUJE CZYSTO!! art by Rafimoc

Postprzez thegame » 25 Lipiec 2010, o 14:14

Wszystkie metody, które pozwalają na ruszenie mięśni i pobudzenie ich do wzrostu są potrzebne i nie można powiedzieć, ze coś jest do dupy bo "Ja wole co innego" to samo ma się do tematu maszyny vs wolne ciężary są tacy, którzy chwalą jedno a inni drugie, bo na jednych działa jedno a na innych drugie. Kulturystyka to sport INDYWIDUALNY i na każdego działa co innego.
    Jesli ktoś lubi FBW to ok, ale inny powie, że split jest leszy i też ok. Podział góra dół moim zdaniem nie zdaje egazminu na dłuższą metę, ale tylko w moim przypadku, to samo ma się do FBW, ale nie twierdze, że te metody nic nie dają i są hoooyowe bo ich nie lubię, bo są okresy w roku gdy samo je stosuje.
    Trochę otwartości panowie i tolerancji.
    Voice666
    Awatar użytkownika
    thegame
    Chorąży

Pochwały: 40

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez rafimoc » 25 Lipiec 2010, o 14:16

Ja wyrazilem swoje zdanie, tylko swoje.

ktos wybiera splita - OK
    ktos wybiera FBW - OK
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez slim shady » 25 Lipiec 2010, o 14:17

dpowiedzcie sami przed sobą: jestem poczatkujacy, wiec chyba powininem najpierw budowac podstawy a nie kopiowac treningi wspolczesnych kulturystow?? albo Jestem zaawansowany, ale dlaczego przy wadze 100kg podnosze malo?? Czyzby to oznaczalo, ze sie tylko spompowales, ale sily u Ciebie wcale lub jej znikoma czesc?? Najwidoczniej na to wyglada.

a kto kopiuje treningi współczesnych kulturystów ?? mało kto na forach ćwiczy 6-7 razy w tygodniu, i to nieraz 2 razy dziennie, i to jeszcze katując się superseriami, dropsetami itp

większości zależy na tym, żeby być dużym, więc targanie ton nie jest nikomu do szczęścia potrzebne.

Co się stało z kolegami, którzy twierdzili, że więcej niż 12 powtórzeń to pomyłka???

ile ludzi tyle opinii, jedni źle się czują na dużej ilości powtórzeń, a inni dobrze

wiele zależy od okoliczności więc trudno powiedzieć od górnie, że duża ilość powtórzeń jest zła czy dobra

wielu kulturystów robi duże ilości powtórzeń, żeby poczuć palenie

Być może skuteczniejsze pod względem siły na pewno, ale nie wiem czy masa idzie lepiej czy gorzej...

masa idzie od diety

ważne, żeby trening był ciężki i uszkadzał mięśnie

Kowalski będzie czuł się świetnie na FBW, natomiast Nowak będzie lepiej czuł się na splicie, a Iksiński będzie czuł się dobrze na obu systemach

Robie go aktualnie tylko ze wzgledu na lepsze urzezbienie taki byl cel:) kiedy robilbym mase bez zadnego zastanawiania sie FBW wieksza czesc roku po czym split gora-dol, nie inaczej.

polecam split taki w którym robimy tylko jedną partię na treningu, po za bicepsem i tricepsem które robimy razem i poświęcamy im osobny dzień

Trenuję teraz splitem z takim właśnie podziałem, ale sądzę, że połączenie góra - dół byłoby lepsze. Tak samo jak rafi nie zmienię planu, ponieważ mam go jeszcze tylko przez tydzień ;). Z efektów jestem zadowolony, ale mogłyby być lepsze ;)

Jak tak uważacie, że byłoby lepsze, to róbcie tak, jeden tydzień was nie zbawi.

Uważasz, że split jest do dupy, ale jesteś zadowolony z niego. Dla mnie trochę to dziwne.

Wszystkie metody, które pozwalają na ruszenie mięśni i pobudzenie ich do wzrostu są potrzebne i nie można powiedzieć, ze coś jest do dupy bo "Ja wole co innego" to samo ma się do tematu maszyny vs wolne ciężary są tacy, którzy chwalą jedno a inni drugie, bo na jednych działa jedno a na innych drugie. Kulturystyka to sport INDYWIDUALNY i na każdego działa co innego.
    Jesli ktoś lubi FBW to ok, ale inny powie, że split jest leszy i też ok. Podział góra dół moim zdaniem nie zdaje egazminu na dłuższą metę, ale tylko w moim przypadku, to samo ma się do FBW, ale nie twierdze, że te metody nic nie dają i są hoooyowe bo ich nie lubię, bo są okresy w roku gdy samo je stosuje.
    Trochę otwartości panowie i tolerancji.

W 100% popieram The Game
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

Postprzez rafimoc » 25 Lipiec 2010, o 14:26

co to za duzy osiłek, ktory podnosi malo?? robiac ciezkie cwiczenia na obciazeniach, ktore nawet nie przekraczaja 50% jego wagi, twierdzac przy tym ze " tak, czuje lepiej miesnie" tyle ze dla jego miesni to nieodczuwalne.

Ksztaltowanie duzej masy miesniowej, wiaze sie z duzymi ciezarami! nie mowie maxymalnymi, lecz duzymi!

I oczywiscie dla chlopa 100kg 50kg w martwym ciagu nie jest duzym ciezarem,zapewniam Was!! Jesli robi to cwiczenie regularnie i nie byl po zadnej kontuzji!!

To jest strach przed ciezarem, przed czyms co moze okazac sie lepsze, ale jak ktos chce wygladac przez caly rok tak samo, to jego wybor.

Co do wspolczesnych kulturystow i ich treningow, a malo to widujemy na forach ludzi ktorzy zaczynaja i od razu laduja 6 cwiczen na klatke, 5 cwiczen na plecy, 4 cwiczenia na bicepsy?? z czego i tak tylko 2 wykorzystaja poprawnie i z rezultatem! a cala reszta to bezproduktywne machanie!
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez slim shady » 25 Lipiec 2010, o 14:43

co to za duzy osiłek, ktory podnosi malo?? robiac ciezkie cwiczenia na obciazeniach, ktore nawet nie przekraczaja 50% jego wagi, twierdzac przy tym ze " tak, czuje lepiej miesnie" tyle ze dla jego miesni to nieodczuwalne.

pozwól, że każdy sam zdecyduje co jest dla niego odczuwalne

np. ja nigdy nie ćwiczę bicepsów na dużych ciężarach, bo znakomicie rozwijają mi się na mniejszych, podnoszę intensywność w postaci superserii

nikt nie mówi o zejściu na małe ciężary, bo zmniejszenie ciężarów to zielone światło dla utraty mięśni, tylko o logicznym doborze ciężaru,

dam przykład:
    Kowalski jest w stanie wycisnąć 250 kg wl 5 razy, ale na treningach nie przekracza 200 kg w seriach bo mu to nie potrzebne, bo w zupełności ten ciężar wystarcza mu do rozbudowy mięśni

Ksztaltowanie duzej masy miesniowej, wiaze sie z duzymi ciezarami! nie mowie maxymalnymi, lecz duzymi!

i o to mi chodzi, po co mamy nawalić na gry 110% swoich możliwości, jak wystarczy 80%

I oczywiscie dla chlopa 100kg 50kg w martwym ciagu nie jest duzym ciezarem,zapewniam Was!! Jesli robi to cwiczenie regularnie i nie byl po zadnej kontuzji!!

To jest strach przed ciezarem, przed czyms co moze okazac sie lepsze, ale jak ktos chce wygladac przez caly rok tak samo, to jego wybor.

Nie do końca zrozumiałem, do czego się odnosisz ??

Ja piszę w kontekście gości co wiedzą co robić, a nie ludzi z rocznym stażem i puszką gainera na karku.

Jak ktoś myśli, że machając różowymi hantlami zbuduje mięśnie, to może się zdziwić.

Co do wspolczesnych kulturystow i ich treningow, a malo to widujemy na forach ludzi ktorzy zaczynaja i od razu laduja 6 cwiczen na klatke, 5 cwiczen na plecy, 4 cwiczenia na bicepsy?? z czego i tak tylko 2 wykorzystaja poprawnie i z rezultatem! a cala reszta to bezproduktywne machanie!

kopiują z neta gotowe plany dla zaawansowanych i tak to się kończy
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez rafimoc » 25 Lipiec 2010, o 14:51

malo jasno sie wyrazilem, wiec cwiczenie duzych partii miesniowych w cwiczeniach ciezkich tj. siad,martwy ciag na malych obciazeniach mija sie z celem, podczas budowania masy!

Mozna zwiekszac intensywnosc itp wiadomo, szokowac w jakis sposob miesnie, jednak kiedy mamy zastoj dobrze by bylo zwiekszyc sile! da to nam wieksze mozliwosci rozwoju.

Wiec jesli ktos ma mase, ale sily nie bardzo to co on moze pokazac?? jasne, super dorzezbione miesnie o duzych rozmiarach.
    Od zawsze bylem zwolennikiem budowania masy poprzez budowanie sily wlasnie! Mozna dobrze wygladac i duzo dzwigac! Nie kult tylko napompowania i gloszacych wszem i wobec pozniej stereotypow ze duzy,ale tylko spompowany bo sily to on nie ma!

Wiec jak rozwijac cialo do duzych rozmiarow to takze i sile do pokaznych kg!
    Ale teraz to juz sie wszystko tak jakby zatarło,niestety.

Wiec ja to widze tak, ze:
    1. ogolno wzmocnienie na mniejszych ciezarach przy wiekszej ilosci pow.
    2. Budowanie podstaw (sila i masa dla ciezkich cwiczen)
    3. Zamiana cwiczen po danym okresie czasu i metod treningowych
    4. Dopracowywanie sylwetki

latwo sie pisze, a w praktyce te 4 punkty zajmuja cale lata!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Lord » 25 Lipiec 2010, o 14:59

ale nie każdemu zależy właśnie na sile
    jak ktoś ćwiczy amatorsko i chce tylko dobrze wyglądać to po co ma katować stawy i robić 200kg w przysiadzie i 300kg w MC ?
    Cel: 100+ kg, plecy jak szafa i na brzuchu krata :)
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Pochwały: 63

Postprzez slim shady » 25 Lipiec 2010, o 15:03

powiem tak

mało jest możliwe, żeby mieć duże mięśnie i nie mieć przy tym znacznej siły

trzeba od czasu do czasu robić cykle siłowe, żeby wskoczyć na wyższy poziom
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez rafimoc » 25 Lipiec 2010, o 15:04

Da sie zbudowac sile na 10pow, zalozmy odpowiednimi metodami, nie musza to byc 2 czy 3pow bo to tez jest niepowazne na dluzszy okres czasu.

Chodzi jedynie o diametralne wzmocnienie sie, dzieki temu mamy lepsze warunki do rozwoju!
    Jedynie pragne zwrocic uwage, ze duzy nie zawsze musi oznaczac slaby:)

rafimoc
    Generał broni

Postprzez rafimoc » 25 Lipiec 2010, o 15:06

Slim- dokladnie o ten poziom mi chodzi!

Rozwijajac sile, mozemy wiecej, dlatego przez pierwsze lata powinno sie skupic na podstawach! zeby do perfekcji opanowac te ruchy!

rafimoc
    Generał broni

PoprzedniaNastępna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość