Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Dieta i Zdrowe Odżywianie
  • Dieta na masę do oceny :)

Kulturystyka, fitness, trójbój siłowy, dwubój, sztuki walki, strongman czy inne sporty siłowe to nie tylko sam trening. To również odpowiednia dieta która jest podstawą w tym sporcie.

Moderator: Michał Bodzioch

Re: Dieta na masę do oceny :)

Postprzez Lord » 12 Grudzień 2010, o 12:43

no właśnie i jak to liczyć :)
    kupuje takie mrożonki 1kg i tam jest mix warzyw i kij wie ile to ma węgli na prawdę
    a to że prościej się je 1kg warzyw niż dwa worki ryżu to ja wiem :)
    chyba że na oko przyjąć że 10% warzyw to węglowodany
    Cel: 100+ kg, plecy jak szafa i na brzuchu krata :)
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Pochwały: 63

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez Kwachu » 12 Grudzień 2010, o 13:05

Warzywa maja duzo błonnika a jak wiesz on tez ma Kcal. I mlodsze warzywko mimo ze mają wage taka samą jak te stare to będa posiadac wiecej Kcal z racji ze są lepeij nawodnione i maja wiecej struktór strawnych natomiast wstarych te strótóry sa juz w pewnym stopniu nie strawne dla naszego ukąłdu trawiennego . Dalej zalezy jaka obróbke termiczną zastosujesz Gotowanie? Smazenie? Dudzenie? A może zjesz na surowo warzywko?
    Jak długo gotujesz(im dluzej tym wiecej kcal)?, czy dodales do wody zimnej czy juz sie gotujacej? Woda twarda czy mieka( im woda twardzasz tym ciezej bedziepozbyc sie pewnych wit.min i błonnika(celulozy ligniny...) co będzie ułatwiac przyswojenie. Dalej jesli będziesz w miałw diecie rozlinys traczkowe trzeba zwracać uwage na to ze zawierają celuloze i lignine które nie sa trawione, dlaej weglowodany neitrawioen czylui stachioza rafiznoza czy tez oligocukry. Dlaje inhibitory enzymów(głownei trustkowych), W sumei to juz zagłebiamy sie mocno w temat, wiekszosc amatorów na to nie zwraca uwagi. Czy tez garbniki i fityniany które blokuja wchłanianie minerałów itd.

Ja np teraz gotuje ryż(wkładam troche pozniej) wraz z warzywami, nei wiem czy poprawnie ale wieze ze witaminy/minerały ktore sa wypuszczane pzrez warzywa w pewnym stopniu moga byc wchłonieta do ryzu wraz z wodą(pamietajmy ze ryz ciagnie wode).
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez Lord » 12 Grudzień 2010, o 13:08

no wiem o tym
    ale dalej nie wiemy jaką przybliżoną liczbę węglowodanów w warzywach przyjąć?
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Postprzez Kwachu » 12 Grudzień 2010, o 13:39

Lord- skoro wiesz o tym, to teraz liczysz na jakich warzywach bazujesz, jak wyglada obróbka termiczna itd.
    I jestes w stanie mniwiecej wyliczyć, jak to będzie, nigdy dokaldnych liczb nie uzyszkasz bo jak widzisz wyzej jest to ciezkie do obliczenia.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Lord » 12 Grudzień 2010, o 14:05

a na jakich Ty bazujesz i jaki % węgla przyjmujesz?
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Postprzez slim shady » 12 Grudzień 2010, o 14:41

Ta metoda polecam z racji ze kiedy jemy duzo miesa powstaje kosmiczna ilosc toksyn, ja z przy długim stosowaniu diet opartych na miesie/ i wegli pochodzenia zwierzecego chodziłem strasznie zamulony, miaęłm wrazenei ze posiłki coraz gorzej sie trawia, czeste efekty laksacyjne. Po nieco zmienionej diecie znacznie sie poprawiło, dlatego polecam.

Jeśli w diecie spożywamy za mało warzyw i owoców w stosunku do białka to dochodzi do zakwaszenia organizmu, czyli szybszy rozkład aminokwasów i ujemny bilans azotowy.

Jestem zdania, że na amatorskim poziomie nie powinniśmy wliczać węglowodanów z warzyw. (zresztą zawodowcy też nie zawsze uwzględniają warzyw w okresie masy)
    a) Nic nam to nie da
    b) szkoda czasu
    c) trudno określić wartości

ps. Polecam przelicznik PRAL jeśli chodzi o zasadowość i kwasowość naszej diety.
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

Postprzez Kwachu » 12 Grudzień 2010, o 16:31

Panowie jesli komus pasuje jedzenie po 800g ryzu/kasz plus 150g płatków owsianych(tyle jadałem w szczycie formy) to bardzo prosze, ja wole inaczej rozłozyc, gdzie miejse znajdzie sie dla warzyw.
    Jelsi jecie w okolicach 2 g na kiogram masy ciała białek zwierzecych to weicie ile powstanie z tego toksyn , dlaje wspomniane przez Ciebie zakwaszenie.

Jesli ktoś z was bedzie ciagle przez ponad 6 miesiecy na dieicie to zobaczy swoje odczucia i zmieni troche nastawienie.

Lord - dałem Ci tyle podowiedzi ze sam mozesz teraz dobrac do siebie warzywa które będą w wiekszym procencie wykorzystane, nie daje Ci gotowej odpowiedzi wiec sam kombinuj... czekam nawnioski z twojej strony :)
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Lord » 12 Grudzień 2010, o 17:05

ja gotowe mix kupuje mrożone i do tego pomidory marchewki papryki itd jem na żywo :D
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Postprzez Kwachu » 12 Grudzień 2010, o 18:02

Lord - no można isc na łatwizne i sugerowac sie wartoscia z opakowania
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Arkito » 12 Grudzień 2010, o 18:19

To jak dorzucić warzywek gdzie się da i wszystko ok tak? Czekam na dalsze uwagi bo od jutra wprowadzam tą dietę :) Ps Dziękuję wszystkim :)
    Awatar użytkownika
    Arkito
    Starszy szeregowy

Miasto: Witonia
    Data urodzenia: 11 06 1990

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dieta i Zdrowe Odżywianie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość