Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • TRENING - Szybkie pytania

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Re: TRENING - Szybkie pytania

Postprzez fallenursus » 17 Marzec 2011, o 15:59

Stary pryku masz 100% racji:)
    osobiscie nigdy nie robie tych samych cwiczen na nastepnym treningu co trening wczesniej.
    Trsningi takie jak proponuje rafi sa dobre ale do pewnego stopnia jak i rowniez zalezne od zaawansowania cwoczacego czy jego celu. Tytaj jak widE wszystkim zalezy na sile:) a to raczej z kulturystyka ma malo powiozane. W kulturystyca wyglada sie jakby podnosil dwie tony a podnosisz tylko tone:)
    W zadwn sposob nie chce nwgowac forum na ktorym sam sie udzielam ale uwazam ze95% uczeszczajacych tutaj niestety nadaje sie tylko i wylacznie na fbw czy pushh/pull czy jaki kolwiek inny wariant tego. Byc moze dlatego tak popularne.
    Za bledy sorry bo podczas waszego dnia wylacznie pisze z fona:)
    Image
    lepsze zdrowie za pomoca chemi
    visiting Mod :)
    wali mnie dieta.to dobre dla maminsynkow i lalusiow
    Awatar użytkownika
    fallenursus
    Młodszy chorąży

Pochwały: 32
    Miasto: montreal
    Data urodzenia: 11 04 1974

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez chunga » 17 Marzec 2011, o 16:18

fallenursus napisał:Stary pryku masz 100% racji:)

starą mam tylko datę urodzenia w metryce ha ha!
    O--O O--O
    chunga
    Starszy sierżant

Pochwały: 13

Postprzez fallenursus » 17 Marzec 2011, o 16:25

Wylacz hot key control w catalyst'ach w panelu sterowania twojej karty graficznej to wtedy nie nie bexzie ci wyskakiwac gupie okienko:)
    Image
    lepsze zdrowie za pomoca chemi
    visiting Mod :)
    wali mnie dieta.to dobre dla maminsynkow i lalusiow
    Awatar użytkownika
    fallenursus
    Młodszy chorąży

Pochwały: 32
    Miasto: montreal
    Data urodzenia: 11 04 1974

Postprzez rafimoc » 17 Marzec 2011, o 16:25

"Już tak nie jedźcie na te izolacje - jednak szanujący się kulturyści i to wiekszośc z nich je robią" - mowa jest zawsze ciagle o tym samym, zeby treningu NIE PRZESYCAĆ izolacjami, a nie zeby je calkowicie wykluczyć.

"ale czasami trzeba miesień stymulowac w inny sposób, pobudzic do pracy bezpośrednio ,żeby krew tylko tam napłynęła i spompowała miesien do maxa" - istnieją tzw izolaty wielostawowe, wl,skosy itp itd - doskonale dotykajace docelową partie + rozne tego kombinacje np lawka poziomo wykonana gilotynowo. Jestem za kosmetyką i tez wielokrotnie pisalem o tym, zeby ja zmieniac co miesiac zeby nie ulec monotonii.

"Zauważyłem ,że tu na tym forum panuje jakas obsesja na FBW i cwiczenia złożone ,ale to nie jest jedna, jedyna droga i nic wiecej." - jedyny WLASCIWY kierunek dla opcji 3-dniowych - taka prawda, poza tym zawsze pisze o tym, zeby najpierw wykorzystac potencjal danego cwiczenia na maxa, zeby wprowadzac jakies kolejne w mysl " Jesli nie robisz przysiadu 3 lata to co Ty mozesz o nim wiedziec?" chodzi o to ze w trakcie naszego stazu sztanga zacznie wybierac najoptymalniejsza dla siebie droge i tak: poczatkujacym bedzie padac wszystko : rdzen (prostowniki + brzuch), miesnie grzbietu, barkow a na koncu o dziwo nog, a dlaczego? BO WSZYSTKO MAJA SLABE! rdzen w szczegolnosci, kim jest osoba poczatkujaca? kazdy mysli ze jak trenuje 8 lat to jest juz Bog wie jak zaawansowany - BLAD! Wlasciwie to jedynie wartosc ciezaru mowi nam jasno i klarownie o czlowieku, zrobiles dwuwage w przysiadzie - OK to oznacza ze DOPIERO zaczales czuc to cwiczenie;] I nie chodzi tu o to zeby sie nafaszerowac anabolikami, tylko dojsc do tego na sucho!

"Czytam tutaj te posty Rafiego i chłop dobrze gada i w zasadzie wie co gada" - milo mi

"ale z tym ,żeby robic tylko złożone ,żeby nie trenowac mięsni brzucha ,bo pracuje przy właśnie tych cwiczeniach złożonych ,żeby nie robic aerobów tylko ACT -nie moge się zgodzic!" - i to mi sie podoba! Masz do tego pelne prawo, jednakze spojrz na to z tej strony:

Co da czlowiekowi zrobienie 4 cw na brzuch 2x w tyg, kiedy nie ma silnych miesni wewnetrznych?? Wiesz co chce przekazac? Tylko tyle a w zasadzie AZ tyle, ze najpierw trzeba wzmocnic caly rdzen by moc dokonczyc dzielo - wszelakie cwiczenia na brzuch nie trenuja go DOGLEBNIE na tyle mocno co przysiady,martwe bez pasa itp - mimo tego, ze sa na to UKIERUNKOWANE - to jest jedynie ostatni szlif.

Co do ACT vs aeroby - uwierz zbyt wiele widzialem redukcji na zasadzie: " zgubilem 10kg wagi i przy okazji 8kg miesni" wiekszosc nawet nie wie po co robi redukcje, mysli ze jak zrobi 20kg "masy" to pozniej moze sobie jezdzic na rowerku zeby odkortyzolowac organizm i zgubic zbedne kg w takim srodkowisku powstałe. To droga do nikad. Jakby nie mozna bylo caly rok dobrze wygladac, jedynie w porach zimnych dowalic kalorii ale nie zatracajac sie przy tym! Ja widze 2 drogi:

1. FBW 3-dniowe + w okresie wakacyjnym ACT, dla poprawienia sylwetki
    2. Ogarniety split 4-5dniowy + w okresie wakacyjnym ACT

A nie:
    split 3-dniowy, w porach zimnych zrobienie 10-12kg tluszczu na super massach, mutant massach i innych scierwach a przed wakacjami katowanie 60min zbednych aerobow;]

A zeby nie byc goloslownym - wiekszosc PAN na silowni przeprowadze redukcje w sposob jezdzenia na rowerku i gadania przez telefon :) i pozniej marudzenie ze chodze juz przeciez 2 miesiac i nic nie idzie... zamiast wziasc sie za porzadny obwod, ktory ujedrni kazda czesc ciala + poprawi ZNACZACO kondycje...

A skoro to nadal malo to warto dodac ze interwaly sa WYSILKIEM BEZTLENOWYM i udowodnione ze sa o wiele skuteczniejsze od zwyklych aerobow;] wiec ta paplanina ze wysilkiem beztlenowym nie zredukujemy jest o kant...itp itd:)

"Mało ,że powinniśmy robic brzuszki i aeroby ,to jeszcze powinnniśmy upawiac innne sporty i to obowiazkowo! -sama słownia spowoduje to ,że czlowiek w pewnym momencie nie bedzie wiedział jak swoja siłe i mięsnie wykorzystac w innych sportach ,bo one nie bedą tego po prostu nauczone."

do brzuszkow i aerobow sie wypowiedzialem wyzej:) co do innych sportow, nie wiem czy zauwazyles ale jesli w FBW rozplanujemy podrzuty,rwania,high pulle itp to nie jest to nic innego jak: CWICZENIA OLIMPIJSKIE dynamiczno-silowe ;] dzieki ktorym nie jestesmy wielkimi koniami bez koordynacji, ale rowniez jestesmy skoczni,szybcy,dynamiczni - taki jest caly sens FBW - nie tylko przysiady i martwe, ale rowniez warto zadbac o takie cwiczenia dynamiczne, ktore czesto rozpisuje - poczynajac od Push pressu, gdyz jest stosunkowo najlatwiejszym z calej tej puli cwiczen. Oczywiscie szybki marsz do silowni/z silowni rowniez wskazany :) nie w formie aerobow ale w formie odtoksyfikowania organizmu po ciezkim treningu - droga: skatuje sie raz w tygodniu i pozniej bede tydzien lezal - jest niewlasciwa!! zatracamy koordynacje, szybkosc.. jestesmy otylymi 3-dniowymi splitowcami, ktorzy sie poruszaja jak paczki w masle :) a jezeli teraz uwazasz ze klamie, to rozejrzyj sie na swojej silowni - wybierz najwiekszego z nich wszystkich i zaproponuj mu zeby wykonal zarzut na 100kg - czyli niejednokrotnie ciezar, ktorym wyciskaja na barki albo robia francuza:) i powiedz mi jaki bedzie rezultat;]
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez rafimoc » 17 Marzec 2011, o 16:59

a jeszcze dopisze chunga - moglbym Ci podac caly stek izolacji, dzieki ktorym znaczaco bys poprawil swoje obwody, nie byly by to standarty jak na wiekszosci for sie rozpisuje;]

Dla przykladu : wiekszosc osob traci na obwodzie ramion, robiac tylko bicepsy i tricepsy standartowo(tez tak robilem), ale nie doceniaja potencjalu PRZEDRAMION! dlaczego? dlatego, ze oprocz trenowania m.ramienno-promieniowych poruszamy rowniez miesnie ramienne, ktore znajduja sie tuz pod tricepsami ;] rozwiniecie ow miesni skutkuje 2-3cm wiekszym obwodem!:) A czesto jest tak ze osoba ma blisko 50cm w rece, ale miesnie ramienne rozwiniete dalej na poziomie poczatkujacym, czyli defakto na takim, kiedy zaczynala cwiczyc na silowni, a co to oznacza? slaby miesien ramienny to rowniez slaby ramienno-promieniowy one ze soba wspolgraja - wiec jesli to jest slabe to dochodzi do : zerwania bicepsow lub przykrych kontuzji nadgarstkow - 1 ogniwo jest najslabsze i sypie sie jak domino:) dlatego warto wiedziec takie rzeczy.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez chunga » 17 Marzec 2011, o 17:22

he he Ciebie to się nie przegada ,nawet jeszcze nie zdążyłem wszystkiego przeczytac :)
    Mi to troche przypomina pewnego trenera od wyciskania leżąc z Kamiennej Góry -wiesz o kim mówię :)
    Ciekaw jestem jak teraz po 3 latach wasza rozmowa by wyglądała i kto kogo by przegadał :)
    O--O O--O
    chunga
    Starszy sierżant

Pochwały: 13

Postprzez rafimoc » 17 Marzec 2011, o 17:37

Ten trener ma spora wiedze i doswiadczenie:) niewatpliwie i jest to niepodwazalne.

Ja jedynie w swych postach zwracam szczegolna uwage na ZDROWIE poprzez wzmacnianie calego ciala, zeby nie dochodzilo do niezrownowazonych balansow silowych.

rafimoc
    Generał broni

Postprzez SportyBoy » 17 Marzec 2011, o 18:14

wracając do mnie, to powiem Wam, że mam swoją siłownię z niskim sufitem i nie dam rady robić ćwiczeń olimpijskich i co teraz?
    Awatar użytkownika
    SportyBoy
    Sierżant

Pochwały: 1
    Miasto: Człowiek Północy
    Data urodzenia: 22 05 1984

Postprzez rafimoc » 17 Marzec 2011, o 18:19

a co niski sufit do np High Pulla?? ;]

Do samego power cleanu??

rafimoc
    Generał broni

Postprzez SportyBoy » 17 Marzec 2011, o 20:37

nie mogę np wyciskać stojąc.. więc muszę usiąść i już izoluję nogi, o to mi chodzi. od poniedziałku polecę tą legendarną A6W po treningu siłowym który będzie 3x w tygodniu i w dni nietreningowe pod l-karnitynke liquid 1500mg 2x dziennie. zwiększę ilość powtórzeń do ok 20 i będę co tydzień zmieniał zestaw ćwiczeń i zobaczymy co z tego będzie po tych 42 dniach. potem planuję pod Horse Power polecieć z Armagedonem na łapy. trzeba kombinowac bo jest stagnacja i trochę fatu do spalenia..
    Awatar użytkownika
    SportyBoy
    Sierżant

Pochwały: 1
    Miasto: Człowiek Północy
    Data urodzenia: 22 05 1984

PoprzedniaNastępna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość