Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Sila, Masa, Pompa :)

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Re: Sila, Masa, Pompa :)

Postprzez Menik » 1 Marzec 2011, o 23:18

Powinieneś zmienić stosunek do trenowania, bo wydaje mi się, że zmuszasz się do tego, piszesz, że nie potrafisz ćwiczyć dłużej niż 3 miesiące, skoro nie potrafisz się przemóc, żeby osiągnąć swoje założenia to po co chcesz ćwiczyć ? I przede wszystkim przestań słuchać "wszystkich" bo jak się dowiedziałeś na własnej skórze nie każdy ma pojęcie o tym co mówi. Co do treningu, proponuje trochę poczytać na pewno ci to nie zaszkodzi, a wiedza zawsze się przyda, jest sporo tematów na forum również o budowaniu, więc trochę więcej zaangażowania. Tyle z mojej strony, powodzenia.
    Menik
    Chorąży

Pochwały: 6

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez rafimoc » 1 Marzec 2011, o 23:23

Poniedziałek
    1. Klata płasko:
    - 4 x 10 rozpiętki << nie zaczynamy nigdy od rozpietek przy tak duzej partii miesniowej! jesli zalezy Ci na prawde na sile i masie
    - 4 x 10 na wąsko < a to co?? meczysz tricepsa,zeby za chwile zrobic szeroko? bezsens
    - 4 x 10 szeroko < zmeczony triceps - mniej sily - wieksza podatnosc na kontuzje
    2. Klata skos do góry:
    - 4 x 10 szeroko < ten triceps juz sil nie ma....
    3. Triceps:
    - 4 x 10 hantlami < I
    - 4 x 10 na wyciągu < JESZCZE
    - 4 x 10 talerz za glowe < W DODATKU
    moze porecze jak bede mial jeszcze siłe < GO BEZNAJDZIEJNIE DOBIJASZ - efekt? przetrenowanie

Środa:
    1. Plecy:
    cos tam na drążku z konikiem506
    - 4 x 10 hantlami < co hantlami? bo jest tysiac cwiczen na plecy z hantlami- tych podstawowych oczywiscie!
    - 4 x 10 wyciąg przed twarzą < szkoda czasu na takie pierdoly - zupelnie inne wektory dzialaja sil niz na drazku
    - 4 x 10 wyciąg za głowę < antyanatomiczny ruch dla Twych rotatorow
    - 4 x 10 wyciąg szerokie do siebie < a to?? co tzn? co to za cwiczenie? wioslowanie siedzac szerokim chwytem, czy co??

POZA TYM NAWET NIE UWZGLEDNILES CW.ZLOTEGO - MARTWEGO CIAGU.
    2. Biceps:
    - 4 x 10 hantlami < co hantlami? jak hantlami?
    - 4 x 10 sztangą < co sztanga, jak sztanga?
    - 4 x 10 modlitewnik < spoko, jako cw. kosmetyczne ale zapewne nie dbasz o tempo.
    - 21 sztangą - a to po cholere?? chyba sie bawisz damskimi ciezarami, skoro mozesz zrobic 12 serii na bicepsy (ktore sa cholernie male!!) + 21...

Piątek:
    1.Barki:
    - 4 x 10 przed twarzą na siedząco < o wiele potezniejszym cwiczeniem jest push press ew. millitary press
    - 4 x 10 za głowę, siedząco < beznadzieja, znow chcesz rozpieprzyc sobie rotatory? juz to robisz sciagajac drazek za glowe! teraz chcesz wlaczyc do tego ruch wypychajacy?? kaplica.
    - 4 x 10 hantlami na wrone <szkoda,ze kurwa nie na jaskolkexD - na jaka wrone? masz na silowni wrony?? nie ma takiego cwiczenia.
    - 4 x 10 sztanga do szyi < szkoda lokci - o wiele potezniejszy jest high pull do gornego brzucha
    2. Nogi:
    - przysiady ze sztangą < spoko, jedyne cwiczenie ktore dobrze Ci sie udalo wplesc w planie
    - wykroki ze sztangą < tez ok

A DWUGLOWE, GDZIE??!!! ZA MALO CW NA NOGI... W SPLICIE TEGO NIE ZROBISZ KONIEC KROPKA, NA PEWNO NIE W 3 DNIOWYM.
    3. Przedramię:
    - nadgarski < co nadgarstki?? jakie cw konkretnie?? przeciez tego jest multum!!

Generalnie jak dobrze Ci wyjdzie FBW to przedramiona beda zbedne - bo beda odwalaly mnostwo pracy przy innych cwiczeniach!
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Menik » 1 Marzec 2011, o 23:37

Jbc, też jestem ciekaw, co to za ćwiczenie
    - 4 x 10 hantlami na wrone
    :lol:
    Menik
    Chorąży

Pochwały: 6

Postprzez Diablo 88 » 2 Marzec 2011, o 11:35

hehehe :D dooobre :D chlopy!zapewne chodzi o unoszenie hantli stojac w opadzie tulowia... na wrone hehehe :D
    SPORT! SIŁA! NATURA!
    Awatar użytkownika
    Diablo 88
    Starszy Chorąży

Pochwały: 13
    Data urodzenia: 03 12 1988

Postprzez Ziox19 » 2 Marzec 2011, o 13:35

Witam nie wiem gdzie mam się zapytać i trafiłem tutaj :) jaki cykl byście mi doradzili na sucha masę ponieważ mam z tym problem i nie mogę osiągnąć dobrych wyników . Proszę o szybką odpowiedź z góry dzięki i pozdrawiam :)
    Ziox19
    Szeregowy

Miasto: Gniewkowo
    Data urodzenia: 02 02 1992

Postprzez rafimoc » 2 Marzec 2011, o 13:39

??

cykl?
    jedzenie, odpowiedni trening - tyle.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez tomeo » 2 Marzec 2011, o 17:43

hehehehe :D no fest sie usmialismy z konikiem506, rafimoc jestes dobry xD
    no ok, wiec jak juz pisalem to plan mojego kolesia ktory gdzies tak wyczail albo to jego zalozenie za tak bedzie dobrze.
    jak juz pisałem - klata + triceps zajebiscie na mnie dzialają bo pompe mam fest na tricu, tric zajebiscie rosnie do dzis co nie mozna powiedziec o bicu ktorego wlasnie myslałem ze za malo robie bo nie ma takiej pompy jak na tricu. najpierw na wasko potem na szeroko - wymysł kolesia który mówil ze jest tak ok, cóz kiedys tak nie robilem i dla mnie to jeden ciul bo przy odzywkach sila zawsze była.

plecy + picebs - plecy hantlami, tułowie w opadzie poziomo do lawki, oparcie reką o laweczke, kolano na laweczke , druga noga prosto i ciagniecie hantli z podłogi jakies 15 kg, jedna reka potem druga - chyba lepiej tego nie napisze :)
    na wyciągu plecy do siebie za głowe - dawalo rade ale widze po komentarzach ze nie za bardzo
    jeden tydzien na drązku drugi na wyciągu, wyciag szerokie(najszerszy plecy) do siebie - wiosłowanie tak, ale raczej waskie do brzucha siedząc - zajebista pompa, nic mi lepiej nie daje na plecy.
    bieps - coz po plecach zajebista pompa bica, dorypanie hantlami stojąc , ale wole podnosic obydwie hantle naraz niz osobno- lepsza pompa 10-12kg
    biceps sztangą prostą no chyba nie trudno sobie to wyobrazic, podnoszenie i jak przystało na mase powolne opuszczanie - bol zajebisty i pompa, ile kg? nie wiem na oko, oby dawało
    21 sztanga raz na miesiąc

bary - nie wiem co to jest push press ew. millitary press?
    robiłem normalnie na lawce siedzaco, podnoszenie sztangi niestety do 40kg bo jakos nigdy barów nie mialem silnych i nie lubilem ich robic to inna sprawa
    no i ta nieszczesna wrona :D - wymysł nazwy mojego kolesia, Diablo 88 ma racje, ale boczne podnoszenie, daje rade
    nie wiem co to jest? - jest high pull do gornego brzucha
    na nogi tyle moze jeszcze cos mymysle, ale nie lubilem ich robic bo kiedys musialem fest je napieniczac jak biegałem krotkie dystanse w sredniej budzie.
    martwy ciąg - brak pasa

Nowy krotki PLAN:

Poniedziałek - klata płasko
    Wtorek - Plecy-kaptury
    Czwartek - Biceps-triceps
    Piatek - Nogi

co drugi tydzien Klata - skos

daje rade ? :)
    tomeo
    Starszy kapral

Miasto: Szprotawa
    Data urodzenia: 27 03 1978

Postprzez rafimoc » 2 Marzec 2011, o 18:16

napisales obszernego posta, wiec musze sie zrewanzowac.

"martwy ciag - brak pasa" to DOBRZE, to BARDZO DOBRZE! - martwy ciag w pasie robi sie tylko podchodzac pod rekord! Cwiczac caly czas w pasie pozbawiasz 80% pracy miesni stabilizujacych, wiec BEZWZGLEDNIE to cwiczenie ma sie znalezc!

Wioslowanie jednoracz - OK, nie przeciaza osiowo kregoslupa, gdyz pracuje tylko jedna strona ciala - b. dobre cwiczenie, ale ciagnij sztangielke z ziemi z kazdym powtorzeniem! nie opieraj nogi o laweczke - nogi maja stac stabilnie na podlozu, a druga reka podpierasz sie o stojak/ew. sciane.

Barki - tez nie lubie robic niektorych cwiczen i co z tego?? zadna wymowka.
    Millitary press - Wyciskanie stojac
    Push press - Wyciskopodrzut ( wycisk stojac z wybicia z nog)

BARDZO ATLETYCZNE CWICZENIA,STANOWIACE PODSTAWE TRENINGU OBRECZY BARKOWEJ!!!

Bicepsy - wystarcza 3cw, odpowiednio skompowane a nie 10... to bezcelowe.

Pierwsze cw. zlote - Podciaganie na drazku wasko podchwytem (dlonie przy sobie!!) 6serii po 3pow, gdzie dbasz o tempo 10010 tj. 10s sie opuszczasz a 1s sie podciagasz - TAKIEJ POMPY BICEPSOW I BOLU JESZCZE NIE PRZEZYLES - ZAPEWNIAM CIE!!!

Drugie cw - to ciezka izolacja wielostawowa tj. Uginanie stojac, ale znow dbasz o tempo, tym razem 4010 - 4x8 (4s opuszczasz, 1s podnosisz)

Ostatnim cw - bedzie juz typowa kosmetyka, tu polecam jedno z dwoch:
    a) Modlitewnik malpim hakiem ( malpi chwyt + nadgarstek skierowany prostopadle do przedramion!)
    b) Uginanie o kolano

3x15, tempo 4010 - 4s opuszczasz, 1s podnosisz.
    I co najwazniejsze, ciezary maja byc odpowiednie - a jak masz problem z ich ustaleniem to: dla uginania stojac, wstawiasz ogranicznik 30% wzgledem przysiadu - mowiacy nam o tym, ze 30% ciezaru np. 100kg (Twoje obciazenie stosowane przy przysiadach) to ciezar odpowiedni dla bicepsow! Czyli 30kg i ponizej tej wartosci nie wolno Ci schodzic - to duze ulatwienie, bo jak przysiad bedzie ciezarowo szedl w gore to biceps tez.

Tricepsy po klatce to najgorsze co moze byc - bo nie zaaktywujesz dobrze tricepsow - wiecej niz pewne! bo sa juz zmeczone... wielu ludzi uwaza ze takie dobicie tricepsow po klatce to jest wlasnie to! w rzeczywistosci: gowno. Bo zmeczony triceps jest w stanie poslugiwac sie tylko malymi ciezarami, ze wzgledu na wczesniejsze przeciazenie wlokien szybkokurczliwym, wiec sila rzeczy bedziesz musial aktywowac tylko wlokna wolnokurczliwe - odpowiadajace za wytrzymalosc miesniowa, a takie w miesniach trojglowych ramion nie przewazaja!! Wiec bedzie to trening nieefektywny...

High pull chwytem rwaniowym - to cw. dynamiczne, zaczerpniete z arsenalu cwiczen olimpijskim - skupiajace sie na sile dynamicznej rwaniowej, czyli niezbednej sile generowanej w tym boju olimpijskim jakim jest rwanie, ale to cw. znalazlo rowniez zastosowanie w treningu kulturystycznym, gdyz angaz wiekszosci grup miesniowych jest szalenie istotny dla budowania czystej masy miesniowej!

I na dobicie barkow - juz by wystarczylo unoszenie bokiem w opadzie tulowia w wiekszej ilosci pow tj. 15-20 - NAJLEPIEJ jednoracz.

Poniedziałek - klata płasko
    Wtorek - Plecy-kaptury
    Czwartek - Biceps-triceps
    Piatek - Nogi

KOMPLETNIE ODERWANY PLAN OD JAKICHKOLWIEK ZASAD!

Masz 4 dni treningowe, wiec zagospodaruj je tak, zeby przynioslo to korzysci, bowiem:

dzien 1:
    Dwuglowe + gora grzbietu + gora klatki + bok barkow + szczyty bicepsow + sarkoplazma tricepsow
    Dzien 2:
    Czworoglowe + dol grzbietu + dol klatki + tyl barkow + masa bicepsow + masa tricepsow
    Dzien 3:
    wolne
    Dzien 4:
    Sila obreczy barkowej + kosmetyka klatki
    Dzien 5:
    Kosmetyka nog + kosmetyka plecow

PRZYKLADOWO!

Albo, lepsza opcja:
    Podziel cialo na 2 czesci: Gora, dol i:
    1 dzien: Gora
    2 dzien: Dol
    3 dzien: wolne
    4 dzien: Gora
    5 dzien: Dol

tzw. HBW (half body workout), gdzie beda inne cwiczenia w dniu gory i w dniu dolu dla poszczegolnych dni treningowych.

rafimoc
    Generał broni

Postprzez tomeo » 3 Marzec 2011, o 08:51

ok, no to jakos wdrążymy w zycie te cwiczenia, pozdro i dzieki, potem jeszcze napisze plam mojego znajomego, ktory byl mistrzem polski w czwórboju siłowym, (był wielki i z rzeźbą - co od razu mowie pisz plan :D) bo znalazlem notes z rozpiską, w sumie to mój plan sie wzorował na nim wiec wiele sie nie różni
    tomeo
    Starszy kapral

Miasto: Szprotawa
    Data urodzenia: 27 03 1978

Postprzez rafimoc » 3 Marzec 2011, o 10:24

czworboj - ?? eee.....

rafimoc
    Generał broni

PoprzedniaNastępna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość