"Już tak nie jedźcie na te izolacje - jednak szanujący się kulturyści i to wiekszośc z nich je robią" - mowa jest zawsze ciagle o tym samym, zeby treningu NIE PRZESYCAĆ izolacjami, a nie zeby je calkowicie wykluczyć.
"ale czasami trzeba miesień stymulowac w inny sposób, pobudzic do pracy bezpośrednio ,żeby krew tylko tam napłynęła i spompowała miesien do maxa" - istnieją tzw izolaty wielostawowe, wl,skosy itp itd - doskonale dotykajace docelową partie + rozne tego kombinacje np lawka poziomo wykonana gilotynowo. Jestem za kosmetyką i tez wielokrotnie pisalem o tym, zeby ja zmieniac co miesiac zeby nie ulec monotonii.
"Zauważyłem ,że tu na tym forum panuje jakas obsesja na FBW i cwiczenia złożone ,ale to nie jest jedna, jedyna droga i nic wiecej." - jedyny WLASCIWY kierunek dla opcji 3-dniowych - taka prawda, poza tym zawsze pisze o tym, zeby najpierw wykorzystac potencjal danego cwiczenia na maxa, zeby wprowadzac jakies kolejne w mysl " Jesli nie robisz przysiadu 3 lata to co Ty mozesz o nim wiedziec?" chodzi o to ze w trakcie naszego stazu sztanga zacznie wybierac najoptymalniejsza dla siebie droge i tak: poczatkujacym bedzie padac wszystko : rdzen (prostowniki + brzuch), miesnie grzbietu, barkow a na koncu o dziwo nog, a dlaczego? BO WSZYSTKO MAJA SLABE! rdzen w szczegolnosci, kim jest osoba poczatkujaca? kazdy mysli ze jak trenuje 8 lat to jest juz Bog wie jak zaawansowany - BLAD! Wlasciwie to jedynie wartosc ciezaru mowi nam jasno i klarownie o czlowieku, zrobiles dwuwage w przysiadzie - OK to oznacza ze DOPIERO zaczales czuc to cwiczenie;] I nie chodzi tu o to zeby sie nafaszerowac anabolikami, tylko dojsc do tego na sucho!
"Czytam tutaj te posty Rafiego i chłop dobrze gada i w zasadzie wie co gada" - milo mi
"ale z tym ,żeby robic tylko złożone ,żeby nie trenowac mięsni brzucha ,bo pracuje przy właśnie tych cwiczeniach złożonych ,żeby nie robic aerobów tylko ACT -nie moge się zgodzic!" - i to mi sie podoba! Masz do tego pelne prawo, jednakze spojrz na to z tej strony:
Co da czlowiekowi zrobienie 4 cw na brzuch 2x w tyg, kiedy nie ma silnych miesni wewnetrznych?? Wiesz co chce przekazac? Tylko tyle a w zasadzie AZ tyle, ze najpierw trzeba wzmocnic caly rdzen by moc dokonczyc dzielo - wszelakie cwiczenia na brzuch nie trenuja go DOGLEBNIE na tyle mocno co przysiady,martwe bez pasa itp - mimo tego, ze sa na to UKIERUNKOWANE - to jest jedynie ostatni szlif.
Co do ACT vs aeroby - uwierz zbyt wiele widzialem redukcji na zasadzie: " zgubilem 10kg wagi i przy okazji 8kg miesni" wiekszosc nawet nie wie po co robi redukcje, mysli ze jak zrobi 20kg "masy" to pozniej moze sobie jezdzic na rowerku zeby odkortyzolowac organizm i zgubic zbedne kg w takim srodkowisku powstałe. To droga do nikad. Jakby nie mozna bylo caly rok dobrze wygladac, jedynie w porach zimnych dowalic kalorii ale nie zatracajac sie przy tym! Ja widze 2 drogi:
1. FBW 3-dniowe + w okresie wakacyjnym ACT, dla poprawienia sylwetki
2. Ogarniety split 4-5dniowy + w okresie wakacyjnym ACT
A nie:
split 3-dniowy, w porach zimnych zrobienie 10-12kg tluszczu na super massach, mutant massach i innych scierwach a przed wakacjami katowanie 60min zbednych aerobow;]
A zeby nie byc goloslownym - wiekszosc PAN na silowni przeprowadze redukcje w sposob jezdzenia na rowerku i gadania przez telefon
i pozniej marudzenie ze chodze juz przeciez 2 miesiac i nic nie idzie... zamiast wziasc sie za porzadny obwod, ktory ujedrni kazda czesc ciala + poprawi ZNACZACO kondycje...
A skoro to nadal malo to warto dodac ze interwaly sa WYSILKIEM BEZTLENOWYM i udowodnione ze sa o wiele skuteczniejsze od zwyklych aerobow;] wiec ta paplanina ze wysilkiem beztlenowym nie zredukujemy jest o kant...itp itd:)
"Mało ,że powinniśmy robic brzuszki i aeroby ,to jeszcze powinnniśmy upawiac innne sporty i to obowiazkowo! -sama słownia spowoduje to ,że czlowiek w pewnym momencie nie bedzie wiedział jak swoja siłe i mięsnie wykorzystac w innych sportach ,bo one nie bedą tego po prostu nauczone."
do brzuszkow i aerobow sie wypowiedzialem wyzej:) co do innych sportow, nie wiem czy zauwazyles ale jesli w FBW rozplanujemy podrzuty,rwania,high pulle itp to nie jest to nic innego jak: CWICZENIA OLIMPIJSKIE dynamiczno-silowe ;] dzieki ktorym nie jestesmy wielkimi koniami bez koordynacji, ale rowniez jestesmy skoczni,szybcy,dynamiczni - taki jest caly sens FBW - nie tylko przysiady i martwe, ale rowniez warto zadbac o takie cwiczenia dynamiczne, ktore czesto rozpisuje - poczynajac od Push pressu, gdyz jest stosunkowo najlatwiejszym z calej tej puli cwiczen. Oczywiscie szybki marsz do silowni/z silowni rowniez wskazany
nie w formie aerobow ale w formie odtoksyfikowania organizmu po ciezkim treningu - droga: skatuje sie raz w tygodniu i pozniej bede tydzien lezal - jest niewlasciwa!! zatracamy koordynacje, szybkosc.. jestesmy otylymi 3-dniowymi splitowcami, ktorzy sie poruszaja jak paczki w masle
a jezeli teraz uwazasz ze klamie, to rozejrzyj sie na swojej silowni - wybierz najwiekszego z nich wszystkich i zaproponuj mu zeby wykonal zarzut na 100kg - czyli niejednokrotnie ciezar, ktorym wyciskaja na barki albo robia francuza:) i powiedz mi jaki bedzie rezultat;]