To mój pierwszy post tutaj - jestem taki podniecony

a teraz do rzeczy:
Ćwiczę sobie już kilka lat, dużo błędów po drodze, taki ze mnie samouczek. Ostatnimi czasy trafiłem na to forum i się trochę doszkoliłem w teorii a sprawdziłem w praktyce - szczególnie jeśli chodzi o nowość (dla mnie oczywiście) czyli FBW, o którym tutaj poczytałem wiele ciekawych rzeczy a sam miałem do tego treningu lekceważące zdanie. Mam dwa pytania - chciałem poznać Wasze opinie:
1. Jak często zmieniać ćwiczenia? Czy trzymać się jednego planu przez dłuższy okres - jak długi? Czy stopniowo wymieniać ćwiczenia, żeby poruszyć mięśnie w bardziej urozmaicony sposób.
2. Mam wątpliwość w podobnym obszarze: FBW to kilka ćwiczeń, którymi poruszamy całe ciało. Czy takie podejście nie przyczyni się do zaniedbania pewnych drobnych grup lub przynajmniej nierównomiernego rozrostu mięśni, który może być przyczyną kłopotów - kontuzji? np. obecnie borykam się z drobną kontuzją barku, która prawdopodobnie ma swe podłoże w niedopieszczeniu mięśni okolic dołu łopatki a przeciążeniu mięśnia czworogłowego grzbietu i klatki piersiowej.
Innymi słowy FBW zawsze poruszy dużą część mięśni ale część może szybko zostać w tyle, jak sobie z tym tematem sprawnie poradzić?