Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Nasze Relacje
  • 16 lat 80kg|Dziennik treningowy by Huno

Testujemy na sobie: plany treningowe, diety, suplementy, odżywki, sterydy i prohormony. Prowadzimy dzienniczek i zdajemy relację. Zobacz jak ćwiczą prawdziwi twardziele.

Moderator: Michał Bodzioch

Re: 16 lat 80kg|Dziennik treningowy by Huno

Postprzez Diablo 88 » 4 Marzec 2011, o 14:13

Skup sie na literach bo czasem niemozna sie doczytac o co Ci chodzi.

nietwierdze ze moze i dla Ciebie niebedzie to dobre,ale sprobowac zawsze warto,a kiedy sie widzi porzadany efektm,niesmie sie o tym zapominac... -taka moja poezja dla Ciebie Kwachu ;)
    SPORT! SIŁA! NATURA!
    Awatar użytkownika
    Diablo 88
    Starszy Chorąży

Pochwały: 13
    Miasto: Wrocław
    Data urodzenia: 03 12 1988

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez rafimoc » 4 Marzec 2011, o 14:32

Pompa wyznacznikiem treningu - dobre,dobre:))

Wez hantel 2kg - zrob nim 10pow,tempem 4010 - krotki TUT, po czym od razu - 15pow tempem normalnym i na koniec 5powtorzen polowicznych - przetrenuj tak tricepsy, to doswiadczysz pompy jakiej w zyciu nie miales - LOL.
    Taki belkot podobny do tego,ktory wyczytalem w MD z tego miesiaca, gdzie naukowcy odryli ze wysilek na 30% obciazeniu CM jest bardziej hipetroficzny od 90% CM - co za idioci - inaczej ich nazwac nie mozna - 90% to ciezar submaxymalny a oni sugerowali,zeby nim zrobic 8-10pow!! kosmos... 90% to sa jakies 3-4pow nie wiecej! a nie kurva 10... malo tego, jako przyklad dali Jaya Cutlera, ktory tak wlasnie cwiczy przysiady i ma zalozone 185kg, no skoro 30% CM Cutlera to 185kg to kurva maksa on ma 616kg!!! smiech na sali.... pozniej naczyta sie tego dzieciak jeden z drugim zmierzy maksa na bicepsy 12kg i zacznie machac hantlami 3-4kg - LOL.

Dlaczego w kulturystyce trening jest mniej istotny? ciezko mi powiedziec, ale najprawdopodobniej dlatego ze wystarczy troche hormonow w strzykawce, zeby byla znaczaca poprawa - jesli sadzisz inaczej poczytaj FACHOWE pdoejscie do tematu osob z kulturystyki naturalnej! Tam sa treningi, ktorych w polowie nawet nie zrozumiesz... tam trening i dieta to podstawa! i sa rownie wazne...

Slusznie zauwazyles z tym brzuchem dr. Kaczki;] jestes spostrzegawczy - upatrujesz autorytetow w ludziach, ktorzy posilkuja sie hormonami z zewnatrz, a moze nawet peptydami!! brawo!! ja jestem przeciwny farmakologii - zaden wyznacznik. Gdyby on Tobie napisal ze ma tak po oczyszczeniu jelita, to bys lyknal to jak mlody pelikan - naiwnosc ludzka nie zna granic. A zeby nie byc goloslownym - Dr. Kaczka mial wiedze zerową w porownaniu z Vadimem, a jak sie skonczylo wiemy oboje...

Jezeli sobie chodzisz na tej biezni jak na spacerze...to lepiej juz jednak isc na ten spacer! zamiast bezsensownie tracic czas na przechadzke.

Upatrujesz wysilek beztlenowy/tlenowy w bardzo waskim spectrum, Aeroby tylko wtedy kiedy biegamy/jezdzimy itp itd budowanie miesni tylko wtedy, kiedy przysiadamy,ciagniemy itp... WYKONAJ TYPOWO STATYCZNE CWICZENIE W 2-KROTNIE SZYBSZYM TEMPIE NIZ ZWYKLE TO PRZEKONASZ SIE SAM NA SOBIE ZE NIE BEDZIE ROZNIC MIEDZY TYMI WYSILKAMI!!! ZADNEGO!!

Bo idac tym tokiem: to jesli ja wezme dwie hantle po 10kg i zaczne z tym spacerowac to dla Ciebie juz to beda wykroki chodzone tak??:) no przeciez nie ma takiego cwiczenia jak spacer z hantlami, ale to juz wedlug Ciebie bedzie wysilek beztlenowy - wiec jak okreslisz tak owe cwiczenie? no wlasnie...

Bez wegli zrobie MASE - uscislijmy BEZ PRZESADNEJ ILOSCI WEGLI!! Wieksza podaz bialka! budulec musi byc, bazujac na weglach w ilosciach jakie sie spotyka, sam sobie zaburzasz sekrecje hormonu wzrostu - ale Ty tego nie widzisz lub nie chcesz zauwazyc!
    Kulturysci jada splitem, no prawda... bo by sie zajechali jakby mieli zrobic konkretne FBW - back pump te sprawy - wiesz od anabolikow. Zaraz mi napiszesz ze Anaboliki to 5% sukcesu, ze liczy sie tylko sama dieta ;] no tak, dla kulturystow: trening to malo wazny czynnik, anaboliki tez - jedzenie najwazniejsze - yhymmm ;] Dieta to istotny czynnik, bardzo! ale bez hormonow w strzykawce nie byliby kulturystami - nie potrafisz tego pojąć??

Aha: rozumiem ze jakbym przeczytal 1 ksiazke w tej tematyce to juz mam upowaznienie do dyskusji? LOL.

Stestuj na sobie - sprawdzimy.

Wiesz co mowil Vincent Gironda? On sie nie klocil z ludzmi,kiedy mu mowili ze jego metody treningowe sa zle, nie potwierdzone badaniami itp, tylko " Sprawdz na sobie i pozniej mi powiesz jak bylo" - i o dziwo jego metody dzialaja do dzisiaj!! w kulturystyce naturalnej, bo pozniej weszla era sterydowa!! Ten czlowiek opieral sie o MATEMATYKE podczas wymyslania cwiczen!! o kąty! i niewatpliwie jest autorytetem, podobniez twierdzil: ze zjedzenie tuzina jaj daje efekt podobny do dianabolu!! i bynajmniej ludzie to stosowali i wygladali o wiele lepiej niz teraz !! pomimo najlepszych suplementow i steroidow.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332

Postprzez Kwachu » 4 Marzec 2011, o 15:11

Diablo 88 - postaram sie to poprawić :)
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez Kwachu » 4 Marzec 2011, o 16:12

Rafimoc – w jakim celu podajesz mi przykład z MD? Nie wiem ja tego nie czytam. W kulturystyce pompa jest wyznacznikiem przyrostu nie jedynym ale jest : W sumie Dr. Kaczka tez ćwiczył na takich śmiesznie małych ciężarkach. Może coś w tym jest – nie wiem nie wnikałem w to szczególnie wiec się nie wypowiadam.

Oki z chęcią poczytam o kulturystyce naturalnej , może zmiennie zdanie – podlesi tytuł.

Dr. Kaczka jest moim autorytetem? Od kiedy? Napomknąłem tylko że u niego występuje taki :problem”
    Zle zrozumiałeś ludzie po oczyszczeniu jelita tracą z wagi i z pasa, a temat ludzi na wspomaganiu to zupełnie co innego, ja podałem tylko przyczyny jakie mogą być „nadwagi „ brzusznej bądź wydętego brzuch.

rafimoc napisał:Upatrujesz wysilek beztlenowy/tlenowy w bardzo waskim spectrum, Aeroby tylko wtedy kiedy biegamy/jezdzimy itp itd budowanie miesni tylko wtedy, kiedy przysiadamy,ciagniemy itp... WYKONAJ TYPOWO STATYCZNE CWICZENIE W 2-KROTNIE SZYBSZYM TEMPIE NIZ ZWYKLE TO PRZEKONASZ SIE SAM NA SOBIE ZE NIE BEDZIE ROZNIC MIEDZY TYMI WYSILKAMI!!! ZADNEGO!!

Ale zrozum że to jest w każdej książce do której zaglądniesz z fizjiologi wysiłku fizycznego, to co ty piszesz jest nie możliwe. Po raz kolejny jestem zaskoczony ze nei przeczytałeś wolno i ze zrozumieniem mojej wypowiedzi.

rafimoc napisał:Bo idac tym tokiem: to jesli ja wezme dwie hantle po 10kg i zaczne z tym spacerowac to dla Ciebie juz to beda wykroki chodzone tak??:) no przeciez nie ma takiego cwiczenia jak spacer z hantlami, ale to juz wedlug Ciebie bedzie wysilek beztlenowy - wiec jak okreslisz tak owe cwiczenie? no wlasnie...

Zauważ tez ze jelsi bierzesz hantle i chcesz z nimi isc to wykonujesz wysiłek długo trwały np. 1h a nie do jednej minuty, ORGANIM NIE ZDAZY SIĘ PRZEŁACZYC NA GLIKOLIZE TLENOWĄ!!!
    Całkowicie nie czytasz co ja piesze albo nie rozumiesz co pisze. Możesz trzymać handelki w ręce, założyć plecak i biegnąć z nim a wysiłek ten będzie tlenowy a pobór energii będzie się odbywał kolejno glikoliza tlenowa- glikoliza beztlenowa- ATP+PC czyli organizm pozyska z 3 cykli energie, ale to najwięcej z glikolizy tlenowej będzie pozyskiwane. Na pzryszłośc nie wymsylaj ekstremalnych przykładów, bo popadamy w skrajność.

Pytanie gdzie jest przesadna granica węgli? Ja zawsze mówiłem żeby ustalić na stałym poziomie białka i tłuszcze a reszta regulowana ma być węglowodanami wiec jak się zastosujesz do tego to po przez wygład w lustrze i wagę możesz widzieć co się dzieje z twoim poziomem tkanki tłuszczowej i w ten sposób dodajesz bądź ujmujesz węgle.

To ze kulturystyka opiera się głownie na anabolikach to nic nie poradzimy, takie czasy wyścig lekarzy a nie ludzkiego organizmu.

Szczerze jak byś przeczytał książkę to byś zmienił zdanie, chyba że zaliczasz się do grona osób tzw nie reformowalnych którzy mają swoje zdanie i trzymają się jego mimo ze nie ma to pokrycia, a jeśli zaglądniesz do ksiązki to jest inaczej niż ty piszesz
    Jeśli chce Ci podać książkę to nie robie Ci tego na złośćJ

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu (tom 1) pod redakcja Gawęckiego- jest teraz nowe wydanie za 45zł już możesz kupić – ksiązka jest dość zrozumiałym jerzykiem napisana
    Kompleksowe zwiększanie siły mięśniowej sportowców - Zbigniew Trzaskoma, łukasz Trzaskoma – jest tam zawarta f.człowieka – reszty nie czytałem ale wiem że bardzo fajnie wszystko opisane
    Prof. TADEUSZ AMBROŻY – Trening holistyczny – tez ksiązka OK. –( mam z nim zajecia)

Fizjologia człowieka w zarysie Zbigniew Trzaskoma, łukasz Trzaskoma
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez chunga » 4 Marzec 2011, o 16:18

No dobra ACT!!! -Ja lubię nowe wyzwania, to popróbuje tego -ale jak to się ma w przeplatance z typowym treningiem siłowym??? ,bo wydaje mi sie ,że gorzej z regeneracją ???
    Jezeli chcecie mnie namowic tylko i wyłącznie na robienie na ACT to sie nie dam ,jestem pewiem że masa idzie po takich kombinacjach w dól .Ja juz próbowałem serii podwójnych ,potrójnych czy superserii ,człowiek od tego słabnie i traci mase mięsniową ,przynajmniej ja miałem takie odczucia ,no albo cos robiłem żle.Wrzucić jeszcze do tego diete redukcyjna i cała praca idzie na marne, a człowiek zamienia sie w wieszaka na ubrania.
    O--O O--O
    chunga
    Starszy sierżant

Pochwały: 13

Postprzez Huno » 4 Marzec 2011, o 16:25

Takie coś skleciłem.
    A.
    Przysiad
    Mc rwaniowy
    Push press
    Drążek nachwyt
    High pull chwytem rwaniowym
    Poręcze
    Kosmetyka:Boczne barki+triceps+tylne barki+biceps

B.
    Przysiad
    Żuraw
    Dzien dobry
    Push press
    Drążek nachwyt
    Rwanie sztangielki jednorącz
    Poręcze
    Kosmetyka:czworogłowe + łydki

Do wszystkiego 3 serie po 15 powtórzeń
    Za tydzień zmiana na 4 serie i 10 powtórzeń.
    Dalej pozostaje przy 4 seriach i 10 powtórzeniach.
    Awatar użytkownika
    Huno
    Starszy sierżant

Pochwały: 4
    Miasto: Nakło nad Notecią
    Data urodzenia: 08 02 1995

Postprzez rafimoc » 4 Marzec 2011, o 16:28

"Rafimoc – w jakim celu podajesz mi przykład z MD? Nie wiem ja tego nie czytam. W kulturystyce pompa jest wyznacznikiem przyrostu nie jedynym ale jest : W sumie Dr. Kaczka tez ćwiczył na takich śmiesznie małych ciężarkach. Może coś w tym jest – nie wiem nie wnikałem w to szczególnie wiec się nie wypowiadam."

Wlasnie w takim celu, abys zobaczyl jak absurdalne potrafią byc czasopisma i wpolczesna kulturystyka - chcesz budowac mase miesniowa bez sily? prosze bardzo do pewnego momentu - niestety.

"Zauważ tez ze jelsi bierzesz hantle i chcesz z nimi isc to wykonujesz wysiłek długo trwały np. 1h a nie do jednej minuty, ORGANIM NIE ZDAZY SIĘ PRZEŁACZYC NA GLIKOLIZE TLENOWĄ!!!"

i znow - nie ide z hantlami 1 minute, tylko dokladnie tyle samo co bez nich- w ramach treningu aerobowego - to tez jest juz wysilek beztlenowy? mimo ze:

a) male hantle nie sa w stanie sprawic ze opoznie swoje tempo
    b) czas jest dokladnie rowny sesji aerobowej

"Możesz trzymać handelki w ręce, założyć plecak i biegnąć z nim a wysiłek ten będzie tlenowy a pobór energii będzie się odbywał kolejno glikoliza tlenowa- glikoliza beztlenowa- ATP+PC czyli organizm pozyska z 3 cykli energie, ale to najwięcej z glikolizy tlenowej będzie pozyskiwane. Na pzryszłośc nie wymsylaj ekstremalnych przykładów, bo popadamy w skrajność."

No wlasnie, skoro bedzie tlenowy to na jakiej podstawie wysnuwasz wnioski ze trening z ciezarami w obwodzie, jest jasno podpiety pod: wysilek beztlenowy?
    Skoro czas sesji i tetno sie zgadza!

"To ze kulturystyka opiera się głownie na anabolikach to nic nie poradzimy, takie czasy wyścig lekarzy a nie ludzkiego organizmu"

Czasy glupcow i nierobow z porozpierdalanymi stawami.

"Szczerze jak byś przeczytał książkę to byś zmienił zdanie, chyba że zaliczasz się do grona osób tzw nie reformowalnych"

uwielbiam poznawac "nowe" rzeczy, ale rownoczesnie nie znosze szufladkowania - dla przykladu: gdybys zobaczyl jedno cwiczenie na bicepsy i jego charakterystyke to bys zmienil zupelnie trening - pisze to szczerze. Wiekszosc osob zle robi ta partie miesniowa, pomimo stazu, pomimo cykli, pomimo najlepszej diety!

Cwiczenie: Perfekt Curl
    Yt: http://www.youtube.com/watch?v=oOgLBUsdIYs

Opis i porownanie:
    "Jak wykonać je poprawnie:

- Stańcie w pozycji technicznej i chwycić sztangę jakbyście robili normalne uginania
    - Odchylcie się do tyłu tylko poprzez ugięcie kolan. Bez hiperekstensji grzbietu czy bioder. Odchylcie się do tyłu tak daleko jak to możliwe, przy jednoczesnym utrzymaniu pełnej stabilności i pozycji technicznej. Na początku będzie to zapewne tylko 10 stopni. Postęp przyjdzie w miarę z opanowywaniem ćwiczenia.
    - Rozpocznijcie uginanie poprzez klasyczny ruch po okręgu.
    - Po pokonaniu bezwładności [ok. 2.5cm] zacznijcie prostować pozycję przy jednoczesnym uginaniu sztangi ruchem po okręgu.
    - Osiągacie pkt. środkowy, który wygląda tak samo jak jego odpowiednik w klasycznym uginaniu.
    - Zacznijcie pochylać się do przodu poprzez cofnięcie bioder, przy jednoczesnym uginaniu sztangi ruchem po okręgu i utrzymywaniu pozycji technicznej.
    - Osiągacie pkt. szczytowy gdzie sztanga jest w końcu blokowana.
    - Ściskacie biceps
    - Zaczynacie fazę ekscentryczną używając odwrotnej kolejności.

Wskazówka: Łokieć pozostaje nieruchomy. Całe ciało się porusza - łokieć pozostaje w relatywnie tej samej pozycji [oprócz poruszania się w dół i w górę via ruch kolan, który powoduje promienisty ruch łokcia z osią symetrii w podłodze, ale nadal to reszta ciała wykonuje ruch, nie łokieć]."

"Lista zalet w porównaniu do klasycznego uginania:

Perfect Curl: Prawidłowa pierwsza faza ruchu z praktyczną i nie-zerową siłą odziałującą na biceps.
    Klasyczne Uginanie: Owej fazy ruchu - brak.

Perfect Curl: Prawidłowa ostatnia faza ruchu z +- 3/4 siły maksymalnej skierowanej na biceps
    Klasyczne Uginanie: Mocno zredukowany zakres ostatniej fazy.

Perfect Curl: 170 stopniowy zakres ugięcia łokcia.
    Klasyczne Uginanie: 100 stopniowy zakres ugięcia łokcia.

Perfect Curl: Praca obu głów w trakcie bezruchu ciała jak i przenoszenia ciała w przestrzeni
    Klasyczne Uginanie: Praca obu głów w trakcie bezruchu ciała

Perfect Curl: Niska amplituda sił działających na biceps. Ciągła praca w optymalnej strefie.
    Klasyczne Uginanie: Duża amplituda sił działjących na biceps.

Perfect Curl: Nie zależy od wagi ćwiczącego. Zmiana sił sprzyja prawidłowej technice!
    Klasyczne Uginanie: Bardzo zależne od wagi ćwiczącego. Zbyt duże obciążenie na sztandze przeważy ciało do przodu, niszcząc odpowiednią technikę.

To co widzicie powyżej to miażdżace zwycięstwo Perfect Curl nad Klasycznym Uginaniem"

Autor: Puma

Teraz mi pokaz, choc 3 osoby ktore znaly to cwiczenie wczesniej...juz wczesniej je wklejalem do dzialu trening - dalej twierdzisz ze kulturystyka z anabolikami to "takie czasy" to jest po prostu niewiedza.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Kwachu » 4 Marzec 2011, o 16:44

chunga - nalezy dopasowac diete wtedy moze w przyapdku treninguy siłewego dochodzić do ubytku masy.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez rafimoc » 4 Marzec 2011, o 16:51

chunga napisał:No dobra ACT!!! -Ja lubię nowe wyzwania, to popróbuje tego -ale jak to się ma w przeplatance z typowym treningiem siłowym??? ,bo wydaje mi sie ,że gorzej z regeneracją ???
    Jezeli chcecie mnie namowic tylko i wyłącznie na robienie na ACT to sie nie dam ,jestem pewiem że masa idzie po takich kombinacjach w dól .Ja juz próbowałem serii podwójnych ,potrójnych czy superserii ,człowiek od tego słabnie i traci mase mięsniową ,przynajmniej ja miałem takie odczucia ,no albo cos robiłem żle.Wrzucić jeszcze do tego diete redukcyjna i cała praca idzie na marne, a człowiek zamienia sie w wieszaka na ubrania.

Prawde piszesz - supersety,disety,trisety nadaja sie do tworzenia masy plastycznej - podkreslania walorow, ale nie dla sily i poprzez to budowania masy totalnej!

Pytania co oznacza dieta redukcyjna?
    Kiedy utrzymujesz dobra sylwetke przez wiekszosc roku, to dla lepszej definicji wystarczy LEKKO ograniczyc wegle, LEKKO podbic tluszcze i SREDNIO podbic bialko,wtedy to ma sens. Jesli wiekszosc roku zalewasz sie weglami i przychodzi magiczny okres redukcji, (kiedy to defakto dopiero wtedy korzystasz z anabolicznosci swojego organizmu, bo spozywasz o polowe mniej wegli a bialka wywindowane w gore) to nie jestes w stanie zrobic treningu b.intensywnego obwodowego - jedziesz na pol-pustym baku.

Dlatego, nigdy nie zrozumiem ludzi, ktorzy kiedy sie zalewaja mowia ze robia mase i zaczna to spalac na redukcji - beznadziejne podejscie zupelnie.

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Kwachu » 4 Marzec 2011, o 17:05

-Ja pisałem już wielokrotnie że czasopisma kulturystyczne to większość sponsorowane artykuły które mają tylko napełnić kieszeń pewnym ludzią. Wiec nic odkrywczego mi nei pokazujesz

-Czyli według Ciebie jeśli założymy obciążniki na nogi/rece i będziemy szli to wysiłek będzie bez tlenowy bo mam dodatkowe obciążenie. NIE, na tej drodze się to nie odbywa, mam wrażenie ze źle rozumiesz na czym polega cały proces oddychania komórkowego.
    Poszukaj sobie w książce jak to wygląda, nie mam już ochoty opisywać tego.

-Czyli wszyscy zawodowi sportowcy są leniami !!! Wszyscy sprinterzy, kulturyści, biegacze narciarscy itd. Powiem Ci że chciał bym być taki „leniem”.

-Sam nie znam tego ćwiczenia i widzę je pierwszy raz. Każdy organizm ma swoje możliwości genetyczne i pewnych barier nie przeskoczysz, nie da się ważysz 120kg z poziomem 7%BF bez stosowania sterydów, no niestety choćbyś rozmaite ćwiczenia znajdował choćbyś jadł polędwicę wołową po kilogramie dziennie, i regenerował się miedzy posiłkami to się nie da.

PS. Popracuj trochę nad słownictwem bo jak czytam twoje posty to się az roji w nich od rozmaitych przekleństw, a kto jak kto moderator powinien o top dbac
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze Relacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość