Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Witam! FBW - kilka pytań.

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Witam! FBW - kilka pytań.

Postprzez Bandit » 24 Marzec 2011, o 00:51

Witam!
    To mój pierwszy post tutaj - jestem taki podniecony ;)

a teraz do rzeczy:
    Ćwiczę sobie już kilka lat, dużo błędów po drodze, taki ze mnie samouczek. Ostatnimi czasy trafiłem na to forum i się trochę doszkoliłem w teorii a sprawdziłem w praktyce - szczególnie jeśli chodzi o nowość (dla mnie oczywiście) czyli FBW, o którym tutaj poczytałem wiele ciekawych rzeczy a sam miałem do tego treningu lekceważące zdanie. Mam dwa pytania - chciałem poznać Wasze opinie:

1. Jak często zmieniać ćwiczenia? Czy trzymać się jednego planu przez dłuższy okres - jak długi? Czy stopniowo wymieniać ćwiczenia, żeby poruszyć mięśnie w bardziej urozmaicony sposób.

2. Mam wątpliwość w podobnym obszarze: FBW to kilka ćwiczeń, którymi poruszamy całe ciało. Czy takie podejście nie przyczyni się do zaniedbania pewnych drobnych grup lub przynajmniej nierównomiernego rozrostu mięśni, który może być przyczyną kłopotów - kontuzji? np. obecnie borykam się z drobną kontuzją barku, która prawdopodobnie ma swe podłoże w niedopieszczeniu mięśni okolic dołu łopatki a przeciążeniu mięśnia czworogłowego grzbietu i klatki piersiowej.
    Innymi słowy FBW zawsze poruszy dużą część mięśni ale część może szybko zostać w tyle, jak sobie z tym tematem sprawnie poradzić?
    Pozdr.
    bandit
    Awatar użytkownika
    Bandit
    Starszy plutonowy

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Witam! FBW - kilka pytań.

Postprzez Kocur » 25 Marzec 2011, o 18:29

Witam ;)
    1. Myślę, że FBW śmiało można pociągnąć 6 tygodni, później CR, kolejne 6 tygodni, CR, jeszcze raz 6 tygodni, CR i możesz sobie pomyśleć nad innym FBW :) Stopniowy progres, po każdej CR obniżenie obciążenia.
    2. Np. MC, czy przysiady, to ćwiczenia wielostawowe, pobudzające wiele mięśni. Nie masz się o co bać, ciało będzie rozwijać się równomiernie :)
    Kocur
    Starszy kapral

Postprzez Góral » 25 Marzec 2011, o 21:23

Cześć.
    po pierwsze, nie przeczytałeś wszystkiego, bo Rafał wszystko rozpisał WSZYSTKO!!!
    ale powtórzę, FBW 5x5 trenujemy 25tyg (20tyg. to trening; 5CR-celowe roztrenowanie) wygląda to tak Tym samym planem trenujesz przez pierwsze 4tyg! i co tydzień dokładasz po 5kg na ćwiczenia główne! robisz CR i cofke o 10kg powtarzasz to 5 razy w rezultacie (zakładając, że zaczynałeś od 60%swojego maksa) po całym cyklu zakładasz wcześniejszego maksa do SERII czyli na 5powtórzeń.
    i dopiero potem zmieniasz ćwiczenia! :D

po drugie, kilka ćwiczeń a w szczególności złote ćwiczenia! więc duże partie dostają, ale i małe nie są 'stratne' bo pomagają owym dużym partią, a ponadto masz KOSMETYKĘ, która 'dopicowuje ' owe małe partie. więc nic nie zostaje w tyle, wszystko idzie równo miernie! to jest właśnie cała filozofia :)

jeżeli coś poknociłem Rafał to poprawiaj, bo pisałem jak ja to zrozumiałem. (to-Twoje arty) :D
    http://www.kulturystyczni.pl/goral-czyli-jak-chlopak-chce-zostac-mezczyzna-t3705.html - Zapraszam. :)
    Awatar użytkownika
    Góral
    Chorąży

Pochwały: 17

Postprzez rafimoc » 26 Marzec 2011, o 00:00

pokreciles i to sporo, bo:

"ale powtórzę, FBW 5x5 trenujemy 25tyg " to przykladowy okres trwania ow planu pod ta metoda nie jest to sztywna regula.

"i co tydzień dokładasz po 5kg na ćwiczenia główne" progres to sprawa indywidualna - dla jednego 5kg dla drugiego 3 a jeszcze innego 1kg.

Zasada:
    Poczatkujacy zawsze bedzie mogl dokladac najwiecej, sredniozaawansowany mniej zaawansowany najmniej.

Co do reszty sie zgadza, czyli:
    - zeby bylo skuteczne to musi byc wielokrotnie powtorzone z dobrym planem i progresja
    - cw. zlote dominuja.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Bandit » 27 Marzec 2011, o 22:31

Dzięki za wyjaśnienia.
    Czytałem posty Rafała przed napisaniem tego pytania, ale czytałem też różne inne i słyszałem to i owo tu i tam i chodziło mi o Wasze jasne stanowisko. Wszystko jasne.
    Pozdr!
    Pozdr.
    bandit
    Awatar użytkownika
    Bandit
    Starszy plutonowy

Postprzez tomeo » 28 Marzec 2011, o 21:43

Witam znow
    Wiec ktory plan lepszy?:

PLAN RAFIEGO TROCHE MALO PARTII JAK DLA MNIE MYSLE (jedna partia to np plecy jak dobrze czaje) ale ja sie dobrze nie znam
    Dzien 1:

NOGI - Przysiad ze sztanga na barkach 5x5 (5 serii docelowych po 5pow na TYM SAMYM OBCIAZENIU!)
    KLATA - Pompki na poreczach 5x5 (opcjonalnie z dowieszonym obciazeniem - z czasem!)
    BARY - Wyciskanie stojac 5x5

Dzien 2:
    PLECY - Martwy ciag 5x5
    BICEPS - Podciaganie na drazku podchwytem 5x5 (opcjonalnie z obciazeniem)
    KLATA - Wyciskanie lezac 5x5 (najslabsze cwiczenie na koncu - bo to nie jest cw.zlote! aczkolwiek silna izolacja - najsilniejsza jaka istnieje)

Dzien 3:
    NOGI - Przysiad przedni 5x5
    PLECY - Wioslowanie sztangielka jednoracz 5x5 ( brak przeciazenia osiowego kregoslupa, powstalego w wyniku uprzednich przysiadow przednich)
    KLATA - Wyciskanie sztangi na lawce skosnej dodatniej 30st 5x5 ( znow - najlzejsze cwiczenie na koniec, ciezka izolacja!)

PLAN GORALA juz jakos lepiej mi wyglada tylko nie podoba mi sie ze trza robic 3 razy w tyg to samo
    czy ten? tez 3 razy w tyg
    Nogi - Przysiady ze sztanga na barkach 16,12,10 (nogi)
    Plecy - Wioslowanie w opadzie tulowia 16,12,10 (plecy)
    Klata - Wyciskanie sztangi na lawce plaskiej 16,12,10 (klatka)
    Bary - Wyciskanie sztangi siedzac 18,16,12 (barki)
    Biceps - Uginanie sztangi stojac 18,16,12 (bicepsy)
    Triceps - Wyciskanie francuzkie lezac 18,16,12 (tricepsy)
    Łydki -Wspiecia na palce ze sztanga na barkach 50,40,30 (lydki)
    Brzuszki 50,40,30 (brzuch)
    Uginanie przedramion podchwytem siedzac 50,40,30 (przedramiona)

TU MI BRAKUJE MARTWYCH CIAGOW

i czy kazda partie zaczynamy od 50% maxa?
    tomeo
    Starszy kapral

Miasto: Szprotawa
    Data urodzenia: 27 03 1978

Postprzez tomeo » 28 Marzec 2011, o 21:46

i czy kazda partie zaczynamy od 50% maxa? - oczywiscie jak zaczynamy dopiero dawac tym FBW
    tomeo
    Starszy kapral

Postprzez Góral » 28 Marzec 2011, o 22:43

po pierwsze nie jest mój tylko Rafała, a ja Ci go tylko poddałem.
    po drugie zacznij ćwiczyć, bo na samym doborze planu Ci za dużo schodzi!
    po trzecie nie mam bladego pojęcie który lepszy, bo i tak na obu masz przybliżone efekty!
    http://www.kulturystyczni.pl/goral-czyli-jak-chlopak-chce-zostac-mezczyzna-t3705.html - Zapraszam. :)
    Awatar użytkownika
    Góral
    Chorąży

Postprzez tomeo » 29 Marzec 2011, o 07:32

zaczolem juz od tamtego tyg, ale chcialem wiedziec który lepszy bo w tym drugim wiecej cwiczen i lepiej daje mi,
    np 16,12,10 to powtórzenia w serii? i kazdej serii w kazdym cwiczeniu te same obciazenie?
    (dokladanie co tydzien dokladamy od 1 do 5 kg to wiem)
    tomeo
    Starszy kapral

Postprzez Góral » 29 Marzec 2011, o 13:09

nie progres jest tygodniowy i seryjny!
    Awatar użytkownika
    Góral
    Chorąży

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość