Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Tydzien regeneracji po treningu? BUJDA - kontrowersja!

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Re: Tydzien regeneracji po treningu? BUJDA - kontrowersja!

Postprzez Kwachu » 28 Marzec 2011, o 20:22

W tematyce intesywnosci w czasie sesji treningowej jak widzisz mam inne zdanie. Wiąze sie to tez głównie z tym że widzialem co niektorzy wyprawiali pod sztangą przy przysiadach, gdzie jest to cwiczenie wymagajace, a nie tylko naładowac ciezaru kosztem techniki bo efekt bedzie widoczny na zdrowiu.
    Ja pisze o poczatkujacym i jego pierwszych krokach.

Jestem za stopniowym progresem do przodu, nie przeskokiem o kilka stopni. Reszta j/w.

Nigdzie nie negowałem stałego progresu, jak pisałeś:).

Nie ma sensu roić takiego treningu, wiec dopasowujemy obciazenie pod siebie.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez rafimoc » 28 Marzec 2011, o 20:25

"temat biegów Pudziana czy inych gosci z branzy to sprawa inna niz zwykełgo chlopaka z siłowni ktory jedzie na czysto. "

Jade na czysto czy to ze pobiegam pogorszy moje wyniki silowe i masowe? NIE! Czy ulepszy? TAK!
    Myslisz ze oni od dziecka sa na koksie?? LOL;]

"tez jestem zwolennikiem FBW ale nie deyskryminowąl bym splitu nawet tego 3 dniowego."

A od kiedy to jestes zwolennikiem FBW?? hmm?? odkad pamietam to nic nie pisales na ten temat za to zawsze wyjezdzales z splitami - mozna powiedziec ze to ja poprzez swoje posty nakreslilem niektorym pewne roznice miedzy: Naturalem a koksiarzem bez mozgu.

"Pompa i proces dotlenienei to rozpatrywał bym inaczej całkowicie. Jako dwie odrębne sprawy. Przy pompie nie chodzi o dotlenienie tylko o napływ krwi do miesnia. Wiecej krwi w miesniu wiecej składnikow odzywczych które potem zatzrymywany sa w komórkach mięsniowych(mega skrótowy opis), co daje dalej lepsze mozliwosci na odbudowe uszkodzeń(mikrourazów)."

No swietnie, do takich wnioskow doszedlem juz dawno temu ze KOSMETYKA dla mega ciezkich cwiczen wzmaga regeneracje ciezko poruszonych partii miesniowych pod wplywem duzego ciezaru - zadna nowosc. Pompa jak szybko weszla tak szybko zejdzie - niektorzy za nia gonia - zupelnie bezcelowo - najlepiej jakby sie utrzymywala caly dzien ale to ma sie NIJAK do RZECZYWISTYCH POSTEPOW! Zbior fluidow w jednym miejscu ot co.

"Czucie miesniowe jesli rozmawiamy o budownaiu masy to jest bardzo wazne, większosc nie czuje bo trenują za krótko, do tego dochodzi się z latami, treningu. Im większy ciezar tym słabsze czucie miesnia."

Chyba probujesz mowic o czyms, o czym nie przekonales sie na wlasnej skorze, a dlaczego??

ZAWSZE PISALEM ZE PRZY CIAGACH,SIADACH ITP MIND_MUSCLE NIE ISTNIEJE! Co nie oznacza ze przy kosmetyce nie mamy go robic! Tam ma byc pelne mind-muscle i to w mocno zaawansowanej formie!

teraz: twierdzisz ze martwy ciag wykonany na 80kg daje lepsze czucie miesniowe niz na 220kg?? MYLISZ SIE!

Wiec slucham: w ktory konkretnie miesien sie wczuwasz podczas tego cwiczenia? Chyba nie wziales pod uwage kolego tego ze przy cw. ciezkich atletycznych - zlotych chodzi o odpalanie jednostek motorycznych po sobie a nie o mind-muscle!

Mind muscle jest najefektywniejsze wtedy kiedy skupiamy sie na jednym tj. izolacje.
    Co moze zaburzyc mind-muscle przy martwym?? prosze bardzo:

Sila chwytu ot co jeden palec pusci - MIND-MUSCLE ZANIKA DOSZCZETNIE!
    wczuwasz sie w prostownik, myslac o spieciu posladkow - MIND-MUSCLE ZANIKA DOSZCZETNIE!
    wczuwasz sie w prostownik, podnoszac glowe do gory i pracujac coraz SILNIEJ karkiem - MIND-MUSCLE ZANIKA DOSZCZETNIE!

Chcesz wiecej przykladow?
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Kwachu » 28 Marzec 2011, o 20:30

Regeneracja małych i duzych partii.
    Masz glupie porównanie czy zalejesz beczke piecio litrowa* tak samo szybko jak ta co ma 10 litrów? Nie musiał byś napełniac ja pod wiekszym cieśnieniem, lejac równo zawsze będa różnice. Organzim nie przyśpiesza regeneracji dla miesnia wiekszego, bo ma określony czas trawania procesow ktore na to wpływają.
    *Litry odnosza sie tu to wielkości miesnia
    *Cisnienei odnosi się do regeneracji
    Nie pisz że to nei trafne porownanie :).

Kazdy ma inny cel trenowania wiec nie nazwał bym leniem kogos kto robi split 3 dniowy skoro tak lubie jego sprawa, przeciez moze cwiczy dla sibei tak sobie, nie zeby być monstrum.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Kwachu » 28 Marzec 2011, o 20:31

rafimoc- moze jutro cos odpisze na twój post :) teraz mi sie nei chce :)
    Inni niech tez pisza cos !!!!
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Oliver » 28 Marzec 2011, o 20:34

Kwachu ale my tu piszemy o sezonach, treningu rekreacyjnym? nie, my piszemy o treningu Siłowym i pod masę:)
    nie żadne duperele, tylko porządny trening, nie ma tu widzi mi się trenuję rekreacyjnie... jedziemy jednym tematem,
    porządny trening bez obijania się i wymówek, że to trening rekreacyjny:)
    czyli jednak wyszło na moje? że nie prawdą jest, że duża partia się dłużej regeneruje:)
    tak wynikło z Twojego porównania, dużego mięśnia nie uszkodzimy na tyle, by się nie zregenerował...
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Postprzez Kwachu » 28 Marzec 2011, o 20:36

Czytaj jeszzce raz porównanie!!!
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Oliver » 28 Marzec 2011, o 20:39

ja to rozumiem tak, że trzeba by dorzucić do pieca żeby zajechać mięśnia...;] dobrze rozumiem? i wtedy nie nastąpi odpowiednia regeneracja, ale przy odpowiednim rozłożeniu dużych ciężarów, nie przesadzając, taka regeneracja nastąpi bez żadnego problemu:)
    jakby tak nie było, to FBW 5x5 nie miałoby miejsca
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez rafimoc » 28 Marzec 2011, o 20:41

"Organzim nie przyśpiesza regeneracji dla miesnia wiekszego, bo ma określony czas trawania procesow ktore na to wpływają."

Czyli co, opoznia? xD

A to ze moge dokladac z treningu na trening na NIEZREGENEROWANYM (wdlg Ciebie) miesniu nie wydaje sie ani troche dziwne?? BO DLA MNIE BARDZO!

Zrob test na sobie: Zrob ciezkie 10 serii przysiadow na slusznym obciazeniu po czym ow zniszczone wlokna wypelnil sarkoplazma - pompa z pomoca izolacji jednostawowej - i GWARANTUJE CI ZE NA DRUGI DZIEN BEDZIESZ MOGL POWTORZYC TO SAMO NA TYM SAMYM OBCIAZENIU!

Ludzie nie odrozniacie chyba regeneracji od odpoczynku - ot co DWIE ZUPELNE RZECZY! Kiedy mozna mowic o pelnej regeneracji?? TYLKO PODCZAS GDY NIE MA WYSILKU FIZYCZNEGO - na CR! stad pozniejszy szybki przyrost. Odpoczynek miesniowy moze byc KAZDEGO DNIA! taka roznica.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Kwachu » 29 Marzec 2011, o 10:04

Czytajcie posty powoli i dokladnie, bo czytacie chaotycznie i w ten sam sposob odpisujecie czesto nadimpretując to co pisałem.

Od dawna jestem zwolennikiem FBW!!!
    Nie rozumiesz roli pompy w treningu i po za nim, stad twardo się trzymasz żeby jedynie doprowadzac do urazów komórek mieniowych,a pompa daje szybszą regeneracje- to oczywiscie mocno naciągnieta opinia ale w praktyce przyspiesza.

Jeszcze nie widziałem żeby ktos lepiej czuł mięsień przy ciężarze większym, ale skoro tak uwązasz to trzymaj sie tego dalej, ja mam inne zdanie.

Oliver- zalezy u kogo? jak sie odzywia? Ile spi? jakie ma inne zajecia w ciagu dnia? itd. Gdy nie spelnia pewnych wyznaczników to takim treningiem zajedziesz goscia, bedzie stał w miejscu, a przy splicie 3-4 dniowym powinien ruszycz do przodu.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Postprzez Oliver » 29 Marzec 2011, o 10:22

ale mi nie chodzi teraz o kwestie indywidualne, tylko czy takie reakcje są po prostu możliwe:)
    bo najpierw coś musi być możliwe to wykonania żeby to wykonać... czyż nie? :)
    Oliver
    Generał brygady

PoprzedniaNastępna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość